Fiskeparadiset

En fiskare står i vattnet med ett böjt fiskespö.

Välkomna alla sportfiskare till Krokoms kommun – ni har kommit helt rätt! Oavsett om du vill fånga storöringar, drömharrar eller monstergäddor så är detta platsen för dig och dina fiskekamrater.

I Krokoms kommun finns det nästan fler vatten än invånare, och många av dem erbjuder ett fiske i världsklass. Genom klok förvaltning och fiskevårdsinsatser vill vi skapa ett håll­bart fiske till gagn för både kommun­medborgare och besökare.

Här finns sjöar, tjärnar och vattendrag i storslagen natur, från vid­sträckta fjäll, genom tätvuxen gammel­skog till vägnära vatten på lågland. Vissa är lättillgängliga, vissa når du bara genom vandring i väglöst land, med belöningen att du oftast blir helt ensam vid vattnet.

Camping, stuga eller tält? Du väljer själv – och det finns flera entreprenörer, fiskevärdar och guider som är redo att hjälpa dig till drömfisket.

Som en guide på vägen bjuder vi här på 25 heta fisketips för dig som vill upptäcka Krokoms kommun med fiskespöt i näven.

Tänk på!

Visa alltid hänsyn vid fisket, både mot både natur och andra människor. Ta reda på före­skrifterna som gäller vid det aktuella vattnet och följ dem. Genom ömsesidig respekt vill vi skapa en lustfylld relation mellan fisketurister och människorna som bor och verkar vid vattnen. Fisketurismen är en viktig inkomstkälla på landsbygden, och vi vill därför upp­muntra alla att ta del av handel och service som finns i anslutning till våra vatten. Då kanske du också hamnar i samspråk med någon bofast som vill dela med sig av sina bästa fisketips.

Glöm inte fiskekort!

Fiske är en ganska billig sysselsättning, där du oftast får mycket upplevelse för fiskekorts­priset. Fiskekort till de flesta upplåtna fiskevattnen i Krokoms kommun hittar du exempel­vis på Natureit.se, Ifiske.se, Länsstyrelsen i Jämtland eller på många serviceinrättningar i anslutning till det aktuella fiskevattnet. En mycket bra portal är Fiskekartan.se, där du hittar information om de flesta vatten och fiskevårdsområden i Krokoms kommun. Spana även Hotagen.com och Dromfiske.com, där det finns massor av tips och länkar till fiskevatten och entreprenörer.

Länk till natureit.se hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

länk till ifiske.se hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

länk till fiskekartan.se hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Länk till Drömfiske.com Hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Våra bästa fisketips!

Här hittar du 25 heta fisketips för dig som vill upptäcka Krokoms kommun med fiskespöt i näven.

Almdalen

Almdalen

Hotagens naturreservat tillhör Europas sista vildmarker, med både gammelskog och ett pärlband av fiskevatten. Här har Svenska Turistföreningen ett mycket trivsamt besöksmål i form av Almdalens Fjällgård. Den ligger ungefär en mil från närmaste bilväg, och det finns fina fiskevatten åt alla väderstreck. Som dagstur rekommenderar vi Häbbersflyarna och närliggande Grubbvattnet. Almdalen är också ett populärt besöksmål för skoteråkare, i synnerhet i vårvintertider. Glöm inte isborren och pimpelspöt om du är på vinterfärd.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Alsensjön

Alsensjön

Bilturen runt Alsensjön bjuder inte bara på vackra omgivningar, utan också på ett förträffligt och lättillgängligt fiske både sommar och vinter. Här har sportfisket fått ett ordentligt uppsving de senaste åren, och inte minst när det gäller pimpel­fiske. Sänk ned en mormyska och vänta på hugg! I sjöns djupare delar simmar det stora öringar som bäst fångas från båt, men från stränderna finns det goda chanser att få både harr, abborre och gädda. Nedanför Wången kan även flug­fiskaren ha roligt fiske på harr som äter landnära insekter.

Fångad fisk ur borrat hål i isen

Bakvattnet

Bakvattnet

Krokoms kommun kan stoltsera med många vägnära fjällvatten, och ett av dessa är Bakvattnet. Här kan du enkelt vandra ned från campingen och uppleva ett fint pimpelfiske efter främst röding. På sommaren är det dock öringen som är den vanligaste fångsten, och det är inte ovanligt med kilosfiskar. Det sker kontinuerligt utsättning av fisk från den lokala stammen. Det går att hitta bra platser från land, men fiske från båt rekommenderas, som finns att hyra i byn.

Bild på fiskfena vid ytan.

