Friluftslivets år 2021 - Luften är fri

Pojke som går upp mot en stuga. Det är snö på marken.

Luften är fri är ett projekt som leds av Svenskt Friluftsliv och Naturvårds­verket och syftar till att få fler människor att prova friluftsliv och långsiktigt fortsätta samt öka med­vetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten. Här vill vi lyfta och belysa aktiviteter och arrange­mang i Krokoms kommun som kan kopplas till Friluftslivets år 2021.

Tips och inspiration

Här samlar vi tips och inspiration som har med Friluftslivets år att göra.

Aktiviteter

Aktiviteter

Här får du tips och inspiration om olika spännande och roliga aktiviteter!

Recept

Smaskiga recept att testa hemma i köket. Vilken är din favorit?

Mat över öppen eld - Huggormskorvar

Mat över öppen eld - Huggorms­korvar

Skär sicksackmönster på båda sidor av en tjock korv. Det ger ett mycket knaprigt och gott resultat och dessutom spricker inte korven.

Bonustips för små­barnsföräldrar!

Lägg ketchup och senap i brödet. Lägg sedan i korven så slipper du onödigt kladd. Är barnen små så kan man dela korven på längden innan man lägger den i bördet. Så minskas risken att de sätter stora bitar i halsen.

Utflyktsmat - Kanelbullar

Utflyktsmat - Kanelbullar

Ingredienser

 • Färdigt pizzadeg
 • Smör
 • Socker
 • Kanel

Gör så här

Rulla ut en färdigköpt pizza­deg. Bred på en blandning av smör, socker och kanel. Rulla ihop degen och skär i skivor. Stek bullarna i rikligt med smör. Ringla över lönn­sirap och strössla över hackade nötter.

Mat över öppen eld - Kolbullar

Mat över öppen eld - Kolbullar

Ingredienser för fyra stycken

 • 6 deciliter vatten
 • 5 deciliter vetemjöl
 • 1 tesked salt
 • 325 gram tärnat rimmat fläsk

Gör så här

Vispa ihop vatten, mjöl och salt i en bunke.

Tärna fläsket och stek det knaprigt i omgångar i en stekpanna. Lägg vid sidan om på en tallrik.

Lägg en fjärdedel av fläsket i stekpannan och låt det bli varmt. Slå på en fjärdedel av smeten. Stek kolbullen på medelvärme i cirka 3 minuter. Vänd bullen och stek den ytterligare cirka 2 minuter. Stek övriga bullar på samma sätt.

Servera gärna med lingonsylt och njut!

Mat över öppen eld - Krabbelurer

Mat över öppen eld - Krabbelurer

Ingredienser för cirka 12 stycken

 • 1,5 deciliter strösocker
 • 4,5 deciliter vetemjöl
 • 2 teskedar bakpulver
 • 1 tesked vaniljsocker
 • 2 ägg
 • 1,5 deciliter mjölk

Gör så här

I princip så gör du allt arbete hemma. Blanda ihop socker, vetemjöl, bakpulber och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt ägg och mjölk och rör ihop till en slät smet. Töm i en tät bunke eller flaska. Stek krabbelurerna någon minut på varje sida. Servera med sylt och grädde eller lönnsirap!

Mat över öppen eld - Lax och kantarellpasta på stekhäll

Mat över öppen eld - Lax och kantarellpasta på stekhäll

Ingredienser för cirka 4 portioner

 • En halv gul lök
 • Trattkantareller
 • 4 laxfiléer i tärningar
 • 3 deciliter grädde
 • Ljus soja
 • 1 matsked timjan
 • Salt och peppar

Gör så här

Koka pasta. Hacka lök och tärna lax hemma så blir det enklare. Stek lök och kantareller i smör. Tillsätt grädde, soja, kryddor och lax

Låt koka ihop en stund och häll sedan på pastan. Låt allt bli varmt och servera direkt, gärna med riven parmesan­ost på toppen!

Smores

Smores

Enkel och god att göra utomhus över eld. Du behöver någon form av kex, tex mariekex, digestivekex, salta kex, havrekex, smörgåsrån eller någon annan favorit. Det enda du behöver utöver det är marshmallows.

 • Trä din marshmallow på en pinne och grilla den över öppen eld - kläm sen fast den mellan två kex, enklare än så blir det inte!
 • Du kan såklart lägga till annat gott om du vill; chokladbitar, nutella, skivad banan, nötter eller annat du gillar.

Inspiratörer

Inspiratörer

Låt dig inspireras av naturälskande människor!

