Ultrarent för miljöns skull

Illustration huvudroll

Hos oss i Krokoms kommun har alla medarbetare en huvudroll. Marlene är lokal­vårdsledare och hon be­rättar om hur kemiska processer skapar ett hungrigt vatten som gör golven skinande rena. Och vattnet är såklart bra för både våra medarbetare och miljön!

När jag började med lokalvård för över tjugo år sedan tänkte jag att det skulle vara lätt som en plätt. Jag fick en bra introduktion och tyckte att det var ett spännande jobb, men det var inte så enkelt som jag hade trott.

Jag upptäckte ganska snart att det fanns en uppsjö med kemikalier och man skulle hålla reda på pH-värdet för kemikalierna för att inte ödelägga olika ytskikt och golv. Maskiner som singelsnurror och highspeed som användes vid golvvård skulle ha rätt skurrondeller, det var färger i alla möjliga kulörer som angav hur ”vassa” de var. En del rondeller användes för att få en högglansig yta som blev lättstädad, andra rondeller användes vid uppskurning tillsammans med polish­borttag­nings­medel för att ”nollställa” golv. Olika tillvägagångssätt för olika golv.

Inom Krokoms kommun jobbar vi för att få till ett mer miljövänligt städ med medel som är bra för både medarbetare och miljö. Vi började med ultrarent vatten för fem år sedan, då leasade vi filter som kopplades till vanligt inkommande vatten som gick genom ett filter där salter och mineraler filtrerades ur. Det blev ett ”hungrigt” vatten som används tillsammans med mikrodukar. Ett prov togs i ett produktionskök i kommunen som använde ultrarent vatten och mikrodukar vid rengöring av bänkytor som skickades till ett laboratorium, testet var utan anmärkning!

I vårt mål att minska kemikalieanvändningen gick vi ett steg längre förra våren och började använda z-vatten i den dagliga städningen. Z-vatten tillverkar vi själva och vi leasar en generator för ända­målet. Z-vatten får vi av vanligt kranvatten som går genom ett filter vilket gör vattnet ultrarent. Där­efter tillsätts kaliumkarbonat och en elektrolysprocess startar och då får vi z-vatten. Z-vattnet är ett högalkaliskt vatten med ett pH värde på 12,5 eller 13,5, beroende på hur alkaliskt vi väljer att ha z-vattnet. Z-vattnet är användbart på de flesta områden och ytor vi städar dagligen och det bästa av allt, det är Svanenmärkt. På många skolor tvättar och impregnerar vi mikromoppar med z-vatten i tvättmaskiner och får städklara moppar som rengör golven med ett fantastiskt resultat.

Jag har ett omväxlande, spännande och roligt arbete med underbara medarbetare som gör ett fantastiskt jobb. Jag hoppas att vårt dagliga arbete gör skillnad för alla som vistas i kommunens lokaler.

I hand- och ytdesinfektionens tider önskar jag alla en fantastisk sommar!

  • Marlene Hallqvist
  • Enhetschef lokalvård
  • Kost- och lokalvårdsavdelning
  • 0640 164 56

Meny