Vikten av en bra bok

Illustration huvudroll

Hos oss i Krokoms kommun har alla medarbetare en huvudroll. Ingrid är språk- läs- och skrivutvecklare, ett riktigt drömuppdrag för en bokslukare. Här berättar hon om den glädje hon har haft av böcker genom åren, något hon vill dela med sig av till sina elever.

Tillräckligt med ljus strimmar in under täcket för att jag ska kunna läsa orden på sidorna framför mig. Boken är tung, likaså mina ögonlock. Natten är sen, men jag bara måste fortsätta läsa. Jag törs inte sträcka ut handen och släcka lampan, tänk om han står där i mörkret och ler åt mig, clownen med den röda ballongen?

Jag är 14 år och läser romanen Det av Stephen King. Trots att 35 år har förflutit är minnet starkt och känslan av obehag infinner sig fortfarande. Det är konstigt det där, hur vissa böcker bara etsar sig fast i en när man är tonåring. Böcker jag läser idag ger inte riktigt samma upplevelse. Andra böcker jag minns väl från min tonårstid är Flugornas herre och Sagan om ringen. Jag längtade till varje gång en ny bok damp ner i min brevlåda och några timmar senare var den läst.

Som ni förstår har hela min barndom präglats av litteratur. Där väcktes intresset för berättelser om mod, sorg, spänning och kärlek. Det var inte svårt för mig att inse att högstadielärare i svenska och engelska var den rätta vägen för mig. Det var spännande att följa en ung människas resa in i en annan värld och dela hans eller hennes upplevelser av en bok. Jag upptäckte att läsningen inte föll sig lika enkelt för alla. Elever kämpade med att traggla sig igenom sidorna i boken. Det satte mig på prov, nya vägar in i litteraturen krävdes. Vissa böcker kunde lånas som ljudbok på biblioteket, cd-spelare och hörlurar måste bokas till svensklektionen. Idag är det mer tillgängligt.

De där eleverna som fick kämpa lite extra väckte en nyfikenhet och vilja inom mig som ledde till att jag så småningom utbildade mig till specialpedagog. Idag arbetar jag på centrala barn- och elevhälsan. Uppdraget är varierande. Just nu stärker jag upp som specialpedagog i Dvärsätts och Aspås skolor, men hela kommunen är min arbetsplats. Jag har ett kommunövergripande uppdrag som språk-, läs- och skrivutvecklare, ett riktigt drömuppdrag! Min önskan är att alla barn och unga ska få tillägna sig djupa läsupplevelser som jag fick. Jag verkar därför för att alla barn i Krokom ska lära sig läsa och få möta litteratur på olika sätt i skolan.

Jag vill avsluta med att uppmana er att köpa en bok till någon i er närhet i julklapp. Om det är en bok till ett barn, ta er tid att dela läsupplevelsen tillsammans. Det blir ett kärt minne för er båda. God Jul!

En porträttbild på en kvinna, Ingrid Jemtå
  • Ingrid Jemtå
  • Specialpedagog
  • 0640 161 00

Meny