Krokom är lätt att sälja in

Illustration för arbetsgivarvarumärket

Hos oss i Krokoms kommun har alla medarbetare en huvudroll. Erika berättar om när funderingen på att flytta ut på landet började gro. Om vägen från staden till en av de 193 byarna i Krokoms kommun. Ett beslut hon inte ångrar.

Det pågår ett stort arbete med att sälja in Krokom till både turister och potentiella nya medborgare. I olika insatser lyfter vi fram möjligheter, styrkor, lockelser och vi pratar ofta om den tillväxt vi önskar Krokom och som vi tror på. Men lockar verkligen kommunen? Tror jag på det jag säljer in? Tror jag på att kommunen kan erbjuda mig möjligheter att ge mina barn en trygg uppväxt? Tror jag på lugnet som en landsbygdskommun kan skänka och tror jag på att det samtidigt finns ett ostoppbart driv i ideella krafter? Tror jag på att jag kan vara en del i vad som sker och att min röst räknas?

Under förra årets isolering där jag i mitt beordrade hemarbete satt i en lägenhet på andra våningen i en stad som var alltmer otillgänglig började den där drömmen att pocka på igen. Den där om att ha en trädgård eller uteplats att släppa ut barnen i. Den där om att bo längre bort, men ändå mitt i allt som händer. Den där om att ge mina barn den barndom som både jag och deras pappa hade, där närheten till naturen, vänner, skolan, allt var centralt.

Senhösten 2020 gick flytten till en vacker by i Krokoms kommun. Plötsligt befinner jag mig på sidan av, men ändå mitt i allt. Jag får ta del av det jag tidigare sett och förespråkat i min yrkesroll; jag skottar isbanan tillsammans med andra drivna föräldrar som vill låta barnen åka under stjärnljuset; jag handlar på rekoring av närproducenter i grannbyn, jag upptäcker nya stigar och leder som jag tidigare bara sålt in på instagram. Och jag släpper ut barnen på deras cyklar på gården utan att känna någon form av rädsla eller oro för vart de ska ta vägen. Det här är byn man hejar i, här finns en omtanke om varandra, här finns en stolthet och ett engagemang. Plötsligt är jag mitt i en gemenskap. En omfamnande och välkomnande gemenskap.

Min by (för nu säger jag ju min by) är inte den enda. Det finns 193 byar i Krokoms kommun. 193 platser med möjligheter, med driv, med oslagbara upplevelser som bara väntar på mig. På mig, och på alla andra som vill. Svaret är tydligt – jag tror på det jag säljer in. Både som ny medborgare, turist på hemester och som kultur- och föreningssamordnare.

På torsdag får jag träffa vår nya turismsamordnare Emma Bergstrand. Hon, liksom jag, är en inflyttad själ i kommunen, men hon har bott här längre och har säkert massor att sälja in till mig. Det ska få bli fint att få välkomna henne till Krokoms kommun och vår gemenskap och vårt jobb att sälja in det vi redan vet.

Erika Andersson Jonsson

Porträttbild på medarbetare Erika
  • Erika A Jonsson
  • Kultur- och förenings­sam­ordnare
  • 0640 161 00

Meny