Translate site

Startsida Krokoms kommun

Gifta sig

Nygifta på väg ifrån kyrkan

Tid för borgerlig vigsel beställer du hos en av kommunens vigselförrättare. En lista över vilka dessa är hittar du i menyraden till vänster. Boka vigseln minst en vecka i förväg, vid större helger gärna tidigare.

Innan du beställer tid behöver en hinderprövning göras. Hindersprövning görs för att kontrollera att det inte finns några hinder för att ingå äktenskap. Ansökan om hindersprövning görs hos Skatteverket. Du når Skatteverket på telefon 0771-778 778 eller 0771 567 567. Du kan ladda ner blanketter via Skatteverkets hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Om inga hinder för att ingå äktenskap finns erhålles Intyg Hindersprövning och Intyg Vigsel. Intyget om hindersprövning är giltigt i fyra månader.

När ni fått intygen och bokat tid för vigseln skickar ni originalintygen i förväg  till den vigselförrättare som ni vill anlita.

Under vigseln ska två vittnen vara närvarande. Vittnena ska ha fyllt 18 år. Det är det blivande paret som har ansvaret för att vittnen finns på plats. Vigseln sker enligt särskilt vigselformulär. Efter vigseln får paret ett vigselprotokoll. Ceremonin tar ca 10 min.

Könsneutralt äktenskap

Från och med den 1 maj 2009 är äktenskapet könsneutralt, det vill säga de som ingår äktenskap kan vara antingen en man och en kvinna eller två kvinnor eller två män. Tidigare kallades äktenskap mellan två personer av samma kön för registrerat partnerskap. De som redan har ingått partnerskap och vill att det ska gälla som ett äktenskap kan anmäla till Skatteverket att de önskar detta.

Utländska medborgare

Om en part inte är skriven i Sverige gäller att svensk hindersprövning måste göras. Hindersprövning görs alltid så att det räcker om en av parterna är skriven i Sverige. Om båda är utländska medborgare måste ni kontakta er ambassad för att få nödvändiga handlingar. Mer information om detta finns hos skatteverket.

Plats för vigseln

Var vigseln ska äga rum bestäms i varje enskilt fall i samråd med vigselförrättaren.

Uppdaterad 2018-06-11 av Ulla Eriksson

Kontakta oss
Har du tekniska frågor eller vill kommentera informationen på sidan så kan du kontakta webbredaktionen. Klicka här!

Följ Krokoms kommun på Facebook
Följ Krokoms kommun på Instagram
Följ Krokoms kommun på YouTube

KROKOMS KOMMUN Offerdalsvägen 8, 835 80 Krokom
Tel. 0640-161 00 vxl (mån-tor kl 08-17, fre kl 08-16)  |  Fax 0640-161 05 
Organisationsnummer: 212000-2478 | krokoms.kommun@krokom.se
VAT: SE212000247801

Cookies på krokom.se