Translate site

Startsida Krokoms kommun

”Vi behöver flyktingarna i vår kommun”

Länets kommuner vill fortsätta att ta emot flyktingar i samma utsträckning som tidigare. Den nya anvisningslagen sätter dock stopp för det.

Målsättningen med den nya anvisningslagen som trädde i kraft i mars 2016 var att tvinga alla kommuner att ta emot flyktingar. Samtidigt som lagen bidrar till att vissa kommuner måste ställa om och börja ta emot flyktingar har den också lett till att andra kommuner har fått sitt anvisade antal sänkt. Det är något som Elisabeth Wickzell, integrationschef i Krokom, tycker är mycket olyckligt.

– Vi behöver flyktingarna i vår kommun. Det råder stora svårigheter att få tag på personal till våra välfärdstjänster inom vård och omsorg och dessutom har vi tomma lägenheter på vissa håll i kommunen. De flyktingar som har bott hos oss under asyltiden och trivs ska ha möjligheten att bo kvar, säger hon.

Stort engagemang i kommunen

Enligt den nya anvisningslagen ska Krokoms kommun ta emot femtio flyktingar. Maria Söderberg, C, kommunstyrelsens ordförande, säger att Krokom har möjlighet att ta emot betydligt fler än de anvisade femtio. Boende finns och Krokoms kommun ligger dessutom i Sverigetoppen när det gäller att få ut de nyanlända i arbete.

– Vi har möjlighet att ta emot hundra personer, precis som vi har gjort hittills. Vi har ett stort engagemang ute i byarna och de som kommer till oss blir väldigt väl mottagna. Dessutom gör våra medarbetare ett fantastiskt jobb när det gäller att matcha arbetssökande och arbetsgivare. Att de nyanlända kommer ut i jobb är ju en framgångsfaktor, säger hon.


Uppdaterad 2017-02-21 av Åsa Sjödin
Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentarFölj Krokoms kommun på Facebook
Följ Krokoms kommun på Instagram
Följ Krokoms kommun på YouTube

KROKOMS KOMMUN Offerdalsvägen 8, 835 80 Krokom
Tel. 0640-161 00 vxl (vardagar kl 08-17)  |  Fax 0640-161 05  |  E-post »