Toppturspremiären på Oldklumpen

Fjäll i vintermiljö

Det var en dag i februari, det hade snöat, och som alla vet, lägger det sig alltid rikligt med snö i Offerdal. Vi var fyra stycken som hade laddat och hade siktet inställt på att utforska skogsåkning på Oldklumpen.

Vi följde anvisningarna vi fått från kompisar och parkerade i en väggren. Men, det hade som sagt snöat mycket, snön hängde tungt på granarna som i en John Bauer bild, och vi fick skotta fram en plats för bilen. Det kanske inte är särskilt kul att skotta fram plats åt en bil, men vi blev ännu mer taggade, då vi inser hur mycket snö det kommit och att den är orörd. Vi är först här! Oldklumpen är vår! Allt skottande gjorde oss hungriga.

En skidåkare i snötäckt granskog.

Efter att bilen parkerats tog vi en snabb fika innan vi plockade ihop alla våra saker; stighudar, spade, sond, transcievern, matsäck, första hjälpen, en överdragsjacka och så vidare. Väl på skidor hade dimman sjunkit. Jaha. Hur ska vi hitta nu då? Vi har karta och kompass med, men känner oss ändå osäkra på området och tveksamma på att hitta. För att nå Oldklumpen från platsen vi parkerat bilen behöver man ta sig förbi en mindre klump, Stor Tuvan. Så, vi tar en till kopp kaffe på stående fot och resonerar.

Tillslut bestämmer vi oss för att strunta i Oldklumpen och att istället ta oss upp på Stor Tuvan. Det tar ungefär en 45 minuter att gå upp med stighudar under skidorna. Väl uppe är det vindstilla, men dimman ligger fortfarande kvar, så vi ser bara varandra och granarna 40-50 meter bort. Vi drog av stighudarna från skidorna och gled nedåt. Det var som alla lovordat, vitt fluff som skidorna lekfullt gled igenom. Väl nere var vi alla överens. Vi skulle upp igen. Och igen. Och igen!

Det blev ingen Oldklump den gången men drömmiga svängar i ett orört ”Jämtlands Kanada”.

En skidåkare i en snötäckt granskog.

Tre turtips:

  • Kolla lavinprognosen via lavinprognser.se innan du far ut. Ta med dig nödvändig utrustning och se till att ha kunskap kring hur du ska använda den.
  • Vädret ändrar sig fort i fjällterräng, ha alltid en plan B.
  • Extra mat med i ryggsäcken och bilen är alltid en bra idé.

Läs mer om topptur på Fjällsäkerhetsrådet hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs 6 tips för en trygg vinterfjälltur Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer på Lavinprognoser.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bild på medarbetare Julia
  • Julia Pearson
  • Toppturare

Meny