När det oväntade händer

Illustration för arbetsgivarvarumärket

Hos oss i Krokoms kommun har alla medarbetare en huvudroll. Johan jobbar med att hantera händelser som sannolikt aldrig kommer att inträffa. Corona­pan­demin är en sådan och vi kan ju konstatera att det faktiskt kan hända.

Johan Beckman heter jag och är ny säkerhetssamordnare här på Krokoms kommun. Jag har under många år arbetat med krisberedskap och säkerhet och började den 18 maj min anställning här på Krokoms kommun.

En av mina viktigaste arbetsuppgifter här på kommunen är att skapa en förmåga att kunna hantera händelser som sannolikt aldrig kommer att inträffa. Jag inser medan jag skriver detta att den arbetsuppgiften inte låter som om den var en av kommunens viktigaste. Jag är visserligen part i målet men jag vill jag hävda att det faktiskt är det.

Det svenska krisberedskapssystemet bygger på närhetsprincipen vilken innebär att kriser ska hanteras där de inträffar och kriser inträffar alltid i en kommun. I praktiken innebär detta att kommunen måste ha en gedigen förmåga att kunna hantera oönskade händelser – oavsett vad detta kan vara.

Det osannolika inträffar ibland. Visst har det funnits en beredskap för att kunna hantera en pandemisk influensa men det var nog inte många som vid de första rapporterna kring Covid-19 kunde förutspå de enorma konsekvenserna som denna har skapat runt om i världen. Det var inte heller många som kunde ana att vulkanaskan som Eyjafjallajökull spottade ur sig för några år sedan skulle stoppa flygtrafiken och påverka vardagen för många människor.

Det har länge varit min målsättning att få arbeta med dessa viktiga frågor på kommunal nivå och det känns otroligt kul att få möjlighet att göra det här i Krokom.

Vi kommer att göra allt för att fortsätta arbetet med att skapa en trygg och säker kommun men du som medborgare har också ett ansvar att se över din förmåga att kunna hantera situationer där den vanliga samhällsservicen inte har samma nivå som vi är vana vid. Hur gör du om elen försvinner eller om det inte kommer vatten ifrån kranen? Läs gärna mer om detta på dinsakerhet.se

Ha nu en underbar sommar och fortsätt lyssna på myndigheternas rekommendationer kring Covid-19. Håll i och håll ut!

Porträttbild på en man
  • Johan Beckman
  • Säkerhets­samordnare, t.f utvecklings­chef
  • 0640 165 55

Meny