Äntligen får vi träffas


Illustration för arbetsgivarvarumärket

Hos oss i Krokoms kommun har alla medarbetare en huvudroll.
Sanna är ungdomskultursamordnare och här berättar hon om det viktiga mötet med ungdomarna som i ena sekunden gör henne gråhårig och i den andra överlycklig.

Under två år har våra sociala kontakter och möten minskat i omfattning till att bli mer och mer digitala. Parallellt får vi rapporter om att den psykiska ohälsan ökar, liksom den fysiska då vi sitter alltmer stilla och deltar i färre aktiviteter. Nu när vi återigen har öppnat samhället och får träffas, märker jag och mina kollegor hur efterlängtat det fysiska mötet faktiskt varit – både hos oss själva, hos våra medborgare och framför allt för våra ungdomar som vi nu får möta på våra fritidsgårdar.


Just mötesplatser har varit efterfrågat i många dialoger. Men en mötesplats behöver inte vara fyra väggar och ett tak utan precis som ordet, en plats där man kan mötas. Våra ungdomar har blivit allt mer mobila och A-traktorerna har fått starkt fäste även i vår kommun. Hösten 2021 gick Svenska kyrkan i Krokoms kommun, Krokoms motorklubb och fritidsgårdarna i Krokoms kommun ihop och startade upp EPA-café. En tipspromenad längs med en EPA-runda, grillade hamburgare och fina priser skulle visa sig locka över 100 ungdomar och 30-talet a-traktorer.


Vi håller nu på att planera träff nummer fem i ordningen och det är med driv och engagemang som det planeras träffar då vi vet att vi når en stor grupp ungdomar som återkommer träff efter träff. Det fina med EPA-caféerna är att det är en mötesplats på ungdomarnas villkor. Vi var ett gäng vuxna som såg ett behov och blev möjliggörare men vi har låtit ungdomarnas intresse och engagemang visa vägen. Vi låter ungdomarna vara ungdomar och att se lyckan i att visa upp ett ljudsystem man har byggt själv eller en kaross man har putsat på timme ut och timme in för att få den perfekta ytan, det drivet gör mig glad.


Det känns bra att i min roll som ungdomskultursamordnare få känna mig som en möjliggörare. Att i dialog med ungdomarna skapa enkla arenor och mötesplatser där de får känna en samhörighet och stolthet. Vare sig det är på en fritidsgård, på ett EPA-café eller på ett annat arrangemang. Dessa ungdomar som ena stunden gör mig gråhårig och andra sekunden överlycklig är det som får mig motiverad att gå till jobbet. En av de saker jag har lärt mig under mina år som ungdomskultursamordnare är att det fysiska mötet prioriteras, även av våra digitala ungdomar.

  • Sanna Hestner
  • Ungdomskultursamordnare

Meny