Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Nu flyttar hyresgästerna in

Krokomsbostäders vd framför husbygge i Ås

Målet är minst 16 000 invånare år 2030 och för att klara det behöver Krokoms kommun bygga en hel del nya bostäder. Och byggandet är redan igång. Vid Karl-Antons i Ås väntas inflyttning redan i sommar.

Nya bostadsområden planeras nu på flera håll i kommunen. Först ut är Ås som med sin möjlighet till ett liv på landet med bra service på orten och med bara en mil in till Östersund har blivit en oerhört attraktiv bostadsort. Här planerar Krokomsbostäder 40 lägenheter i ett strandnära läge i Sjövillan nedanför Byskogen och 60 nya lägenheter i en andra etapp i kvarteret Freja i centrala Ås. För att möta upp behovet av bostäder när detaljplaneprocessen för Freja drog ut på tiden köpte Krokomsbostäder detaljplanerad mark i området Karl-Antons intill Freja. Tack vare att det gick att göra upphandling med ramavtal från SKL Kommentus kunde byggandet komma igång rekordnabbt och kring midsommar, bara 16 månader efter beslutet, är 22 ettor, tvåor och treor inflyttningsklara.

– Det här är välplanerade och fullt utrustade lägenheter med diskmaskin, tvättmöjligheter och fiberanslutning och de blir ett värdefullt tillskott till Åsbygden, säger Kenneth Karlsson.

Precis som när Krokoms kommun har sålt villatomter i Ås har det varit stor efterfrågan på bostäderna. Här har bolaget kunnat hyra ut lägenheter till alltifrån unga människor som nu får sin första egna bostad via barnfamiljer och medelålders personer till äldre som har sålt villan för att flytta till en mindre och mer lättskött bostad. Vid samtliga nya byggprojekt kommer Krokomsbo­städers hållbarhetsarbete att lysa igenom. Bolaget minskat sin energianvändning med 18 procent jämfört med basåret 2009, men det är bara en början.

– Det handlar både om miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet. Men det handlar ju inte bara om att produktionen ska vara klimatvänlig utan hur vi sedan förvaltar husen. Därför berör klimatarbetet inte bara nyproduktionen.

En viktig del av det hållbara miljöarbetet är att få rationell avfallshantering med möjlighet till källsortering. En satsning Krokomsbostäder har gjort är att anlägga underjordiska avfallsbehållare med möjlighet att källsortera i ett centralt bostadsområde i Krokom.

– Den här lösningen har fått ett väldigt bra gensvar från våra hyresgäster, berättar Kenneth Karlsson.

Planerade byggprojekt

  • Sjövillan, södra Ås: 40 strandnära lägenheter
  • Freja, etapp 2 centrala Ås: 60 lägenheter
  • Karl-Antons, centrala Ås: 22 lägenheter med inflyttning i sommar
  • Jämttorpet, centrala Krokom: 16 ettor med kök och sovloft
  • Genvägen, Krokom: Förstudie med syfte att skapa fler bostäder och affärslokaler
  • Aspås: 10 lägenheter

Meny