Möt Sara Gärdegård

Jag är född och uppvuxen i Östersund. Egentligen spenderade jag inte så mycket tid ute som barn, då var jag mest i danssalen. Men åren gick, världen blev lite av mitt hem, jag trivdes av att alltid vara på väg, på resande fot med öppna armar.

Jag provade på att jobba lite för hårt, för att jag trodde att lyckas var samma sak som lycka. Idag vet jag skillnaden. Idag behöver jag naturen för att få balans. Jag kommer att bjuda på tips och guldkorn och favoriter. Vi ses!

Glad kvinna med långt blont hår i motjus med en sjö i bakgrunden.

Möt Food by Natta

Hej jag heter Nathalie Spjälle och är en 29 årig glad kreatör från Jämtland som fördriver all min lediga tid till att ta fram veganska recept i mitt kök i Svenstavik och utomhus på mitt Trangiakök.

Jag driver instagram kontot foodbynatta där jag regelbundet delar med mig av mina recept.

Följ foodbynatta på Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jag bor på en gård nära skog och fjäll med min man och våra två hundar.

Jag ser glädje i de små sakerna i livet. Det kan va den första koppen kaffe på morgonen, doften av sommarregn, en fin stjärnhimmel eller en heldag på längdskidorna i skogen. Jag försöker spendera den mesta av min lediga tid utomhus.

Jag brinner för matlagning och för mig är mat en så stor glädje i livet. Ett sätt att få varva ner och vara kreativ och bara vara i nuet.

Att få skapa och att få inspirera andra till att se samma glädje som jag själv gör i naturen är en av mina största drivkrafter.

Jag försöker att leva ett så meningsfullt liv som bara möjligt. Ett liv fyllt av god vegansk mat, tid med mina hundar, utomhustid, bra musik & fotografering.

Kvinna med solglasögon lagar mat på trangiakök med fjäll och sjö i bakgrunden.

Möt Anna Wassdahl

Hejsan, Anna heter jag och är 24 år gammal.

 

Jag kommer från Nälden och har i stort sett levt i en ishall i hela mitt liv.
Som barn spenderade jag och min familj mycket tid uppe i vår stuga i Frostviken där mina föräldrar växte upp. Sprang runt i skogen, fiskade och badade. Tyvärr så slutade jag under en rätt lång tid att spendera tid utomhus, jag fokuserade på hockeyn och flyttade till Sundsvall för att spela i damernas högsta serie SDHL.

Efter gymnasiet sökte jag till Vildmarksutbildningen i Åre och det förändrade mig och mitt välmående för alltid!

Idag jobbar jag på Hilleberg, älskar att vara ute och har nyligen skidat Vita Bandet med min sambo Joachim. Naturen är en stor del av mitt liv som gör att jag mår som bäst. ”Att leva” betyder för mig en solnedgång, en promenad till ett fint vattenfall, en aktivitet eller ny upplevelse.

Följ med mig under juli månads tema "sova ute"!

 

Följ Anna på Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Anna Wassdal

Sommarutmaning

Sommarutmaning

Delta i en eller flera teman under sommaren och publicera dina bilder med #sommarutmaningkrokom så har du chans att vinna ett fint pris.

Fota din upplevelse, lägg upp på instagram under #sommarutmaningkrokom och peppa dina kompisar att göra samma sak. Ni kan välja att göra bara ett månadstema, eller två eller alla tre och det spelar ingen roll om ni gör alla teman i augusti eller juni - huvudsaken att ni tar er ut på ett härligt äventyr.

Vilka är då sommarens tema?

Hoppa hit för att läsa mer om Friluftslivets års teman

Simon, Jonas och Friluftslaget

Händer som håller en yxa som hugger ved.

Friluftslaget i Krokom är ett projekt som vänder sig till personer med daglig verksamhet. Läs intervjun med Simon och Jonas om Friluftslaget nedan.

Simon, Jonas och Friluftslaget

Simon, Jonas och Fri­luftslaget

Hej Simon Jaktlund och Jonas Milton. Vad är det för projekt i Krokoms kommun ni jobbar i?

Friluftslaget i Krokom är ett projekt som vänder sig till personer med daglig verksamhet och som syftar till bättre hälsa och ökat välbefinnande genom aktiviteter som ökar kun­skapen om att vistas ute i skog och mark. Vi använder oss alltså av friluftsliv för att må bättre. Att bli tryggare i att vara ute, att vara nyfiken och testa nya saker och vinsten det är i att faktiskt våga testa. Vi har roligt tillsammans och lär tillsammans.

Hur kan man sänka trösklarna för de som normalt sett inte är så friluftsstarka, så att de också kan ta sig ut?

