Att få sprida glädje

Illustration huvudroll

Hos oss i Krokoms kommun har alla medarbetare en huvudroll. Gabriella är kock på Aspås skola. Här berättar hon om sina gulliga gäster som ger så mycket glädje och uppskattning tillbaka.

Skolkök. Hur kul kan det vara att jobba i ett sådant om man har utbildat sig till kock? Ja, den kommentaren får jag ibland. Men våra gulliga, är­liga och oftast matglada gäster ger en dimension på kockjobbet som jag inte tror att man kan få någon annanstans.

Jag valde att utbilda mig till kock och var färdig 2008. Mitt första jobb fick jag på Faxgärdets förskola i Krokoms kommun och sedan 2011 har jag jobbat på Aspås skola. Här trivs jag och här gör vi vårt bästa för att förgylla vardagen för våra matgäster.

Tidigare i höst firades den offentliga målti­dens dag i hela Sverige och då var det lite extra guldkant på menyn. I Krokoms kommun bestod menyn av älgfärsbiffar med gräddsås, rårörda lingon, rostade rotfrukter och grönsaker. Efterrätt hade vi också, förstås. Vi tog det hela lite längre och klädde ut oss till älgjägare, pyntade matsalen med alltifrån termosar till ett litet träd och så hade vi underhållning av delar av Aspåskören utklädda till älgar. Det här uppskattade barnen, förstås. Och att få se människor bli glada ger ju massor tillbaka.

Det är just det här som är grejen med mitt jobb, tror jag, att få ta del av barnens uppskattning och glädje är en riktig energiboost. Det finns många barn runt om i samhället som kanske inte får ta del av våra högtider och för dem är det extra viktigt att förskola och skola kan ge lite av det. Det kanske inte gäller här på Aspås skola, men jag tänker att det är ett perspektiv vi som jobbar inom förskola och skola inte får glömma.

Menyn för skola och förskola sätter jag och någ­ra kollegor ihop inför varje läsår. Varje dag bjuder vi även på en alternativ rätt som ska vara vegeta­risk och här har varje kök utrymme att själva välja vad som passar. Det gör vi såklart tillsammans med barnen i viss mån. Vi har ett matråd en gång per termin där eleverna ingår. Här har de möjlig­het att lämna önskemål om rätter de skulle vilja ha på menyn eller annat som de vill att vi tänker på. Det här är ett viktigt forum!

Höstterminen må vara på sluttampen men vi har massor av roliga upptåg på gång för våra matgäster. Närmast väntar en Nobellunch med en extra smarrig efterrätt, sedan följer Lucia med lussebak och sista veckan bjuder vi på både julmat och julmys.

Att vi i köket svidar om då och då är barnen vana vid. I höst har vi varit alltifrån clown och häxa till älgjägare och snart blir det Lucia eller tomte. Nästa termin väntar nya upptåg och det ser jag verkligen fram emot.

  • Gabriella Gustafsson
  • Kock
  • Aspås skola

Meny