Edsforsen, Hårkan nedströms Sandsvikssjön

Edsforsen, Hårkan nedströms Sandsvikssjön

Här stannar många fisketurister till på sin resa genom Jämtland. Mer lättill­gängligt harrfiske än så här går knappast att hitta, där du kan fånga en 7-hektosfisk bara tre meter från bildörren. Här finns det gott om allt, harr, insekter och även sportfiskare. Vill du vara ensam, så gör du bäst att söka dig någon annan­stans än till Edsforsen. Men vill du ha ett socialt och roligt torrflugefiske så har du kommit helt rätt. Fisket kan vara bra redan på förmiddagen, men den stora vakfesten börjar oftast efter skymningens ankomst.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gunnarvattnet

Gunnarvattnet

Gunnarvattnet är den fridfulla byn precis vid den norska gränsen, och en bra ut­gångs­punkt för både fjällvandring och fiske. Det finns flera fina tjärnar inom gång­avstånd, och även sjön inbjuder till roliga fiskafängen. Det finns bland annat fin sik, som både är utmanande att fånga och god som maträtt. Vi rekommenderar också en promenad längs den vackra Båga­vattsån, där öringen är både helvild och vacker.

Händer som håller i en fisk i solen vid en fors

Gysån

Gysån

Den här skogsån, som rinner mellan sjön Gysen och Långan, har levererat många stora öringar genom tiderna. Hit åker du dock inte för att fylla frysen, utan här är utmaningen att lura någon av åns skygga härskare till hugg. Omväxlande strömmar och sel, där det också simmar gott om gädda. Bäst fiske efter öring sker på högvatten i början av sommaren, därefter gör du bäst i att fiska i åns större och djupare höljor.

Sjö med granskog runtom

Hotagsströmmen, Hårkan nedströms Hotagssjön i Laxviken

Hotagsströmmen, Hårkan nedströms Hotags­sjön i Laxviken

Till Hotagsströmmen kommer det fisketurister från hela Europa, på jakt efter någon av de stora öringarna som backat ned från sjön för att frossa på insekter. Här fångas det årligen öringar på 5 kilo och över, även om de flesta får nöja sig med fångster kring kilosstrecket. Det finns även ett bestånd av storvuxen harr, som är lättast att komma till tals med i början av sommaren innan den stora invasionen av fiskare inletts. De största fiskarna tas på streamer, men även små superpuppor och nattsländeimitationer kan ge förbluffande stora fångster.

Närbild på fiskfjäll

Indalsälven

Indalsälven

Denna storälv erbjuder ett fiske i världsklass, trots att den rinner både vägnära och är kraftigt exploaterad av vattenkraft. Magasinen mellan kraftverket håller mycket fina bestånd av både gädda och abborre, och nedanför kraftverken patrullerar det både öringar och harrar i trofé­format. Ett bra ställe att utgå ifrån är Kattstrupeforsen, inom Granboforsens Fiskevårds­om­råde. Här fångas det årligen öringar mellan 7–10 kilo. Med lite tur kan du se dem hoppa högt mitt på blanka dagen. Även kring den vackra rastplatsen i Krokomsviken längs E 14 finns det lättillgängliga fiskeplatser med stor fisk inom räckhåll.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lövsjöströmmen, Hårkan nedströms Lövsjön

Lövsjöströmmen, Hårkan nedströms Lövsjön

Det här är riktigt klassisk mark, och bland annat känt som fiskelegenden Rolf Smedmans favoritställe. Lövsjöströmmen håller ett väldigt fint bestånd av grov harr, men även öring i fin storlek. Här kommer man bäst åt fiskarna genom flug­fiske och vadning, men se upp för de starka och luriga strömmarna. Både vadar­stav och flytväst rekommenderas för ett säkert fiske. Bilväg till strömmen från båda sidor. Var gärna ute tidigt på dagen, då du kan bli helt ensam med morgon­pigga fiskar som frossar på driftande insekter.

Bild på fisk som ligger på mossa och lingonris

Landösjön

Landösjön

Den här rikskända sjön är sannerligen jättarnas hemvist. Här simmar det både monster­gäddor och ädelfiskar kring tio kilo. Det har dragits upp både rödingar och kanadarödingar i rekordformat, och 2016 sattes närapå svenskt sport­fiske­rekord för gädda med imponerande 20.02 kilo. Den kanske fortfarande simmar kvar i sjön och väger ännu mer! På sommartid rekommenderas båtfiske, med antingen långdrag, vertikalfiske eller spinn. Det går även att fiska från strand, i synnerhet om du är på jakt efter gädda.