Det är ju det som är det fina, det finns inga trösklar när man är utomhus!
Men att komma ut kan ju såklart vara en tröskel. Kom då ihåg att allt utom­hus är bra, så en kort promenad eller att sitta i solen mot en husvägg en stund, eller en rolig aktivitet är bra motivation för att ta sig utanför dörren – när man väl är ute brukar man aldrig ångra sig.

Era tre bästa tips för att ta sig ut?

Gör det så enkelt som det bara kan bli. Ta på bra ullstrumpor, och försök hitta kompisar som vill vara ute, så sporrar ni varann.

Vad är det bästa fikatipset?

Hajk-banan! Varm banan med choklad i över öppen eld slår allt. Ett annat tips är att ta med sig en god överraskning till sin kompis som man är ute med, som inte den vet om. Då blir det god stämning kan vi lova!

Vad tänker ni när ni hör att månadens tema är Hela Sveriges friluftsdag?

Det borde vara ett återkommande tema varje år!

Simon känner vi bland annat från Surfbukten i Östersund, och Jonas är enhetschef inom socialförvaltningen i Krokoms kommun och deltagarna, som är uppdelade på två grupper, är personer som har daglig verksamhet via kommunen och som vill delta i Friluftslaget.

Läs mer om projektet här

Stekpanna över öppen eld

Om Friluftslivets år 2021 - Luften är fri

Om Friluftslivets år

Friluftslivets år 2021 arrangeras för att få fler människor att prova frilufts­liv och långsiktigt fortsätta samt öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten. Frilufts­livets år dra igång med aktiviteter i januari 2021 och kommer under varje månad under året ha olika teman för att belysa friluftslivets olika delar.

Du kan även ta del av det som händer i länet via Länstyrelsens hemsida samt nationellt via hemsidan Luften är fri. Klicka in på Naturområden och någon av fyra teman.

Besök hemsidan Luften är fri Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Besök Länstyrelsen Jämtlands läns hemsida

Korv grillas över öppen eld.

Arrangör

Arrangör av en friluftsaktivitet?

Som arrangör kan du själv lägga in aktiviteten/evenemanget i vår Evenemangskalendern och markera med Friluftslivets år så kommer det att synas både i Evenemangskalendern och den här kalendern för Friluftslivets år. Det kan vara både en publik utomhusaktivitet som en föreläsning inomhus kopplat till friluftsliv.

Skicka in evenemang till Evenemangskalendern

Du kan även skicka in din aktivitet så att den syns i den nationella kalendern på hemsidan Luften är fri. Du måste skapa ett inlogg för att kunna registrera aktiviteter.

Besök hemsidan Luften är fri Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tjej som äter grillad korv.

Månadsteman

Månadsteman

Friluftslivets år 2021 består av tolv teman som manifesteras under en månad i taget. Teman kan såklart genomföras under hela året, men syns extra under en månad. Månadsteman och dess aktiviteter ger kontinuerlig uppmärksamhet till friluftslivet och dess värden.

Januari in­vigning - februari inspiratör fri­luftsliv

Januari invig­ning - februari inspiratör fri­lufts­liv

Alla som tycker om att vara ute kan bli inspiratörer för Friluftslivets år 2021. Oav­sett om du tycker om att vara i naturen, laga mat ute eller gå långa fjällvandringar med övernattning i det fria så kan du inspirera andra till att upptäcka livet utomhus.

Forskning visar att en av orsakerna till att människor inte är ute är att de saknar någon att vara ute med. Vem/vad inspireras du av? Vem vill du inspirera? Kanske leder det till att en person vågar ta sig utanför dörren, en annan kan stanna ute lite längre och göra mer.

Friluftsliv handlar om att få människor att må bra, få förståelse för naturen och att ha roligt. Använd #inspiratörfriluftsliv #luftenarfrikrokom och dela med dig av din upplevelse.

Vill du läsa mer?

Hoppa till luften är fri - friluftsliv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mars - Friluftskompis

Mars - Frilufts­kompis

Fler skulle komma ut i naturen om de hade någon att vara där med. Så ta med dig sällskap ut, delad glädje är dubbel glädje.

Friluftsliv handlar om att få människor att må bra, få förståelse för naturen och att ha roligt. Har du tips på aktiviteter man kan göra tillsammans med sin friluftskompis? Tagga ditt inlägg med #friluftskompis #luftenarfrikrokom så inspirerar du fler att ta sig ut.

hoppa till luften är fri - friluftskompis Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

April – Hela Sveriges friluftsdag

April – Hela Sveriges frilufts­dag

Hela Sverige behöver en friluftsdag! Och kanske behöver arbetsplatser, kompisgäng, särskilda boenden eller din familj en friluftsdag lite extra.

