Att finnas för de gamla

Illustration huvudroll

Hos oss i Krokoms kommun har alla medarbetare en huvudroll. Elizabeth tog studenten 2018 och jobbar nu som undersköterska på Solbacka i Föllinge. Här kan du läsa om hennes tankar om hur det är att ta hand om våra gamla.

Jag tog studenten i juni 2018. Sedan flyttade jag ihop med min sambo i en lägenhet i Föllinge. Jag gick ut som undersköterska och började jobba direkt efter studenten på ett äldreboende här i Föllinge. Att jag valt att jobba som undersköterska är för att jag vill finnas där för människor. Det är så otroligt många som hamnar i en sits som de själva inte valt. Jag brukar alltid försöka tänka mig in i deras situation. Att kunna finnas där för de äldre och att alltid försöka peppa och sprida en glad energi i deras vardag. Att kunna hjälpa människor, eller att finnas som sällskap gör mig glad. Därför att uppskattningen som jag i mitt yrke får av de äldre är oändlig. Detta gör mig så glad och positivt inställd.

Våra dagar inom vården ser alltid olika ut. I detta yrke behöver du otroligt mycket tålamod och medkänsla. Det är väldigt jobbigt att komma nära människor, för att sedan hålla deras hand och säga farväl. Det är tufft och det är mycket känslor som spelar in. Vi har människor i livets slutskede och vissa gånger måste man gå undan för det blir en klump i magen. Jag har gråtit, för ibland går det inte att hålla tillbaka. Jag tycker aldrig man ska uttrycka sig om vården om man inte varit där själv, och då menar jag på ett negativt sätt. För man har ingen aning om hur mycket detta jobb faktiskt innebär. Det kräver både psykiska och fysiska krafter många gånger, men det positiva väger upp det negativa. Däremot blir jag väldigt glad av den tacksamhet som vi får. Det betyder väldigt mycket, och man vet att man gör något bra varje gång man går till jobbet.

Varje dag jag går till jobbet vill jag vara positivt inställd så att det ska bli en så bra dag som möjligt för både de äldre och alla andra i min omgivning. Jag hoppas alla andra försöker tänka så också. Jag försöker såklart alltid göra mitt bästa för en god omvårdnad och för att försöka lysa upp deras vardag lite extra. När man jobbar med människor så tycker jag att man alltid ska utgå ifrån sig själv och hur man själv skulle vilja ha det och bli behandlad. Men sen måste man också förstå att alla människor har olika bakgrund och historier, därefter anpassa sig. Jag älskar att jobba med människor helt enkelt, därför passar detta yrket mig väldigt bra. Inom vården så har jag lärt mig att man aldrig blir fullärd. Det kommer alltid nya grejer och tekniker att lära sig och anpassa sig efter. Jag tycker att man alltid ska försöka komma på jobbet med glad energi och försöka sitt bästa, på så sätt blir det en bättre dag för alla.

  • Elisabeth Stolt
  • Undersköterska

Meny