Hand som håller i en fisk, där halva fisken är i vattnet

Långan, övre delen

Långan, övre delen

Den vackra vildmarksälven Långan är mest känt för sitt högklassiga harrfiske. Här fångas det årligen troféharrar på 2 kilo, som vuxit sig feta i den insektsrika miljön. Den övre delen av Långan som tillhör Landöns fiskevårdsområde, kan också bjuda på ett spännande fiske efter röding som backat ned från Landösjön. Fisket är oftast bäst mitt på dagen eller sent på kvällen, och om det inte nappar på torrflugorna så rekommenderas små puppor och nymfer.

Pojke med fiskespö som håller upp en nyfångad fisk. I bakgrunden strömmande vatten omgiven av skog och grönska

Långan, nedre delen

Långan, nedre delen

Här kan du leta efter ditt eget fiskeparadis. Stora delar av Långan ger intrycket av jungfrulig mark, och det är inte ovanligt att du blir själv hela dagen på ett ställe. Här är det inte mängdfiske som gäller, utan det handlar om ett utmanande fiske efter stora individer. Ett tips är att vara ute redan tidigt på morgonen, eftersom det brukar vara trögt på eftermiddagarna. De stora harrarna visar sig sällan genom vak, men det går ändå att lura dem att stiga till en torrfluga om du nöter på.

Händer som håller nyfångad fisk ovanför vattenytan

Långsån

Långsån

En vacker å som ringlar sig ned från fjället till skogslandet, med bitvis mycket fint öringfiske. Den övre delen mellan Stora Mjölk­vattnet och Tuvskäldrets kallas för Långsåfisket, och fiskekort köps direkt i kortautomat i byn Höjden, mellan Olden och Långsån.

Den nedre delen av ån kallas för Åkrokens­fisket, och är ett exklusivt fiske i 9 kilometer som bokas i förväg genom Camp Sovvene. Det brukar vara fullbokat – så var ute i god tid för att få plats där.

Närbild på fiskhuvud

Nils Jonsa-vattnet

Nils Jonsa-vattnet

Trevligt fiske efter öring i klassen 3-7 hekto, dessutom i storslagen natur. Det här är ett ganska lättillgängligt fjällfiske, där du får ta bilen förbi Foskvattnet och fram till en vändplan. Där väntar drygt tre kilometers fin vandring längs en vacker å upp till första flyarna, och sedan är det bara att börja kasta efter öringarna. Glöm inte att spana efter hjortron om du är där i slutet av sommaren. Vattnet ingår i statens kort över fiske i renbetesfjäll.

Bild på stig och en skylt med bild på illustration av person som går med fiskespö. Det står Stig till fiskevatten på skylten

Näversjöarna

Näversjöarna

Om du är sugen på ett klassiskt sjöfiske efter abborre och gädda så är Näver­sjöarna helt rätt plats. Här finns det dessutom grov fisk, så ta med en rejäl håv om lyckan skulle vara framme. Små spinnare/jiggar och traditionellt maskmete är gång­bara metoder, men sjön är även vida känd för sitt roliga flugfiske efter gädda. Båt finns att hyra i byn Näversjön, och med lite tur så hugger även en bättre öring på kroken.

En fisk som har fastnat på kroken

Nävran

Nävran

Inom nedre Långans fiskevårdsområde ingår det flera fina vatten för flugfiske. I början av sommaren, på bra vatten­stånd, är det nästan ett måste att smyga längs Nävran och spana efter vakande harr. Ån rinner mellan Näver­sjön och Långan, vilket innebär att det kontinuerligt fylls på med fisk. Det finns även kämpa­glad öring i höljorna, som också hugger på en spinnare om inte flugan skulle fungera för tillfället.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Näldsjön

Näldsjön

En vidsträckt sjö med massor av fina rastplatser och bra fiskeställen. Båt rekommen­deras på sommaren, då det tas gott om fin öring. Vid utloppet i Ytterån går det att hitta fina ställen att fiska på från land. Annars så är Näldsjön en mycket fin pimpelsjö, i synnerhet på vårisarna då harr och sik patrullerar nära stränderna, till glädje för dem som vill kikmeta.

Fångade fiskar som ligger på rad på en sten med vatten i bakgrunden

Rörvattnet

Rörvattnet

Ett mycket lämpligt resmål för hela familjen, med boende och andra bekväm­ligheter nära fiskevattnet. Rörvattnet ligger på halva vägen av den 31 mil långa "Fiskevägen" mellan Krokom och norska Namsos, och här lönar det sig att fiska både sommar och vinter. På vintern rekommenderar vi rödingfiske i "Lill-Kingen", och på sommaren brukar det vara framgångsrikt med långdrag i Rörvattnet. Gång­avstånd till flera tjärnar med fint ädelfiske, som du lurar till hugg med både spinnare och fluga.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sandtjärn/Långvattnet

Sandtjärn/Långvattnet

Om du vill kombinera fjällvandring med fiske så erbjuder Offerdals­fjällen mycket goda förutsättningar. Vi rekommenderar byn Jänsmäss­holmen som utgångs­punkt, och då har du ungefär 15 kilometer till fina fiskeområdet Sand­tjärn/Lång­vattnet och Ruckel­tjärnarna. Naturliga bestånd av röding och öring väntar som belöning. Längs vägen kan du njuta av vackra fjällmassiv med blomster­fjället Ansätten som kronjuvel.

