Beatrice valde Hotagen framför Schweiz

bild på en kvinna framför ett vattenfall

För två år sedan flyttade Beatice Baumer från Schweiz till Hotagen. Nu bedriver hon stuguthyrning och konstnärlig verksamhet i Hotagens prästgård och jobbar på äldreboendet Solbacka i Föllinge.

Vad är det bästa med Hotagen?
Den fina naturen och lugnet. Här kan jag andas! Jag tycker om att det finns så mycket vatten, inte bara sjöar, utan även forsar och bäckar. Trots lugnet och stillheten har vi allt vi behöver. Handlar´n i Rötviken ligger bara fyra kilometer bort och det finns till och med en distriktssköterska i närheten. Det är inte så många människor som bor här, men de som finns hjälper alltid till om jag har problem, till exempel med praktiska saker i huset. Mina grannar har tid för mig och jag har tid för dem.

Varför har du valt att bosätta dig i Hotagen?
Jag ville flytta till norra Sverige för naturens skull. Jag bodde först i en liten stuga i Sörbygden för att kunna åka runt och titta på olika områden och hus. Jag såg tidigt Hotagens prästgård på hemnet och tyckte det var fint, men ville ha andra ställen att jämföra med. Efter ett år hade jag bestämt mig för att prästgården var mitt drömhus.
Här finns gott om utrymme, stugor för uthyrning och en ateljé för hantverk, jag väver och gör speciella bibliska figurer. Det är en tradition jag har med mig från Schwarzenberg i Schweiz. Det är ett sätt att uttrycka kristen andlighet som jag gärna delar med mig av. Bara pandemin är över står jag redo att ta emot gäster som vill besöka Hotagen, prova på olika hantverk och bara få vara sig själva.

Vad är den största skillnaden mellan Hotagen och ditt boende i Schweiz?
Förut bodde jag i en lägenhet mellan Bern och Zürich. Det var hela tiden mycket folk och trafik, aldrig lugnt. Jag hade ett stressigt jobb som chef och blev utbränd en gång för 15 år sedan. Här i Hotagen är det så rofyllt, inte alls trångt och jäktigt. Jag tittar just nu ut genom fönstret på en älgko som legat i min trädgård hela morgonen. Det är något helt unikt!

Region Jämtland Härjedalens logotype

Det här reportaget delfinansieras av Region Jämtland Härjedalen. Läs mer på tasteget.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Meny