Sam­hälls­utveck­ling inom lagens gränser

Inom socialförvaltningen finns ett stort ansvar att fatta likvärdiga beslut. Oavsett vem du är, vilken bakgrund du har, vilken socioekonomisk status du har eller var du bor så behandlas alla på ett likvärdigt sätt.

Anna Berkestedt Jonsson, Socialchef

Vi som jobbar inom socialförvaltningen har ett ansvar att följa tre lagar. Socialtjänstlagen, hälso- och sjukvårdslagen och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Det är kanske inte alltid lätt att förstå varför besluten blir som de blir eller varför socialförvaltningen inte prioriterar annorlunda och det har med vårt uppdrag att göra. Vi strävar hela tiden efter att förklara och göra våra beslut begripliga och den som inte förstår vill vi gärna få en chans att ge en förklaring till.

Ett kvitto på att de allra flesta upplever att socialförvaltningen gör ett bra jobb är vår nöjd-kund-undersökning. Mer än 90 procent svarar att de är nöjda eller mycket nöjda med de insatser de får inom hemtjänsten och särskilt boende och det är jag oerhört stolt över. Detta trots att vi har en tuff ekonomisk situation med ökad andel äldre befolkning. Ibland känner jag att mina medarbetare slår knut på sig själva för att lösa de behov som uppstår och de löser i princip alltid behoven.

Den senaste tiden har många läst om fusk inom stöd och service. Det är tråkigt och även frustrerande, bland annat för att vi inte fick kännedom om problemet tidigare. Den som har funderingar, frågor, tankar eller synpunkter kring verksamheten vill jag eller mina sex verksamhetschefer jättegärna ha kontakt med. Vi vill höra om man inte är nöjd, men såklart gärna om man är nöjd också. Det är alltid uppmuntrande för våra medarbetare.

Jag har själv jobbat statligt och privat innan jag för drygt två och ett halvt år sedan började i Krokoms kommun. Det är skithäftigt att jobba med samhällsutveckling. Ganska snabbt ser man resultat av fattade beslut.

Och att ha chans att påverka människors liv till det bättre är något jag verkligen gillar, det är mycket roligare än jag nånsin kunde tro.

Inom min förvaltning vill jag skapa en slags Ikea-känsla. Alltså att i Krokoms kommun kan du börja som undersköterska och har du bara ambition, vilja och motivation så kan du ta dig hur långt som helst. Här kan man börja som nyutexaminerad inom en kategori och inte ha någon känsla av stopp. Jag vill att våra medarbetare får chansen att utveckla sin fulla potential.

Anna Berkestedt Jonsson, Socialchef
  • Anna Berkestedt Jonsson
  • Socialchef
  • 0640 161 00

Meny