Närbild på fiskfena underifrån

Storsjön

Storsjön

Det här är till ytan Sveriges femte största sjö, och fisket med handredskap är helt gratis. Storsjön är känd för sina stora öringar, som vandrar upp till berömde Kvitsle­strömmarna och Dammån för att leka. Det är trolling som är mest gångbart för de stora fiskarna. Men från land hittar du gott om harr och sik inom kastav­stånd, och även vikar med goda bestånd av gädda och abborre. Passa på att göra en utflykt till Tibrandsholmen på Rödön, då kan du kombinera fiske och historie­vandring, och kanske svänga förbi och införskaffa jämtländska jord­gubbar på hemvägen på självplockningen.

Flera fångade fiskar som ligger på snö

Storåbränna

Storåbränna

Det här är vid bilvägs ände, men bara vid fiskelandets början. Här finns den pris­belönta campingen Big River Camp, som erbjuder både hotell och stugor, och med den utgångs­punkten når du många spännande ädelfiskvatten. Storån mellan Stor-Fulvurn och Storåbränna erbjuder ett genuint vildmarks­fiske, för både flug­fiskaren och spinnfiskaren. Här är det orken och tiden som sätter gränserna, inte geo­grafin. Desto längre du går, desto mindre är fisketrycket och desto fler är öringarna. Det finns även fin harr i de övre delarna av ån, och stor öring i sjöarna. Ån rinner mestadels inom statens renbetesfjäll.

En fisk som ligger på backen

Toskströmmen

Toskströmmen

Denna klassiska ström mellan Valsjön och Hotagssjön är vida känd i fiskekretsar, och förekommer i fiske­­litteraturen genom bland annat Hans Lidmans och Gunnar Westrins böcker. Ett mer lättillgängligt stor­­fisk­­vatten går knappast att finna, eftersom det bara är att parkera vid bron längs väg 340 och börja fiska. Öringar och grov harr står på menyn, och för häftigaste upplevelse rekommenderar vi att du för­söker lura dem med ett flugspö. Bäst fiske brukar vara mellan 21-02.

Man som står i vattnet och fiskar

Valsjöbyn

Valsjöbyn

Detta eldorado har varit en naturlig anhalt för fisketurister i hundratals år, och här har det fångats många fiskar som gått till historie­böckerna. Valarna i Valsjöbyn är sedan länge ett begrepp, och det är sjöns stora öringar som åsyftas. Här ligger också det bildsköna Rengs­­fallet, som erbjuder ett fint fiske både nedströms och uppströms. I både Valsjön och Rengen rekommenderas långdragsfiske, men flug­fiskaren kan ha mycket nöje vid Rengens utlopp där rödingarna patrullerar efter mörkrets inbrott. Båtar finns att hyra hos Fahlströms Fiskecenter.

Bild på fiskedrag

Vinklumpen

Vinklumpen

Här vid vägs ände så har du hela äventyret framför dig. Du kommer snabbt upp på höjd, och sedan väntar mil efter mil med fina fjällvatten. Många av dem ingår i Läns­styrelsens allmänna fiskekort för renbetesfjäll, och det finns både tjärnar och sjöar med fina bestånd av öring och röding. I Praivenjaure-området kan du välja bland flera tjärnar i orörd natur, där det finns gott om öring i tallrikstorlek. Glöm inte att ta med myggstift eftersom även insektslivet är rikligt. Begränsad mobil­täckning.

Fiskar som simmar i grunt vatten

Åkerån

Åkerån

Den här ån är en favorit bland Offerdals invånare. Visserligen når fiskarna sällan över kilot, men i kombination med natur­upplevelsen så är den ett måste på besöks­listan. Dels så är vattnet kristallklart, dels så värms ån snabbt upp till fin badtemperatur tack vare det värmealstrande skifferlandskapet som ån rinner genom. Höljorna i ån kan vara flera meter djupa, och det går att spana på både harr och öring med cyklop. Det finns även lämningar efter stenåldersbosättningar längs ån.

Hand som håller i en fisk där fisken har huvudet i vattnet.

Meny