Gasa eller bromsa?

Bild på kommundirektör Jonas Törngren

När lågkonjunkturen slår till, inflationen rusar, räntorna ökar och matpriserna slår alla rekord. Ja, då är frågan vad man ska göra som kommun. Ska man slå till bromsen och sluta satsa på allt det man planerat de senaste åren? Eller ska man fullfölja och tro på att framtiden är ljus och att man som kommun därmed står bättre rustad när det vänder?

Ja, det är frågor Krokoms kommun brottas med just nu. Det finns tecken som talar för att inflationen har stannat upp och inom något år är tillbaka på rimliga nivåer. Det finns också tecken på att det inte blir så många fler räntehöjningar och att räntorna därmed ligger stabilt, om än på en högre nivå än tidigare.

De kommande åren kommer att ge oss facit men min devis har alltid varit att ”man måste våga för att vinna”.

Utifrån detta har Krokoms kommun valt att satsa vidare på de utbyggnads­planer vi har i de södra delarna av kommunen och även tro på att mindre orter fortsätter att utvecklas och attrahera nya invånare. Ett exempel på det är det kommunala bostadsbolaget KBAB som väljer att bygga lägen­heter i Nälden, trots att det är svårt att räkna hem rent ekonomiskt. Man väljer helt enkelt att visa vägen för andra företag att man tror på Nälden och dess potential. Skälet är både det nya tågstoppet och satsningen på att bygga en helt ny skola. Det visar på framtidstro och jag tror att det är bra. Om vi inte själva tror på kommunen och dess möjligheter, vem ska då göra det?

Krokoms kommun har haft möjlighet att bygga upp en ekonomisk reserv som kan användas tillfälligt om det blir extraordinära kostnader något enstaka år. Den nya majoriteten har valt att överbrygga lågkonjunkturen med hjälp av detta. Vi får se om det är rätt. De kommande åren kommer att ge oss facit men min devis har alltid varit att ”man måste våga för att vinna”.

Jag vill därför passa på att tacka alla er som är möjliggörare och som bidragit till utveck­lingen. Utan er stannar hjulen

Jag ska lämna Krokoms kommun för att göra nya saker i mitt liv och detta blir därför mitt sista inlägg i Vårt Krokom. Kommunen är fantastisk och det har varit en ynnest att under dryga sju år få vara del av utvecklingen och träffa alla de människor som med sin inneboende kraft och enorma engagemang gjort jobbet.

Att jag lämnar har inget med Krokoms kommun att göra. Det är helt enkelt dags för mig att gå en annan väg.

Jag vill därför passa på att tacka alla er som är möjliggörare och som bidragit till utvecklingen. Utan er stannar hjulen. Jag är övertygad om att kommunen och ni som lever här går en ljus framtid till mötes.

Ha en riktigt skön sommar. Vi ses säkert framöver, kanske vid något fiskevatten.

Tomas Jonsson
  • Tomas Jonsson
  • Kommun­direktör
  • 0640 161 00

Meny