Separation och skilsmässa

Barn som leker i en hage

Föräldrar som separerat kan ha svårt att samarbeta kring gemensamma barn. Det kan handla om var barnen ska bo eller hur umgänget mellan barn och föräldrar ska se ut. Här kan du läsa om stöd och hjälp både för dig som är förälder och för dina barn.

Samarbetssamtal

Samarbetssamtal

Samarbetssamtal är till för föräldrar som har svårt att komma överens om sina gemen­samma barn. Samarbetssamtal ger möjlig­het för föräldrar att samtala om sina barn i en lugn miljö med tillgång till kompetenta samtalsledare.

 

Syftet med samarbetssamtal är att ni som vårdnadshavare/föräldrar ska kunna samarbeta kring barnet/barnen och hitta bra lösningar som ni båda kan acceptera. Samtalen fokuserar på föräldraskapet, inte på att förmå föräldrar att leva tillsammans.

 

Samtalen är inriktade på:

  • Hur barnets behov av en nära och god kontakt med båda föräldrarna bäst tillgodoses
  • Barnets behov i övrigt
  • Framtiden
  • Föräldrarnas samarbetsförmåga och att en lösning nås

Samarbetssamtalen är frivilliga, kostnadsfria och sker under sekretess. En förutsättning för samarbetssamtal är att ni båda två är villiga att delta.

 

Ansök om samarbetssamtal via vår e-tjänst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Informationssamtal

Informationssamtal

Lagen om informationssamtal innebär att det är obligatoriskt för föräldrar att delta i informationssamtal – innan de inleder en tvist i domstol om vårdnad, boende och umgänge. Samtal erbjuds i den kommun där barnet är folkbokfört.

 

Under informationssamtalet får ni som föräldrar information om:

  • aktuell lagstiftning
  • hur en utredning om vårdnad, boende och umgänge går till
  • hur barnet kan påverkas av en konflikt mellan föräldrarna
  • vilka konsekvenser en domstolsprocess kan få för barnet.

Att ni som föräldrar når samförstånd om en lösning är i regel bäst och innebär att barnet får bättre förutsättningar till lugn och ro i sin tillvaro.

 

Under samtalet får ni även information om annat stöd som kan vara till hjälp i samarbetet mellan föräldrar rörande vårdnad, boende och umgänge. Ett sådant stöd kan vara samarbetssamtal, familjerådgivning eller föräldraskapsstöd.

 

Båda föräldrarna deltar gemensamt i samtalet. Ibland kan det finnas särskilda skäl till att föräldrar inte kan ha informationssamtalet gemensamt, som till exempel att det förekommit någon form av våld eller att en förälder bor långt bort.

 

Efter utfört samtal får varje förälder ett intyg som är giltigt i ett år. Det intyget ska sedan lämnas in till domstol vid en stämningsansökan om vårdnad, boende och umgänge.

 

Avtal om vårdnad, boende och umgänge

Det finns även möjlighet att med socialtjänsten träffa bindande avtal i frågor om vårdnad, boende och umgänge. Separerade föräldrar som är överens om boende, vårdnad och umgänge kan få hjälp att skriva avtal om överens­kommel­sen. Det är viktigt att överens­kom­mel­sen är till barnets bästa och den ska därför god­kännas av socialnämnden. Ett god­­känt avtal är likvärdigt med en dom som vunnit laga kraft.

 

Snabba fakta om informationssamtal

  • Informationssamtalet hålls av hand­läggare på familjerätten och huvudregeln är att båda föräldrar ska delta
  • Barn deltar inte
  • Samtalet ska hållas så snart som möjligt efter att ni föräldrarna har ansökt och senast inom fyra veckor från ansökan
  • Samtalet är kostnadsfritt

Ansök om informationssamtal

För att ansöka om informationssamtal, gå till e-tjänsten.

 

Ansök om informationssamtal via e-tjänst Länk till annan webbplats.

Kontakta ifo@krokom.se


SES – samarbete efter skilsmässa

SES – samarbete efter skilsmässa

SES, Samarbete efter skilsmässa, är ett digitalt interaktivt verktyg som ska hjälpa föräldrar och barn att hantera den livskris som skilsmässa eller separation ofta innebär. Du kan använda SES inför, under och efter en separation. Du är anonym när du använder SES och verktyget är gratis för alla invånare i Krokoms kommun.

 

Läs mer om SES

Hjälpte informationen på sidan dig?

Meny