Translate site

Startsida Krokoms kommun

Angelica ser Krokom som hallonet i bakelsen

0

Angelica Faktus är värmlänningen som sökte en aktiv fritid med fjäll och skidåkning. Sedan ett par månader är hon ny verksamhetschef för grundskolan i Krokom. Pendlingen från hemmet i Undersåker ger tid för
reflektion.

Med prestigelösa medarbetare och två timmars reflektionstid per dag har Angelica Faktus funnit skolkärlek. Detta i en vidsträckt kommun med sexton grundskolor vars siffror i lärarbehörighet och kunskapsnivå för elever ligger högre än rikssnittet.

– Jaså, hörs det att jag är värmlänning? Och jag som har bott i Jämtland sedan 1994, skrattar kommunens nya verksamhetschef för grundskolorna över en kopp kaffe i kommunhusets kafeteria.

Det var fjällen och skidåkningen som lockade. Det ena ledde till det andra och sedan 2000 bor Angelica och Johan i Undersåker tillsammans med sina tre tonårsdöttrar. Fjällen lockar fortfarande där hela familjen står för en aktiv fritid. Pendlingen ger tid till reflektion.

– Jag kommer laddad till jobbet på morgonen och avslappnad till hemmet på kvällen. Nu är jag ny här men det är avsevärd skillnad än att ha jobbet inpå knuten. Än så länge tycker jag att pendlingen bara innebär fördelar, säger Angelica Faktus

Angelica Faktus är beteendevetare i grunden. Inom skolan har hon jobbat i cirka tjugo år. Senast som rektor i Åre kommun.

– Mitt uppdrag som verksamhetschef är att bidra till att vi hela tiden uppfyller målen. Jag är mellanhanden mellan förvaltningen och verksamheten. Jag lägger mycket tid på att skapa förutsättningar för rektorerna så att de ska kunna sköta sina jobb, säger hon.

Som en jämförelse har Åre ett mer centraliserat förhållningssätt till skolverksamheten, fortsätter Angelica. Visst har Åre också byskolor men inte i samma utsträckning som i Krokom som genom sin småskalighet är rikskänt inom branschen.

– Jag är imponerad över hur Krokom klarar av att ha en sådan levande och utspridd skolmiljö. Där är vi oerhört duktiga! Vi har som sagt sexton grundskolor utspridda i kommunen, jag har fyra kvar att besöka och jag hoppas på många fler besök i framtiden. Jag förundras varje gång när jag åker genom vårt vackra landskap. Våra siffror ligger över rikssnittet både när det gäller lärarbehörighet och kunskapsnivå. Alla fantastiska medarbetare är prestigelösa och vi har ett stabilt ledarskap i Birgitta Lundgren som är kommunikativ, erfaren och alltid ser till barnens bästa, säger Angelica.

Våra siffror ligger över rikssnittet både när det gäller lärarbehörighet
och kunskapsnivå.

Att skolan, liksom många andra kommunala verksamheter, står inför stora utmaningar är inget nytt. Kommunens vision om att vi ska vara 16000 medborgare år 2030 ställer krav, inte minst på en grundskola med kvalitet.

– Skolverkets lärarprognos säger att år 2031 kommer det på riksplanet att saknas 80000 lärare. Alltså bara inom tretton år! Vi måste göra läraryrket mycket mer attraktivt än vad det är idag. Lön är en sak, arbetsmiljö en annan. Försök med tvålärarsystem på andra håll har gett bra resultat för både arbetsmiljö, elevfrånvaro och kunskapsnivåer, säger hon.

Mönstret i glesbygden är att man flyttar ut för högre utbildningar, jobb och karriär. Men när det är dags att bilda familj flyttar många tillbaka till sin hemortskommun. Och då ska Krokoms kommun vara ett attraktivt alternativ då det för en nybliven familj är mycket viktigt med en bra grundskola.

– Krokom är som hallonet i gräddbakelsen. Vi ligger mitt i en region med närhet till både stadspuls och fjällvärld. Dessutom finns här något som vi kallar för skolkärlek. Och där det finns skolkärlek, där finns alla förutsättningar för att klara utmaningarna vi står inför.

Peter Svensson

Uppdaterad 2018-10-24 av Åsa Sjödin
Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentarFölj Krokoms kommun på Facebook
Följ Krokoms kommun på Instagram
Följ Krokoms kommun på YouTube

KROKOMS KOMMUN Offerdalsvägen 8, 835 80 Krokom
Tel. 0640-161 00 vxl (mån-tor kl 08-17, fre kl 08-16)  |  Fax 0640-161 05 
Organisationsnummer: 212000-2478 | krokoms.kommun@krokom.se
VAT: SE212000247801

Cookies på krokom.se