Invånare från Ukraina kan nu ansöka om folkbokföring i Sverige

Ukrainsk flagga

Från och med den 2 juli kan de ukrainare som befunnit sig i Sverige i mer än två år och haft uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet ansöka om att bli folkbokförda i Sverige. EU har samtidigt fattat beslut om att förlänga massflyktsdirektivet till den 4 mars 2026.

Folkbokföring

Tre villkor för att bli folkbokförd i Krokoms kommun

Tre villkor för att bli folkbokförd i Krokoms kommun

  1. Du har ett uppehållstillstånd med tillfälligt skydd.
  2. Du har varit i Sverige i minst två år med uppehållstillstånd.
  3. Det är troligt att du kommer att vistas i Sverige med uppehållstillstånd i minst tre år från den dag du beviljades uppehållstillstånd med tillfälligt skydd.

Läs mer om vad folkbokföring innebär

Folkbokföring innebär bland annat att

  • Du är registrerad hos Skatteverket och får ett svenskt personnummer
  • Du är inte längre inskriven och får dagersättning från Migrationsverket, utan du måste själv se till att du får en inkomst. Du kan ha rätt till olika ersättningar via det svenska socialförsäkringssystemet. Du kan till exempel ansöka om ekonomiskt bistånd via kommunen om du inte kan försörja dig själv.
  • Som folkbokförd måste du betala dina fakturor själv. Faktura för hyra, bredband, el och hemförsäkring kommer att skickas hem till dig. Du behöver även teckna hemförsäkring och bredbandsavtal själv.

Integrationsenheten

Integrationsenheten ger information om hur du ansöker om glappersättning, försörjningsstöd, bostadsersättning, bostadsbidrag, föräldra­penning, underhållsstöd, studiebidrag, allmän pension och äldreförsörjningsstöd. De kan även hjälpa till med ifyllandet av blanketter när så behövs.

Krokoms kommuns integrationsenheten finner du på Offeralsvägen 8 i Krokom. Vill du få kontakt med en integrationshandledare för att boka tid ringer du vardagar klockan 09:00-15.00 på 0640 168 72. Får du inget svar så kontaktar du växeln på 0640 161 00.

Boende

Du som bor på kommunens boenden kan folkbokföra dig på denna adress. Mer information kommer kunna ges i kontakt med en integrationshandledare. Integrationsenheten kan också vara behjälplig med information om hur man söker bostad.

Läs mer på vår sida nyanländ

Hjälpte informationen på sidan dig?

Meny