- Startsida
- Omsorg och hjälp
- Funktionsnedsättning
- Bostadsanpassning
Bostadsanpassning
Du som har en bestående eller långvarig funktionsnedsättning kan ansöka om bidrag för att anpassa din bostad så att den blir funktionell för dig. Bidraget är ett kommunalt bidrag.
Hur ansöker jag?
Vem kan få bidrag?
En förutsättning för att få bidrag beviljat är att det finns en klar koppling mellan funktionsnedsättningen och åtgärderna som bidrag söks för och att åtgärderna kan bedömas som nödvändiga.
Behovet behöver styrkas med intyg av till exempel arbetsterapeut, läkare, distriktssköterska eller någon annan sakkunnig.
Den som inte äger sin egen bostad eller bor i hyresrätt behöver också ett medgivande från den som äger fastigheten om att en anpassning får göras.
Vad kan man få bidrag till?
Anpassningen ska göra det möjligt att komma in och ut ur bostaden, sova och vila, laga mat, sköta sin hygien samt att förflytta sig i och utanför bostaden. Åtgärderna ska vara nödvändiga med hänsyn till funktionshindret.
Bidrag lämnas för bostadens fasta funktioner och för den bostad du bor i året runt. Fasta funktioner är sådana som man normalt inte tar med sig vid en flytt till exempel kök och badrum.
Exempel på åtgärder utomhus:
- Ramper
- Räcken och ledstänger
- Beläggning av gångväg
Exempel på åtgärder inomhus:
- Borttagning av trösklar
- Badrumsanpassning
- Breddning av dörrar