Translate site

Startsida Krokoms kommun

Socialchefen svarar på de vanligaste frågorna om arbetstidsfusket

Hur har det varit möjligt att fuska med sin arbetstid? Varför får de som har gjort det inget straff? Socialchefen Anna Berkestedt Jonsson svarar här på de vanligaste frågorna som vi har fått från oroliga medborgare.

I slutet av maj i år larmade en facklig företrädare om att det förekommer fusk med arbetstid på något eller några gruppboenden inom kommunens LSS-verksamhet. Bilden av ett systematiskt fusk växte fram. I samråd med personalavdelningen bestämde vi oss för att fokusera på att få stopp på fusket och därefter säkerställa att detta aldrig ska kunna hända igen.

Varför får de som har fuskat inget straff?

För att kunna agera arbetsrättsligt behöver vi ha bevis för vem som har gjort vad och i nuläget har vi inte det.

Hur har det varit möjligt att fuska med sin arbetstid på det här sättet?

Det är tydligt att det är en kombination av olika saker. Dels har vi brustit i uppföljning och ett närvarande ledarskap och dels så har det varit för mycket luft i schemat på vissa ställen så att det här har kunnat sättas i system utan att det har upptäckts. Vi ser nu att vi inte har haft scheman som har varit fullt ut anpassade efter boendets behov och detta håller vi på att se över. I dessa fall har det varit mer personal än det verkliga behovet.

Vi har brustit i vårt arbetsgivaransvar eftersom det här fusket inte har upptäckts. Alla medarbetare inom Krokoms kommun ska kunna rapportera alla fel och brister som upptäcks. Om inte närmaste chef agerar, ska medarbetaren kunna känna sig trygg med att själv ta frågan till nästa chefsnivå.

Hur har fusket påverkat de boende?

Det kommer vi att få en tydligare bild av när den pågående Lex Sarah-utredningen är slutförd. Det här är samhällets mest utsatta människor och det är fruktansvärt att några av våra medarbetare har agerat på det här sättet. Vi har försökt kartlägga hur det har påverkat våra boende, men det är väldigt svårt. Jag vill att anhöriga hör av sig om de har information som vi behöver ta del av eller om de är oroliga och vill veta mer.

Varför har det inte gjorts någon Lex Sarah-anmälan?

Tyvärr har det uppstått ett missförstånd om vem som skulle göra en anmälan så därför har detta hamnat mellan stolarna. Jag gjorde en rapport enligt Lex Sarah på morgonen den 30 november. Nu behöver vi göra en noggrann översyn av våra rutiner för att se var det har gått fel.

Anna Berkestedt Jonsson kommer att vara veckans medarbetare på kommunens Facebooksida så om du har frågor som du inte hittar svaren på här kan du ställa dem direkt till henne via Facebook.

Uppdaterad 2017-12-04 av Åsa Sjödin
Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentarFölj Krokoms kommun på Facebook
Följ Krokoms kommun på Instagram
Följ Krokoms kommun på YouTube

KROKOMS KOMMUN Offerdalsvägen 8, 835 80 Krokom
Tel. 0640-161 00 vxl (mån-tor kl 08-17, fre kl 08-16)  |  Fax 0640-161 05 
Organisationsnummer: 212000-2478 | kundcenter@krokom.se

Cookies på krokom.se