Vi dricker inte bara kaffe

Illustration huvudroll

Hos oss i Krokoms kommun har alla medarbetare en huvud­roll. För Håkan och hans kollegor finns ingen fråga som de inte kan svara på – eller ta reda på svaret på. Håkan drivs av att ge råd till företag inför deras nästa steg. Företagen är en viktig del av växtkraften!

Äntligen! Så kände jag när annonsen kom ut på Platsbanken att Krokoms kommun sökte en näringslivsrådgivare. Jag hade då arbetat i tio år på Arbetsförmedlingen med att utveckla individer som var mellan två arbeten, och med att stötta arbetsgivare att hitta relevant kompetens. I de sistnämnda processerna var kommunens näringslivsavdelning ofta med på ett hörn och jag hade blivit nyfiken på vad de egentligen arbetade med. När jag samtalade med arbetsgivare märkte jag att det ofta var fler områden än endast kompetensförsörjning som de brottades med i sin ambition att utveckla sitt företag. Under åren hade jag därför börjat fundera mer och mer på hur man bäst kan hjälpa företagare, så jag tvekade inte att söka jobbet som näringslivsrådgivare när jag såg det.

Så kom dagen för starten på en ny karriär. Den 7 januari 2020 klev jag in på Krokoms kommunhus och sedan tog det bara någon månad så kom pandemin. Mycket av det jag såg fram mot att göra tillsammans med vårt näringsliv blev i ett annat format. Det blev färre företagsbesök och mer av digitala möten och telefon. Mitt fokus riktades mot omställning och andra former av stöd till näringslivet. Från första början var kommunens företag inställda på att orientera sig i en ny verklighet vilket de lyckades med riktigt bra. Pandemiåren blev för min del mycket lärorika, och den största lärdomen är att inget är omöjligt, utan det tar ibland bara lite längre tid.

Nu är vi i en tid med andra utmaningar i vår ekonomi där näringslivet åter ställs inför val som behöver göras. För mig har det blivit tydligt vad som driver mig i mitt arbete. Att fungera som lots och ge råd till företag om deras nästa steg ger mig energi. Hur ser då en typisk arbetsdag ut? Möten med företag är viktiga för att öka vår förståelse för en företagares vardag. Deras nästa steg handlar inte alltid om utveckling eller avveckling. Det kan till exempel vara att företagaren inte längre vill ha sin verksamhet på gården utan flytta den till en neutral plats, för att helt enkelt få distans till sin inkomstkälla. Krokoms kommun har ”växtkraft” som motto och därför behövs nya områden för etablering av verksamheter. Där får vi näringslivsrådgivare rollen som företagens språkrör gentemot kommunens planerare. Vilken mark behövs för att företag ska startas eller etablera sig? Var är det intressant att etablera sig och vilken typ av verksamhet passar där? För oss näringsrådgivare finns det ingen fråga som vi inte kan svara på eller ta reda på svaret på. Testa oss gärna, vi gillar utmaningar!

Håkan Åsberg
  • Håkan Åsberg
  • Näringslivs­rådgivare
  • 0640 163 91

Meny