Stöd till barn och unga

Här kan du som själv är ung eller som är förälder läsa om olika stödinsatser för barn och ungdomar.

Som barn och ungdom har du rätt att bli väl omhändertagen och bemött med kärlek och respekt. Du har rätt att vara trygg och få en god fostran. Ingen får slå dig eller göra saker som får dig att må dåligt. Ingen får heller straffa dig eller ställa orimliga krav, säga taskiga saker, håna eller hota dig. Alla barn ska ha någon vuxen som tar hand om dem, en vårdnadshavare. Oftast är det dina föräldrar som är dina vårdnadshavare.

Om du inte mår bra

Du har rätt att må bra, vara trygg och ha någon som tar hand om dig. Ibland händer det saker i livet som gör att det känns tungt och svårt. Då kan det vara bra att prata med någon. Vi på socialförvaltningen kan stötta dig och din familj på många olika sätt.

Behovet av stöd kan se olika ut i olika situationer och vi vill att du hör av dig till oss om du känner att du har behov av stöd. Kommunen har många olika former av stöd och verksamheter som riktar sig till barn och ungdomar.

Vi kan hjälpa dig om:

  • du inte har det bra hemma
  • du inte mår bra psykiskt
  • din familj inte klarar av sin ekonomi
  • du själv eller någon i familjen blir slagen
  • du själv eller någon annan är utsatt för sexuella övergrepp
  • du själv eller någon annan har problem med alkohol eller droger
  • du har problem med kriminalitet.

Våga ta kontakt

Har du en hemlighet som gör dig ledsen eller orolig behöver du inte vara ensam. Om du mår dåligt, blivit illa behandlad eller på annat sätt inte har det bra finns det hjälp att få. Du kan ringa till oss på individ- och familjeomsorgen. Vårt telefonnummer är 0640-162 82.

Våra stöd

Det kostar inget att vara med i kommunens stödgrupper. Vi fikar och tanken är att vi ska ha roligt även om vi pratar om svåra saker. Allt vi pratar om stannar i gruppen. Vi har tystnadsplikt.

  • Skilda världar

    Skilda världar är en grupp för barn som går igenom en skilsmässa. Här får barnen möjlighet att dela tankar, känslor och upplevelser med andra barn som har skilda föräldrar.

  • Trappan

    Trappan erbjuder enskilda samtal för barn i åldrarna 4-18 år som har sett eller upplevt någon form av våld i sin familj eller som också själv blivit slagen.

Tips på stöd som finns IRL:

Elevhälsan

Elevhälsan på Krokoms skolor

På skolorna i Krokoms kommun finns skolkuratorer som du som elev kan prata med. De kan hjälpa dig om du mår dåligt eller befinner dig i en svår situation.

Se vem som är din skolkurator Länk till annan webbplats.

KAA – för dig som saknar sysselsättning

KAA – kommunala aktivitetsansvaret

Kommunen har enligt skollagen ett så kallat aktivitetsansvar för ungdomar som inte går i gymnasieskolan eller gymnasiesärskolan och inte har fyllt 20 år. Vi söker upp dig som är mellan 16 och 20 år som antingen har hoppat av eller aldrig börjat gymnasiet och inte har jobb eller studier. Syftet är att få en bild av vad du gör och kunna erbjuda stöd.

Länk till KAA-utfällningen

MiniMaria – för dig som har ett missbruk

Ungdomsmottagningen i Jämtland Härjedalen

Ungdomsmottagningen

På Ungdomsmottagningen kan du bland annat träffa kurator och barnmorska. Du kan även få stöd digitalt.

Länk till Ungdomsmottagningens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tips på stöd som finns på nätet:

Våga berätta

Våga berätta

Kom till Våga berätta så får du veta vad du kan göra om du eller någon annan mår dåligt. Du får också tips på vem du kan prata med för att få hjälp.

Länk till sidan Våga berätta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Koll på soc – en hemsida för dig som är ung

Koll på soc – en hemsida för dig som är ung

Det finns en särskild hemsida där du kan hitta viktig information som kan hjälpa dig. Infor­ma­tionen på hemsidan kollpasoc.se har tagits fram tillsammans med barn och unga. Det är Social­sty­relsen som driver webbplatsen.

På kollpasoc.se hittar du information inom följande områden:

  • När det är jobbigt hemma
  • När du själv gör saker som inte är bra för dig
  • Om att bli placerad
  • Ny i Sverige

Länk till sidan kollpasoc.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jourhavande kompis

Jourhavande kompis

Du är aldrig så ensam som du kanske känner dig ibland. Du som är under 25 år kan chatta med Röda Korsets jourhavande kompis och prata om det där som du inte vill eller vågar ta upp med någon annan. Chatten är öppen vardagar kl. 18–22 och helger kl. 14–18.

Länk till sidan jourhavande kompis Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

BRIS

BRIS – barnens rätt i samhället

Du som är under 18 år och behöver stöd är välkommen att höra av dig till oss på Bris. Alla kuratorer på Bris är riktiga personer som är utbildade i och vana vid att prata om känslor, tankar och hur en har det. Det finns flera sätt att få kontakt med en Briskurator. Du kan ringa, sms:a eller mejla. Bris har öppet varje dag, även på natten.

Länk till BRIS Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nätvandrarchatten

Nätvandrarchatten

Nätvandrarchatten är en anonym stödchatt för ALLA mellan 12-25 år. Vi har öppet tre kvällar i veckan och där man får prata om precis vad man vill, så länge som man behöver, med en trygg vuxen som inte är på väg någon annanstans. En stödchatt som jobbar för allas rätt att vara sig själva och för alla människors okränkbara värdighet och efter Barnkonventionen, i samarbete med bland annat Folkhälsomyndigheten.

Länk till nätvandrarchatten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

en ledsen person går ensam i dimman ifrån en parkbänk. han eller hon hade nog stämt möte med någon som aldrig dök upp.
Hjälpte informationen på sidan dig?

Meny