Nyheten har passerat sitt bäst före-datum

Matglädje i skolan

Kockar provsmakar maten

Matinspiratören Preethi Huczkowski arbetar för att öka yrkesstoltheten, kvaliteten och matglädjen i de offentliga köken. Hon och kocken Marcus Hemmingsson har nyligen varit på en skolmatsturné där Ås skola var först ut att delta i kommunen.

Preethi Huczkowski arbetar på utvecklingsavdelningen på Torsta för Offentlig Gastronomi. Hon vill visa upp den mer sanna bilden av de offentliga köken för att öka attraktiviteten.

– Det behövs eftersom bilden av de offentliga köken inte överensstämmer med verkligheten. Det är en ung, driven och matkreativ personal som jobbar i köken i dag. Vi använder många gånger bättre råvaror än vad restauranger gör, men vi är dåliga på att lyfta det, säger Preethi Huczkowski.

Hon har åkt runt på äldreboenden tillsammans med regionens åtta ambassadörkockar och lagat mat och nu har turen kommit till skolköken. De har gjort tvådagars besökt hos skolkökspersonal på en skolmatsturné för att lyfta vikten av skolmaten och för att sätta hela lunchen i ett samma­hang. Fokus har också legat på att få kökspersonal att våga visa vilka duktiga mathantverkare de är, samt att lyfta deras viktiga bemötande och värdskap.

– Vi ser också ett behov av att lyfta hela attraktiviteten och yrkesstoltheten i de offentliga köken, att de ska få den uppskattning de förtjänar och hur man kan använda dem i ett lärande syfte kring maten.

Genom detta motverkar man mobbning, barn får i sig mer energi och de presterar mer.Både Änge och Nyhedens skola har varit en del i projektet kring pedagogiska luncher där Preethi Huczkowski eftersträvar att lunchen inte är rast.

– Vi ser gärna att det är lektion, sedan lunch, lektion igen och sedan rast. Genom detta motverkar man mobbning, barn får i sig mer energi och de presterar mer. Det ger en miljö där fler börjar äta, berättar hon.

När skolmatsturnén kom till Ås skola var deras kökschef och ambassadörkock Marcus Hemmingsson med om en annorlunda dag.

– Vi hade gjort en egen meny och kycklingen skar vi ute i matsalen och berättade samtidigt om råvarorna, säger han.

Han tycker att projektet är utvecklande och viktigt för yrkesstoltheten.

– Ju mer man gör från grunden ju stoltare blir man, förut var det mycket kartongsprättning men så är det inte nu. Det är ju dessutom billigare att göra det från grunden. Vi bakar till exempel vårt eget bröd och många vet nog inte att allt kött vi har är svenskt kött.

I och med klimattänket blir det mer grönsaker och det är viktigt att eleverna får testa olika sorter och bredda smakregistret.

– Om de bara får tomat och gurka lär de inte sig, säger Marcus Hemmingsson.

Skolmatsturnén var en succé och det var ett test för att se hur det landade.

– Tanken är att det ska fortsätta, vi kan inte vara på alla skolor men jag tänker mig att nästa gång kan alla skolor i kommunen får samma meny, säger Preethi Huczkowski.

Susanne Kvarnlöf

Meny