Hela världen som marknad

Horse on the meadow in morning sunlight

Annethe Ovesson föder upp hästar som hon utbildar och säljer vidare. Hennes hästar är eftertraktade och flera av dem har nått stora framgångar. Foto: Bildbyråbild.

Laxviken är en perfekt utgångspunkt för exportföretag. Transporterna fungerar bra, du får jobba i fred och servicen från omkringliggande företag är världsklass. Det menar Annethe Ovesson som driver Stuteri Salmonbay.

– Här finns stora hagar, fina betesmarker och lugn och ro. Det är bra förutsättningar när du föder upp hästar. Skulle jag bedriva min verksamhet med en massa fölungar nära en stad skulle vi aldrig få vara i fred, säger Annethe Ovesson.

Hästar från Salmonbay är eftertraktade och flera har nått stora framgångar, till exempel Casa de la Marta Bay som var en av Sveriges vinstrikaste hästar, deltog i Unghäst-VM och Nationshoppning och såldes till USA, Casi Honey Bay som bland annat placerade sig i Tyska Aachen och såldes till Brasilien samt Casorati Bay som vann 7-årsfinalen på Falsterbo.

– Jag blir oerhört stolt när det går bra för mina uppfödningar. Det är så häftigt att få följa med på resan. Det är en lång väg från att lyckas med en insemination till att det föds ett levande föl som växer upp, utbildas, säljs och lyckas på tävlingar, säger Annethe.

Att stona och fölen trivs i Laxviken är lätt att förstå, men Annethe menar att det finns många fördelar som företagare också.

– Jag är imponerad över att transporterna fungerar så otroligt bra. Jag beställer hästfoder som levereras från Danmark till Laxviken på en dryg vecka. Jag säljer sadlar från Italien och det funderar lika bra.

Att stona och fölen trivs i Laxviken är lätt att förstå, men Annethe menar att det finns många fördelar som ­företagare också

Annethe menar också att det geografiska läget är bra. Hon har lika nära till Umeå, Sundsvall och Trondheim.

– Det tar inte så lång tid att åka bil. Det är bra vägar och lite trafik. Det är smidigt att ta sig till flyget också vilket är oerhört viktigt i mitt företagande. När du är i Stockholm tar allt mycket längre tid.
Som företagare är man beroende av andra företagare. I Annethes fall till exempel av elektriker och rörmokare.

– Om jag har problem och hör av mig så får jag hjälp direkt. De har koll på min verksamhet och förstår vad som krävs. Den servicen hittar du inte i en storstad, det kan jag lova dig!

Annethe är född och uppvuxen i Malmö. Hon träffade sin man Stefan när hon pluggade i Östersund och efter en tids förhållande flyttade hon till Stefan i Laxviken. Då tyckte hon att hon kommit till världens ände.

– Jag sa till Stefan att ska jag bo här måste jag ha med min häst. Det var så det började, berättar Annethe.

Det är nu trettio år sedan och Annethe bor alltså kvar och stortrivs.

– För mig handlar det mycket om vilken kvalitet du vill ha i vardagen. Det är viktigast i längden. Jag är också en person som värdesätter frihet och egentid.

Annethe gillar också att vara social. Hennes nätverk och vänner inom hästvärlden finns en knapptryckning bort. Även om det är härligt att träffas fysiskt så underlättar sociala medier och tekniska hjälpmedel kontakten med vänner långt bort.

– Jag har några nära vänner som jag brukar dricka kaffe med. Det kommer ett SMS, ”Ska vi dricka kaffe”, och så gör vi det. Jag på min farstukvist och hon hemma hos sig. Man kan umgås och vara nära utan att sitta i knät på varandra, säger Annethe.

Region Jämtland Härjedalens logotype

Det här reportaget delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Meny