Medicin för nya tankar

Bild på kommundirektör Jonas Törngren

Vid ett besök på Grönt Center i Ås fick jag en ask tabletter med nam­net Urba­flex­/­­Ruraldon. Enligt texten på askens baksida var tablet­terna mot förutfattade meningar om stad och land och för maximal effekt ska tabletterna kombineras med analyser och självständigt tänkande.

Vad menar man då egentligen? Jo, vi är i hög grad fångade i ”vedertagna sanningar” och åsikter som i liten grad bygger på forskning och beprövad vetenskap. I stället får rena felaktigheter och skrönor florera fritt utan att ifrågasättas. Försöker man, i stället för att bara hålla med och spä på, titta utanför gängse uppfattningar finns det ofta en betydligt större värld som erbjuder överraskningar.

På bipacksedeln står vidare ”Att tänka på innan du tar Urbaflex/Ruraldon”: Produkten kan öppna en helt ny tankevärld för dig. Observera att förändringen kan vara permanent.

Produkten kan öppna en helt ny tankevärld för dig. Observera att förändringen kan vara permanent.

Man varnar också för biverkningar i form av; skammens rodnad, dåligt samvete, tilltagande klarsyn samt framtidsoptimism.

Jag tänkte direkt att det var ett fantastiskt sätt att närma sig ett mycket allvarligt tema med viss ironi och humor. Organisationen som står bakom konceptet är ”Hela Sverige ska leva”.

Jag kan konstatera att jag själv står först i kö för att få tabletterna utskrivna. Ska jag verka som kommundirektör i en kommun som Krokom så duger det inte att ha den urbana normen som försegel. Mitt sinne måste vara öppnare än så. Där behöver jag er hjälp hela tiden.

Ska jag verka som kommundirektör i en kommun som Krokom så duger det inte att ha den urbana normen som försegel.Det är så lätt att som Frösöbo se stadens förträfflighet och tro att lösningen ligger i förtätning, men vad är det som egentligen utgör styrkorna i våra olika kommundelar, alltifrån Hotagen med knappt 300 invånare till området Aspås-Krokom-Dvärsätt-Rödön-Ås som har fler än 10 000 invånare? Olika förutsättningar, olika styrkor men lika viktiga delar i Krokoms kommun. Vad är det som utmärker Offerdal-Rönnöfors och Alsen – Näskott? Vad ger Föllinge-Laxsjö sin dragningskraft?

Med start i höst kommer vi därför ut, både politiker och tjänstemän, för att föra dialog med er kring hur vi bäst kan samarbete och utveckla just er kommundel. Hoppas att ni dyker upp. Ert bidrag är avgörande för framgång.

Och be gärna doktorn skriva ut ett paket Ruraldon/Urbaflex. 

Jonas Törngren, kommundirektör
Vårt Krokom, nummer 3/2019

Tomas Jonsson
  • Tomas Jonsson
  • Kommun­direktör
  • 0640 161 00

Meny