Translate site

Startsida Krokoms kommun

Han är barnens favorit

0

Tanken var att han skulle bli meteorolog, men efter att ha vikarierat i en klass bestämde han sig. Det var lärare han skulle bli. Nu jobbar Gunnar Hellström på övertid och har inga planer på att sluta.

Gunnar Hellström studerade till lärare i Luleå och handledaren han hade under praktiken på näst sista terminen satte spår hos honom. Det var Gunnar Westrin som numera är författare och som var nybakad lärare när han tog sig an sin namne under handledningen.

– Min handledare hade ett bra förhållningssätt som baserades på respekt och kamratskap och det har blivit ett rättesnöre för mig. Förr handlade respekten för läraren om något annat. Eleverna var många gånger rädda för sina lärare, men för mig är det självklart att respekten ska gå båda vägarna, säger Gunnar Hellström.

Lärarkarriären inleddes i norra Sverige, men efter några år blev längtan hem till Jämtland för stor för Gunnar som är född i Brunflo. Ett jobb i Hallen på Gärdsta skola blev nyckeln till en flytt hemåt. Det finns så klart många minnen från åren som lärare, det börjar närma sig femtio, och ett som verkligen har fastnat är om en kille som hade det tufft och som ingen skola ville ta sig an eftersom han var så stökig. Rektorn på skolan där Gunnar jobbade bestämde sig dock för att det skulle gå, trots att flera ur lärarkåren var tveksamma.

Det kulminerade då en av lärarna blev spottad i ansiktet av pojken. Efter en lång språngmarsch utomhus kom Gunnar ikapp pojken som på vägen tillbaka till skolan berättade att han hade känt sig trängd av att läraren tryckte upp honom mot väggen för att ställa honom till svars.

– Jag sade till honom att man inte får spotta folk i ansiktet, men jag sade också att jag kunde förstå varför han gjorde det. Efter den dagen var konflikterna mer eller mindre borta. Jag har träffat honom i vuxen ålder och han sa att det har varit livsavgörande att jag sprang efter honom den där gången. Det kändes fint att höra, säger Gunnar Hellström.

Mötet med eleverna är det bästa med jobbet

På frågan om vad som är det bästa med att vara lärare svarar han att det är mötet med eleverna, att se varje individ och att bygga gruppen. Att det finns en vi-känsla i klassen, att alla är en del av helheten, gör att undervisningen går mycket lättare och resultaten blir bättre. Under tiden på Racklöfska skolan i Järpen i början av 2000-talet var elevernas resultat ganska dåliga då över hälften inte hade godkänt. Ett arbete som hade sin grund i bemötande tog sin början och på två år vände siffrorna och alla elever blev godkända.

– Vi hade en devis som löd att vi skulle älska ihjäl våra elever. Det handlar absolut om inställning och bemötande och det är aldrig eleven det är fel på, säger Gunnar bestämt.

Gunnar är en person som inte har några större problem med att fylla fritiden med aktiviteter. Han är ivrig motionär och ägnar sig helst åt löpning och orientering. Han är ordförande i Aspås IF som nyligen invigde utegymmet som byborna har byggt tillsammans. Sedan 2010 är han också ordförande i kommunfullmäktige i Krokom. Läraryrket tänker han inte ge upp än på ett tag. Det ger så mycket tillbaka och så länge det är brist på lärare vill han fortsätta.

– Jag jobbar halvtid och njuter av att ha möjligheten att få ägna mig åt både skolan och det spännande uppdraget i kommunfullmäktige. Jag fortsätter gärna med båda dessa uppdrag ett tag till, avslutar Gunnar Hellström.

Åsa Sjödin

Uppdaterad 2018-10-24 av Åsa Sjödin
Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentarFölj Krokoms kommun på Facebook
Följ Krokoms kommun på Instagram
Följ Krokoms kommun på YouTube

KROKOMS KOMMUN Offerdalsvägen 8, 835 80 Krokom
Tel. 0640-161 00 vxl (mån-tor kl 08-17, fre kl 08-16)  |  Fax 0640-161 05 
Organisationsnummer: 212000-2478 | krokoms.kommun@krokom.se
VAT: SE212000247801

Cookies på krokom.se