Ny socialtjänstlag 2025

Den 1 juli 2025 beräknas en ny socialtjänstlag träda i kraft. Den ska ersätta den nuvarande lagen, och göra det enklare att få hjälp och sätta fokus på förebyggande insatser.

En modern socialtjänst

Den nya socialtjänstlagen ersätter den gamla lagen från 1980 och är bättre anpassad för dagens samhälle. Tanken bakom den nya lagen är att stärka det sociala arbetet inom alla verksamhetsområden, det vill säga äldreomsorg, individ- och familjeomsorg och området personer med funktionsnedsättning.

Den nya lagen syftar till att hjälpa människor tidigt, innan problem uppstår eller blir stora. Målet är att sänka trösklarna och erbjuda snabbare och enklare hjälp. Socialtjänstens verksamheter ska ha ett arbete som har sin grund i vetenskap och beprövad erfarenhet. Fokus ligger på förebyggande och tidiga insatser, planering, samverkan och resursfördelning.

Viktiga förändringar

Den nya lagen bygger på vetenskap och erfarenhet och lyfter fram jämställdhet, barnets bästa och ett helhetsperspektiv. Socialtjänsten ska vara mer tillgänglig och erbjuda stöd utan att man alltid behöver en behovsprövning.

Fem fokusområden

Lagen lyfter fem viktiga områden:

  • förebyggande arbete
  • tillgänglig socialtjänst
  • samordnad planering
  • kunskapsbaserat arbete
  • insatser utan behovsprövning.

Dessa områden ska tillsammans skapa en socialtjänst som är mer förebyggande, tillgänglig och baserad på kunskap.

Läs förslaget på ny socialtjänstlag på regeringens webbplats

Lagen i korthet

 

Främja jämlika och jämställda levnadsvillkor

Socialtjänsten ska se till att kvinnor och män, flickor och pojkar behandlas lika. Det betyder att de inte ska få olika hjälp utan anledning. Socialtjänsten ska vara medveten om risken att omedvetet behandla personer olika beroende på kön och arbeta för att undvika detta.

Exempel på situationer där detta kan uppstå är:

  • Flickor och pojkar får olika typer av hjälp.
  • Pojkar med utländsk bakgrund får mindre stöd på grund av bristande tillit.
  • Flickors neuropsykiatriska diagnoser upptäcks senare än pojkars.
  • Mammors föräldraförmåga granskas mer än pappors.
  • Kvinnor och män får olika typer av stöd inom äldreomsorgen.

Samtidigt ska socialtjänsten ta hänsyn till varje persons önskemål och rätt att bestämma själv.

Arbeta förebyggande och vara lätta att nå

Socialtjänsten ska arbeta förebyggande och söka upp personer för att förhindra att barn och unga hamnar i problem.

Idag gäller det förebyggande arbetet främst missbruk och stöd till barn och unga, men nu ska det omfatta alla delar av socialtjänstens arbete.

Det innebär att socialtjänsten går från att bara hantera ärenden till att jobba tidigt med att förebygga problem på olika nivåer – i samhället, i grupper och hos individer. Detta kräver politiska beslut och prioriteringar lokalt för att bli en naturlig del av allt arbete inom socialtjänsten.

Planera för samhälle och individ

Socialtjänstens roll i samhällsplaneringen ska bli starkare, så att sociala aspekter som hemlöshet, segregation och ungdomskriminalitet får större fokus i planeringen. Ändringar i plan- och bygglagen (PBL) gör att sociala frågor nu ska beaktas vid planläggning, och översiktsplanen ska visa riktningen för en hållbar social miljö.

Socialtjänsten får också ett nytt ansvar att planera insatser för enskilda inom alla verksamhetsområden, med särskild betoning på tidiga och förebyggande insatser. Vid behov ska samarbete ske med regionen och andra samhällsorgan.

God kvalitet och uppföljning

All verksamhet inom socialtjänsten ska hålla hög kvalitet, och rutiner ska finnas för att förebygga och hantera risker och brister. Kvaliteten ska följas upp och utvecklas regelbundet för att säkerställa en trygg och effektiv socialtjänst.

Arbeta kunskapsbaserat

Socialtjänstens arbete ska bygga på vetenskap och beprövad erfarenhet för att säkerställa kvalitet och effektivitet.

Den regionala nivån behöver stärkas för att skapa en bättre samordning mellan kommuner och staten när det gäller kunskapsstyrning. Det kan också behövas en översyn av hur beslutsordningen och yrkesrollerna fungerar inom socialtjänsten.

Vad innebär vetenskap och beprövad erfarenhet?

  • Vetenskap: Kunskap som tagits fram genom forskning.
  • Beprövad erfarenhet: Kunskap baserad på goda exempel och erfarenheter som har dokumenterats, följts upp och granskats kritiskt.

Ge insatser utan behovsprövning

Den nya socialtjänsten ger möjlighet att erbjuda hjälp utan att först göra en individuell behovsprövning.

Det innebär att socialnämnden kan besluta att vissa insatser kan ges direkt, utan biståndsbeslut. Samtidigt har socialtjänsten fortfarande skyldighet att informera om rätten att ansöka om bistånd. Alla insatser omfattas av krav på dokumentation, men socialnämnden kan i vissa fall besluta att inte dokumentera en persons personliga uppgifter.

Ungdomar från 15 år kan få insatser utan vårdnadshavarens samtycke.

Vissa insatser, som kontaktperson, familjehem eller ekonomisk hjälp, omfattas dock inte av denna möjlighet.

Ha ett tydligare barnperspektiv

Den nya socialtjänstlagen stärker barnets rättigheter och anpassar reglerna till barnets bästa.

  • Vid beslut om barnets bästa ska socialtjänsten lyssna på barnets åsikter.
  • Barn har rätt till information som är anpassad efter deras ålder och mognad, och socialtjänsten ska försäkra sig om att barnet förstår informationen.
  • Om barnet inte vill uttrycka sina åsikter, ska det respekteras.
  • Barn kan höras utan vårdnadshavarens samtycke eller närvaro, men vårdnadshavaren ska informeras om detta, om inte särskilda skäl finns.
  • Socialtjänsten ska se till att placerade barn har möjlighet att hålla kontakt med föräldrar, syskon och andra närstående.
  • Uppföljning av placerade barns situation sker nu var sjätte månad.
äldre och yngre hand håller i ett hjärta tillsammans
Hjälpte informationen på sidan dig?

Meny