Fina resultat i enkät inom äldreomsorgen

En yngre kvinna ger en äldre kvinna en mugg.

De flesta som bor på särskilt boende eller har hemtjänst är nöjda med omsorgen.

Socialstyrelsen har årligen sedan 2013 (med undantag av år 2021) genomfört den nationella brukarundersökningen Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? Det är personer, 65 år och äldre, som den 31 december 2023 hade hemtjänst eller bodde på ett särskilt boende för äldre som fått möjlighet att besvara enkäten. Resultaten används för att utveckla och förbättra äldreomsorgen.

Brukarna är nöjda med kommunens särskilda boende

Enkäten skickades ut under våren 2024. Nationellt var det 44 procent som svarade på enkäten. I Krokom svarade 44 personer, vilket är 38,6 % av de tillfrågade. Årets sammantagna resultat innefattar även kommunens externa utförare Forenede Care, Tullkvarnsvägens, resultat. För särskilt boende i egen regi har vi resultat från Solbacka och Blomstergården men inte för Hällebo med anledning av för få svarande. Den sammantagna nöjdheten för särskilt boende i kommunen är 74%, vilket är en försämring från 2023 då nöjdheten låg på 89 %.

Den sammantagna nöjdheten per boende är:

  • Blomstergården 71%
  • Solbacka 92 %
  • Tullkvarnsvägen 54%

Toppenresultat för bemötande och tillgänglighet på Blomstergården

På frågan ”Brukar personalen bemöta dig på ett bra sätt?” har Blomstergården ett resultat på 100 % vilket är glädjande. Inom tillgänglighet visar enkäten också på flera fina resultat, 100%, på hur lätt det är att få träffa en sjuksköterska/ läkare samt få kontakt med personalen vid sitt boende vid behov.

Inom områdena aktiviteter och möjlighet att komma utomhus har Blomstergården ett sämre resultat i jämförelser med länet och riket. Utevistelse tror vi har påverkats av renoveringen som kommer att förbättras under 2025. Aktiviteter kommer boendet att arbeta med under året.

diagram där det står att 44 procent är ganska nöjda med aktiviteterna och att 46 procent tycker att möjligheterna att komma utomhus är bra.

Positiva och mycket glädjande resultat firades med tårta på Solbacka!

Andelen svarande för Solbacka var mellan 60 – 80 %.
– Den höga svarsfrekvensen ger en hög tillförlitlighet vilket gör att vi kan dra slutsatser av resultaten, säger enhetscheferna Mia Högström och Linda Portnoff.

Några av verksamhetens resultat jämförs även med kommunen, länet och riket, och på så gott som samtliga områden sticker Solbacka ut på ett positivt sätt med en högre andel positiva svar än de andra.
– Så, vi är extra stolta och har firat med tårta tillsammans med de boende, säger teamledare Jenny Haugskott.

Solbacka ser också en positiv trend när de jämför sina egna resultat för 2022 och 2023 med årets (under de åren låg svarsfrekvensen dock i spannet 40–60%). De största förbättringarna ser de under rubrikerna Hjälpens utförande samt Bemötande och inflytande.

I jämförelse med tidigare år:

Diagram där det står att Solbacka har förbättrat sig på fyra frågeområden: personalens tid, om brukaren kan påverka vilken tid man får hjälp, personalens bemötande och personalens hänsynstagande till önskemål.

Hemtjänsten har ett fortsatt gott helhetsresultat

Enkäten skickades ut i mars 2024. Nationellt var det 55,4 % av de tillfrågade som svarade på enkäten. I Krokom svarade 125 personer, vilket är 56,6 % av de tillfrågade. På frågan vad man tycker om hemtjänsten i sin helhet har andelen positiva svar ökat igen till 92 %. Resultatet gäller enbart hemtjänst i kommunens regi eftersom de externa utförarna hade för få svarande.

Diagram där det står att 92 % av brukarna är nöjda eller mycket nöjda med hemtjänsten

Språk och kompetens är två nya frågeområden för år 2024 och handlar om den svarande anser att personalen pratar och förstår svenska och om personalen har kunskap och kompetens. Krokom får ett gott resultat på båda delarna.

Diagram där det står att 91 % tycker att personalen pratar tillräckligt bra svenska, och att 93 % tycker att personalen har tillräcklig kunskap och kompetens.

Inom trygghet och förtroende har Krokom också ett fint resultat, högre än både länet och riket. På frågan om den äldre träffar sin fasta omsorgskontakt har kommunen ett lågt resultat, vilket också är lågt i länet och riket. Detta kommer hemtjänsten att arbeta med under 2025 då det är lagstadgat att alla som har insatser från hemtjänsten ska erbjudas en fast omsorgskontakt inom hemtjänstpersonalen.

Vill du läsa mer om resultaten och hur det ser i riket finns mer underlag på Socialstyrelsens hemsida:

Läs om undersökningen på Socialstyrelsens hemsida

Meny