Ett livslångt lärande

Illustration huvudroll

Hos oss i Krokoms kommun har alla medarbetare en huvudroll. Bärbel arbetar som modersmålslärare. Här berättar hon om sin spännande resa från Östberlin till Krokoms kommun.

Jag är uppväxt i Östberlin med fyra syskon i en hantverksfamilj. Det har lockat mitt intresse att testa min kreativitet och jag sydde mina egna kläder. Jag blev sömmerska och gick vidare med en extrautbildning på film och tv i Berlin.

Under hösten 1989 innan muren föll tog jag ett beslut om att lämna Östberlin med mina två barn och flydde genom Ungern och Österrike till Västtyskland. Jag har lämnat ett land och min familj utan att veta när vi kunde träffas igen. På resan fick jag en första kontakt med hjälporganisationer. Det var fantastiskt att se hur frivilliga ställer upp under en nödsituation för att hjälpa andra!

I Bremen fick jag ett jobb på en välfärdsorganisation som kulturarbetare inom äldreomsorg. Att jobba med människor gillar jag!

Vår familj hade rest mycket till Skandinavien på semester och 1991 kom vi till Krokoms kommun första gången. Vi tyckte mycket om den fantastiska naturen och träffade nya vänner.

Tio år senare bestämde vi oss för att leva i Jämtland!Vi bor nu i en villa nära Storsjön och skogen.


Jag lärde mig mera om svensk textilslöjd på Hållands folkhögskola, två fina kurser!

År 2008 fick jag förfrågan om att hjälpa till som modersmålslärare i Krokoms kommun. Det var självklart för mig att testa något nytt. Min resa som lärare gick vidare och jag har just nu 20 elever på sex olika skolor. Att arbeta med barnen från F-klass till åk 9 kan vara mycket blandat och det är viktigt att hela tiden utveckla mina kunskaper. Genom olika kurser och kollegialt lärande har jag fått öka min kompetens hela tiden.

Jag leder också en sykurs på Kulturskolan och har kommit tillbaka till mina rötter som hantverkare.
Snart är det dags att överlämna arbetet när jag ska gå i pension. Men innan dess ställer jag gärna upp och hjälper till och delar med mig av mina kunskaper.


  • Bärbel Loose
  • Modersmålslärare

Meny