”Hej Johanna! Du Johanna! Har den där boken om älgjakt kommit in?”
En elev på en skola som jag passerar på väg till jobbet ropar efter mig och jag svara cyklande att ”Jadå, det har den, du får den när ni kommer med klassen nästa gång!”
Glädjen hos den här eleven att snart få hålla i den där boken om älgjakt som vi pratade om förra gången på biblioteket, är alltid härlig att se. Snacka om läsglädje!
Som barn- och ungdomsbibliotekarie möter jag läsglädje nästan varje dag. Vi som jobbar på biblioteken har ju förmånen att göra det. Som när en förälder med två barn kommer in en eftermiddag, lämnar 20 vällästa böcker i återlämningshyllan, för att en stund senare ha valt ut 20 nya (okej, flera stycken är samma som innan, för många barn älskar uppenbarligen att läsa samma böcker om och om igen!). Här lyser läsglädjen ofta både i den vuxnas och i barnens ögon. Och alla vi som läst högt tillsammans med våra barn, vet hur mysigt och viktigt det är.
Eller när skolklasser besöker något av våra bibliotek, och några elever skyndar till hyllan där böckerna om EPA-liv ska stå (men tyvärr ofta är utlånade), medan någon annan frågar om en ny del i serien Heartstopper (lika utlånade dom!). Någon vill ha en tjock bok som är spännande, rolig och läskig på samma gång.
Jag tycker så mycket om mitt jobb som barn-
och ungdomsbibliotekarie i vår kommun...
Vi på biblioteken möter både barn som har lätt för att läsa och barn som kämpar med det. Och vi behöver tillgodose läsbehoven hos dem alla. Lyckligtvis ges det ut mängder av välskrivna, spännande böcker av olika svårighetsgrad. Och om det då finns en bok om skotrar, häxor eller Epa-traktorer för den som är intresserad av just det, ökar ju chansen till läslust, särskilt för den som är en ovillig läsare.
...och jag brinner för att lyckas med det uppdrag vi har.
Det pratas mycket om sjunkande läsförmåga och minskad läsning nu; att allt färre barn och ungdomar orkar ta sig igenom en längre text, att det lånas ut allt färre böcker och att högläsningen bland föräldrar verkar avta i hemmen. Det här är viktiga fakta som vi behöver ändra på, alla vi som kan. Biblioteken måste jobba ännu mer med att lyfta fram vikten av läsning, bli ännu bättre på att nå barn och unga, och framför allt visa att vi är till för alla. På biblioteken finns något för alla.
Jag tycker så mycket om mitt jobb som barn- och ungdomsbibliotekarie i vår kommun, och jag brinner för att lyckas med det uppdrag vi har. Och om boken om älgjakt nu skulle vara utlånad nästa gång, är jag ganska säker på att det finns något annat att läsa så länge, som är nästan lika bra!