Kampen för det samiska

Illustration huvudroll

Hos oss i Krokoms kommun har alla medarbetare en huvudroll. Inger Helene är samisk samordnare. Hon drömmer om att Krokoms kommun ska bli bäst av alla kommuner på att främja det samiska språket. Det finns fortfarande mycket att göra!

När jag var liten så talades enbart samiska i mitt hem. När jag började förskola som femåring så fick min mamma oroande samtal från förskolan att personalen misstänkte att jag inte riktigt förstod allt som sas. Vilket kanske inte var så konstigt då min enda undervisning i svenska mina första fem levnadsår var nyheterna på teve. Barn är ju fantastiska så inom några år så kunde det inte höras på mig att jag nyligen lärt mig svenska.

Tyvärr så slutade jag tala samiska. Det blev ett språk som jag nästan skämdes över. Som så många före mig som tvingats anpassa språk och kultur för att passa in i samhället. När jag blev mamma för första gången visste jag lite om att jag från den dagen skulle bli en språkaktivist. Det började när min dotter skulle på treårskontroll och läkaren påpekade att jag inte bara kunde prata samiska med mitt barn.

Hur skulle det gå för barnet ute i det svenska samhället? Jag som redan räknat ut att majoritetsspråket (svenska) skulle tas över då barnet börjat förskola och skola, värnade starkt för att mitt barn skulle få höra så många ord som möjligt på sydsamiska. Jag som tacksamt vuxit upp med samiska i hemmet ville till varje pris att mina barn också skulle få möjligheten att prata vårt hjärtas språk. När det blev dags för förskola efterfrågade jag samisktalande personal, det fanns inte. Det resulterade i att jag bestämde mig för att arbeta inom barnomsorgen. Men att jobba som lärare i samiska som modersmål innebär också att ofta tvingas representera sitt folk. Stå till svars för exempelvis skoterledsavstängningar på fjället, i personalrummet. Hur många gånger jag försvarat att eleverna behöver gå på sina samiska lektioner, när dom ”missar” lektioner i andra ämnen, vet jag inte.

Efter tolv år inom skolvärlden var orken slut. Min gnista att vara pionjär inom det sydsamiska språket och kulturen var nästan släckt. Men viljan att kämpa för vårt språk och kultur finns inom mig och när tjänsten som samisk samordnare i kommunen utlystes så såg jag möjligheterna till att kunna påverka mina hjärtefrågor. Jobbet innebär att lyfta det samiska språket och kulturen i hela kommunen.

Tänk om både barnomsorg och äldreomsorg helt på samiska skulle erbjudas. Min dröm är att inte en generation till ska komma på treårskontroll eller börja på förskolan och bli tvingade att lära sig svenska för att kunna göra sig förstådda. Min dröm är att Krokoms kommun blir ledande av alla kommuner att revitalisera det samiska språket.

porträttfoto på mörkhårig kvinna med fläta
  • Inger-Helene Gråik
  • Samordnare
  • Samisk förvaltningskommun
  • 0640 161 00

Meny