Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Bygdegården sjuder av liv

Två kvinnor jobbar vid en dator

I Laxsjö är sammanhållningen stark, här bidrar gammal som ung till utvecklingen av bygden. Från årsskiftet fungerar bygdegården som kontorshotell för byns företagare.

Samverkan över alla gränser och att ge unga ansvar, det är receptet som gör att det spritter av liv i Laxsjö. Nu vill byborna inspirera andra och få fler att upptäcka hur fantastiskt det är att bo och jobba ute på landsbygden.

På bygdegården sjuder det av aktivitet denna soliga torsdagsförmiddag i slutet av februari. På övervåningen sitter ett gäng och väver och i en annan del av byggnaden drejas det i lera. Byborna Malin Sundqvist och Jan Oscarsson berättar att bygdegårdens fyra nya kontors­platser nyttjas regelbundet av olika distans­jobbare. Idén till arbetsplatser på bygdegården föddes i början av året.

– När vi inte kunnat ha några evenemang här på grund av pandemin så har vi funderat på vad vi kan göra i stället. Då kom vi på att det kanske finns de som vill kunna jobba från byn men inte har eget fiber i sitt hus, säger Jan.

– Det finns också en tanke att locka de som inte bor här men vill testa på det. Forskning säger ju att var fjärde person drömmer om att flytta ut på landet, och här i Laxsjö finns verkligen allt man behöver! säger Malin.

Förutom möjligheten till arbetsplatser så finns även boende att hyra, för längre eller kortare perioder.

– Vi upplever att det finns ett ökat intresse för att bosätta sig här, och kan vi hjälpa folk att göra det möjligt vill vi göra det, säger Malin.

Laxsjö är precis lagom stort, och det finns en gemenskap och ett driv här som jag uppskattar

Som musiker och medlem i dansbandet Jannez är Jan en välkänd profil i byn. Han är även en duktig filmmakare och har under pandemin skapat musikfilmer som en hyllning till livet i Laxsjö. Det är tydligt att han inte vill bo någon annanstans.

– Laxsjö är precis lagom stort, och det finns en gemenskap och ett driv här som jag uppskattar. Det är dessutom fantastiskt vacker natur och servicen är oförskämt bra.

Han beskriver hur arbetet i Laxsjö Bygdegårds­förening bidrar till mycket positivt.

– Vi jobbar verkligen tillsammans oavsett var vi kommer ifrån eller vilken ålder vi är i. Jag som 60-åring får jobba tillsammans med 17-åringar. Det är fantastiskt! säger han.

Malin, som är engagerad i bygdegårdsfören­ingen och sitter i styrelsen för Laxsjö IF, håller med om att arbetet över generationsgränser betyder mycket.

– Jag tror att det har varit en viktig nyckel för att hitta drivkraften framåt. Vi vill inte bara att unga är med på ett hörn, utan att de verkligen får ta ansvar och ta lika stor plats som vi äldre. Att de får viktiga uppgifter redan från barnsben leder till att de senare vill engagera sig i föreningslivet, säger hon.

Att Laxsjö också sedan ett år tillbaka fått en egen affär spelar förstås roll för känslan att det är liv i byn.

– Nu är det betydligt mer rörelse här. Och jag tror att varenda bybo gått upp några kilo sedan affären började med sina fantastiska matlådor, säger Malin och skrattar.

– Affären har verkligen blivit en viktig samlings­punkt. Där kan du alltid träffa folk och det är alltid någon som sitter och dricker kaffe när du kommer dit, säger Jan.

Malin och Jan hoppas att deras idéer kring distansarbetsplatser och uthyrning av bostäder samt den framåtanda som finns i Laxsjö kan inspirera andra byar att ta efter.

– Har ni till exempel en bygdegård som bara står tom, var kreativ och testa nya idéer för hur den kan användas. Och tänk att alla i en by har något att bidra med, ibland stort och ibland smått, men allt är lika viktigt, säger Malin.

 

 

Logotype Region J/H

 

Det här reportaget delfinansieras av Region
Jämtland Härjedalen. Läs mer på:

tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Meny