Omstart i ny förvaltning

Illustration huvudroll

Hos oss i Krokoms kommun har alla medarbetare en huvudroll. Ulrika bytte jobb efter trettio år inom skolan. Sedan drygt ett år tillbaka ansvarar hon för hemtjänsten där målgruppen är betydligt äldre.

Jag har fått möjligheten att skriva några rader om min flytt från barn- och utbildningsförvaltningen till socialförvaltningen. Jag bestämde mig tidigt för att jobba med barn på ett eller annat sätt. Diverse ideella ledaruppdrag, feriearbeten och kortare anställningar avlöste varandra under studie­åren. Det mesta handlade om olika arbeten med, och för, människor i olika åldrar. Några enstaka, kortvariga, inhopp inom produktionssektorn blev det också men det kändes totalt ointressant för min del. Jag gick inte igång på löften om bra lön via höga ackord. Att stå ensam med hörselkåpor vid en maskin eller slåss mot mygg på ett kalhygge gav heller ingen kick.

Hösten 1988 fick jag min första tillsvidareanställning som lågstadielärare i kommunen. Efter dryga trettio år inom barn- och utbildningsförvaltningen, med en rad varierade, intressanta och utmanande uppdrag kände jag behov av att prova mina vingar i nya sammanhang. Jag tittade på lediga tjänster både i privat och offentlig verksamhet när socialförvaltningen här i Krokom sökte ny verksamhets­chef för hemtjänsten. Annonsen dök upp när höstterminen var i sin mest intensiva period och som rektor hade jag precis fått avslag på en ansökan om medel från Skolverket men hunnit komma med i ett av deras utvecklingsarbeten. Ett skäl till att jag inte kommit mig iväg tidigare har just varit att jobbet tagit många nya vändningar och erbjudit mycket variation i sig självt. I början av februari när jag väl passerat intervju och så småningom blev erbjuden tjänsten så blev det mycket att avrunda innan jag tillträdde den 1 augusti 2019.

De här sju månaderna har jag återigen fått känna mig ny på jobbet vilket har känts riktigt befriande. Det har blivit många nya system och strukturer att förstå, en hel rad nya människor och en delvis ny kultur att lära känna. Jag känner mig väldigt väl mottagen på alla sätt och upplever att min tidigare erfarenhet kommer till användning. Att jobba med, och för, människor är i grunden ganska likvärdigt oavsett ålder på målgruppen. Du måste ha en inneboende tro på den enskilda individen och att denne innerst inne vill, och kan, lyckas bara rätt förutsättningar finns. Du måste dessutom äga tron på att du kan förändra förutsättningar på en rad olika sätt genom att se varje liten variation som en möjlighet.

Porträttbild på en kvinna
  • Ulrika Persson
  • Verk­sam­hets­chef stöd och service
  • 0640 162 93

Meny