Artikeln kan vara inaktuell
Mer aktivitet med pepp från kungahuset
De fyra feriearbetarna Isa, Vetle, August och Signe ska kartlägga befintliga och
möjliga ytor för spontanaktiviteter i Krokoms kommun. Målet är att uppmuntra barn och unga till att röra sig mera och att det blir roligare för dem.
Krokoms kommun har blivit utsedda som en av sex kommuner i landet att bli en pep-kommun. Det är Kronprinsessparet som är initiativtagare till Generation Pep som verkar för att alla barn och ungdomar i Sverige ska ha möjlighet och viljan att leva ett aktivt och hälsosamt liv. Som en del i pilotprojektet satsar nu kommunen på de ungas röster. Därför har ungdomskultursamordnare Sanna Hestner anställt två fritidsledare och fyra feriearbetare under tre veckor.
– Alla rapporter visar att barn och unga rör sig mindre, därför ska dessa pep-ungdomar få åka på turné i hela kommunen och undersöka vad som finns på plats i dag som uppmuntrar till att man rör på sig, men också vad det är som saknas, säger Sanna.
Isa Wickenberg, August Sundqvist, Vetle Sandqvist och Signe Roos kommer att sommarjobba med att kartlägga befintliga och möjliga ytor för spontanaktiviteter på alla orter i kommunen som har skolor och förskolor. Fritidsledarna Frederic Tåqvist och Cathrin Eriksson kommer att köra runt feriearbetarna och hjälpa till att bolla idéer.
– Det här blir spännande, det är så många ställen jag inte varit på i kommunen, säger Frederic.
August tycker att det är roligt att han ska få vara med och påverka hur de ska få unga att röra sig mer.
– Kanske blir det svårt att komma på idéer, men jag tror det blir lätt om alla hjälps åt, säger han.
Vetle vet att det många gånger är i det lilla som det stora finns.
– När jag växte upp lekte vi med pinnar och kastade sten, det var kul det också. Det lilla är alltid bra. Jag är så nöjd över mitt sommarjobb, nu ska jag få tycka till så att de unga får det roligare, säger han.
De kommer att marknadsföra turnéstoppen på sociala medier eftersom de gärna intervjuar barn och unga på orterna. De har en egen budget som gör att de kan åtgärda vissa saker själva direkt på plats. Samtidigt ska de få tänka stort om vilka långsiktiga investeringar, som till exempel multiarenor eller skateboardparker, som skulle kunna vara aktuella.
Det här projektet är något som välkomnas av planarkitekt Simon Östberg.
– En spontanaktivitetsplats är en superviktig social funktion för människor som är mellan 12 och 16 år, säger han.
Genom att feriearbetarna hittar dessa ytor öppnar det upp möjligheterna för att utveckla dem.
– Det kan handla om belysning, ett klotterplank eller att det behövs mobilladdare. Men det måste vara på de ungas villkor, säger han.
Den kartläggning som ungdomarna nu gör i sommar är i princip sån information som för Simon är omöjlig att få tag på.
– Jag brukar ofta säga att jag jättegärna skulle vilja sätta mig i en EPA-traktor och åka runt med ungdomar för att få se var de hänger, det här blir för mig ett sätt att lyckas med det, säger han.
Susanne Kvarnlöf
Bildtext: I sommar kommer feriearbetarna Isa Wickenberg, August Sundqvist, Vetle Sandqvist och Signe Roos åka runt i krokoms kommun tillsammans med fritidsledarna Frederic Tåqvist och Cathrin Eriksson. Uppdraget är att kartlägga möjliga och befintliga ytor för spontanaktiviteter på alla orter där det finns skolor och förskolor. Ungdomskultursamordnaren Sanna Hestner ansvarar för projektet.