Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Tullkvarnsvägen växer fram

Bygget av det nya äldreboendet på Tullkvarnsvägen har kommit igång på riktigt. Grundarbetet är klart och modulerna som kommer med lastbilar från Estland sätts på plats en efter en.

Det särskilda boendet på Tullkvarnsvägen ska vara klart för inflyttning i maj 2023.

Den sista modulen ska vara monterad i slutet på november och då är det dags att lägga tak, panela och börja med invändigt jobb. I maj flyttar de första vårdtagarna in så det gäller att hålla tempot uppe. Magnus Jonsson, byggledare på plats, berättar att bygga med moduler, som man gör i det här fallet, är lite som att bygga med lego.
– För att bygga två lägenheter behöver vi två moduler – i en av modulerna finns båda lägenheternas entré och toalett och i den andra modulen finns bådas vardagsrum och kök, berättar Magnus Jonsson.

Hela byggnaden levereras på 250 långtradare från Estland. Ungefär hälften är redan på plats. Från företaget i Estland kommer också byggarbetare, elektriker med flera.
– De vill ha sitt eget folk till vissa moment men även jämtländska företag är involverade, till exempel är det ett lokalt företag som har gjort grundarbetet. Som mest kommer det vara mellan 50 och 60 personer här och jobba på bygget, berättar Magnus Jonsson.

Magnus och hans kollegor arbetar på uppdrag av Förenede Care som ansvarar för både bygget och driften av det nya äldreboendet. Veronica Lundgren, regionchef Förenede Care, berättar att de parallellt med bygget arbetar med rekrytering.
– Vi blir en stor arbetsgivare i kommunen med cirka 55 anställda. Jag har varit lite orolig för hur vi ska lyckas rekrytera, men det är jag inte längre. Vi har redan fått många ansökningar vilket känns mycket bra, säger hon.

Enligt tidplanen, som ser ut att hålla, ska de första vårdtagarna flytta in på Tullkvarnsvägen i maj nästa år. Totalt kommer det finnas plats för 60 boenden och det finns även möjlighet till parboende.
Det nya äldreboendet kommer bli fyra våningar högt och vara format som ett L, men med båda skänklarna lika långa. På fjärde våning blir det en takterrass med utemöbler och ett växthus med inglasning som gör att platsen kan användas även vår och höst. På våningen ryms även lokaler för gemensamma aktiviteter och sjukgymnastik.

På de övriga tre våningarna finns 20 små lägenheter per våning. Tio i varje skänkel på L:et. Lägenheterna som är 30 kvadratmeter stora ser likadana ut men är spegelvända beroende på var i byggnaden de ligger. Alla lägenheter har kombinerat vardagsrum och sovrum, stort badrum med tvättpelare, all privat tvätt görs alltså på plats. Det finns också en liten hall och ett trinettkök. På varje våningsplan, i båda delarna av L:et, finns även en stor gemensam matsal och vardagsrum.
– Det kommer bli ett trevligt boende där vi hoppas att både vårdtagare och personal ska trivas. Inte minst tror jag att den trädgård som ska anläggas runt boendet, med växter och gångvägar där det går att använda rullator och rullstol, kommer bli uppskattad, säger Veronica Lundgren.

Helena Engberg

Meny