Friluftsliv handlar om att få människor att må bra, få förståelse för naturen och att ha roligt. Har du tips på aktiviteter man kan göra tillsammans med sin friluft­skompis? Tagga ditt inlägg med #luftenarfrikrokom så inspirerar du fler att ta sig ut.

hoppa till luften är fri - sveriges friluftsdag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Maj – Friluftsliv i skyddad natur

Maj – Friluftsliv i skyddad natur

Vi ska vara rädda om vår värdefulla och vackra natur, den skyddas bland annat genom speciella natur­reservat. Vår kommun har ett flertal reservat med ett rikt djur- och naturliv. Vet du vart ditt närmaste natur­reservat ligger? Kom ihåg att läsa på vad som gäller när man vistas i skyddad natur.

Läs mer på:

hoppa till länsstyrelsen jämtland naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Friluftsliv handlar om att få människor att må bra, få förståelse för naturen och att ha roligt. Tagga ditt inlägg med #luftenarfrikrokom så inspirerar du fler att ta sig ut.

Juni – Äta ute

Juni – Äta ute

Sommaren är på ingång och grillarna har kommit fram. Men det finns många fler sätt att njuta av mat utom­hus, hela året. Allt från matlagning över öppen eld ute i naturen till en färdig­köpt sallad i parken. Det blir så enkelt som man själv gör det.

Friluftsliv handlar om att få människor att må bra, få förståelse för naturen och att ha roligt. Vad är din favoritmat att äta ute? Tagga ditt inlägg med #luftenarfrikrokom så inspirerar du fler att äta ute.

Juli – Sova ute

Juli – Sova ute

I tält, under en gran, i täcket på balkongen, hängmattan i trädgården eller under bar himmel. Har du provat att sova utomhus? Vad är det bästa med att sova utom­hus? Har du aldrig provat, vad skulle få dig att sova ute?

Friluftsliv handlar om att få människor att må bra, få förståelse för naturen och att ha roligt. Tagga ditt inlägg med #luftenarfrikrokom så inspirerar du fler att sova ute.

Augusti - Jag har aldrig...

Augusti – Jag har aldrig…

Finns det något du aldrig provat inom friluftslivet? Har du aldrig gått i ett naturreservat? Har du aldrig lagat mat över öppen eld? Har du aldrig badat i en fjälltjärn? Bara du vet. Passa på att prova något nytt.

Friluftsliv handlar om att få människor att må bra, få förståelse för naturen och att ha roligt.

September - Gilla friluftslivet

September - Gilla friluftslivet

Vad gillar du med friluftsliv? Är det utmanande vandringar i främmande miljöer, eller är det en enkel picknick i trädgården eller är det tystnaden i skogen? Vad passar just dig?

Friluftsliv handlar om att få människor att må bra, få förståelse för naturen och att ha roligt. Tagga ditt inlägg med #luftenarfrikrokom så inspirerar du fler att börja gilla friluftsliv.

Oktober – Lära ute

Oktober – Lära ute

Skolan är en viktig roll i att erbjuda barn och unga möjligheter till att delta i friluftslivet. Genom att förlägga en del av undervis­ningen utomhus och i rörelse, ger man bra förut­sättningar för ett fortsatt friluftsliv och man mot­verkar stillasittande.

Vad kan man undervisa utomhus? Naturkunskap, hemkunskap, idrott, språk?

Hur kan man som förening eller förälder eller som kompis fortsätta lära utomhus när skoldagen är slut?

Friluftsliv handlar om att få människor att må bra, få förståelse för naturen och att ha roligt. Tagga ditt inlägg med #luftenarfrikrokom så inspirerar du fler att lära ute.

November - Må bra ute

November - Må bra ute

Genom att investera i fri­luftsliv, oavsett om du är privatperson, arbetsgivare, lärare, inom föreningslivet eller om du är vårdnads­havare, så bidrar du till en bättre folkhälsa. Att få in friluftsliv som en regel­bunden del av din vardag bidrar till många hälso­fördelar och kan ge goda effekter på både miljön, ditt sociala liv och din ekonomi.

Hur kan du hitta ditt sätt att må bra ute? Hur kan ni i er familj eller i ert arbetslag få in friluftsliv i ert schema?

Läs mer om hälsofördelar på luftenarfri.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Friluftsliv handlar om att få människor att må bra, få förståelse för naturen och att ha roligt. Tagga ditt inlägg med #luftenarfrikrokom så inspirerar du fler till hur man kan må bra ute.

Ett tält med fjällutsikt.

Bra att veta

Bra att veta

På sidan Bra att veta har vi bland annat samlat lite information om vad man ska tänka på när man befinner sig i naturen.

Läs mer om på Bra att veta

Hjälpte informationen på sidan dig?

Meny