Sommarkafé på Backgården i Alsen

Lördag 26 juni kl 11.00 öppnar Fjöskaféet på Backgården i Alsen.

Backgården är Alsens Hembygdsförenings gård, och här har drivits sommarkafé och konst- och hantverksutställningar i hembygdsföreningens regi sedan 1987.

Backgården ligger väldigt vackert, mitt i Alsen, på sluttningen ner mot Alsensjön och med utsikt över både Oviksfjällen och Åreskutan. Fjöskaféet är inrymt, som namnet antyder, i det gamla fjöset, ladugården, och här finns delar av inredningen kvar, vilket ger en originell och mycket mysig atmosfär. Vanliga år har vi konst-och hantverksutställning i "Galleri Fjöset", men i år har detta utgått för att få plats med coronasäkrade sittplatser.

Förra året blev kaféet utarrenderat till flera olika entreprenörer i Alsen, mest ungdomar, på grund av coronapandemin och så blir det också i år. Fyra olika lag från bygden driver kaféet, vart och ett efter sina egna idéer, så det kommer att bli stor variation i utbudet:

26-30 juni Ede/Rönningsbergs byalag
1-9 juli Anna & Maria Novak, Alsen
10-16 juli Ann-Christine Lundgren & Ellinor Åsander, Alsen
17 juli - 1 augusti Amber & Alice Adsten, Alsen/Östersund

7-8 augusti Syriskt kafé med Amal & Jasem Alshih

Backgården är öppen från 26 juni till 1 augusti, sedan har vi stängt några dagar, men 7-8 augusti blir det avslutning med "Syrisk helg" med specialiteter från Mellanöstern.

En del friluftsaktiviteter är inbokade, mer om dessa kommer

En extra tilldragelse detta år är, att Alsens Hembygdsförenings hedersordförande, Curt Lofterud, 92 år, just utkommit med en omfattande och rikt illustrerad bok om hembygdsgården: "Backgården-en hembygdsgård på ursprunglig plats". Här beskrivs hembygdsgårdens historia, och också hur en gammal lantgård genom kulturbidrag, men främst genom engagerade arbetsinsatser från bygdens befolkning, gradvis utvecklats till ett prisat och mycket välbesökt turistmål. Om covid-läget tillåter, kommer Curt Lofterud en dag till kaféet för att själv berätta om arbetet med boken. Mer om detta längre fram.

För mer information om sommaren på Backgården, kontakta gärna Maria 070 25 96 328.

Välkomna till Backgården i sommar!!

Glass i högt glas på ett bord i bakgrunden sjö och skog

Tid och plats

Tid: 26 juni 2021 till 8 augusti 2021 klockan 11.00-16.00

Plats: Backgården; Alsen

Typ av evenemang: Föreläsning, Mat/Dryck, Övriga evenemang

Meny