Detta hände på mötet i Rötviken
Det var ett mycket välbesökt och kreativt möte i Rötviken på torsdagskvällen. Deltagarna framförde en mängd idéer och förslag på hur bygden kan utvecklas, så pass att moderator Sara Anselmby avslutade med att säga att hon blev helt tagen av engagemanget.
Mötet inleddes med att Sara Anselmby, kanslichef, och Ulla Schill, samhällsbyggnadschef, gav en kort sammanfattning av de viktigaste bitarna ur tillväxtstrategin. Kommunens målsättning är att växa till minst 16 000 invånare år 2035 och besöken på olika orter under hösten syftar till att samla in medborgarnas tankar och idéer. En viktig grundpelare är att var och en kan bidra på sitt sätt, kommunen kan inte komma tillrätta på egen hand med den utmaning vi står inför.
– Kommunens vision är att vi gör plats för växtkraft, men vi är beroende av vår omvärld för att det ska bli verklighet. Föreningar och organisationer men även alla som bor i kommunen är viktiga, sade Sara Anselmby.
Engagemanget var stort i de fem olika grupperna och det fanns många gemensamma nämnare i vad man ser som särskilt oroande. Bristen på bostäder är en sådan fråga och det finns flera bottnar i det problemet. Dels är det många som endast nyttjar sina hus sommartid eller vid särskilda högtider och dels är det i det närmast omöjligt att få låna för att bygga hus i den här delen av kommunen.
Ett annat område som samtliga grupper lyfte var rädslan för att skola och förskola försvinner. Förutom att det är en nödvändig service för dem som bor här så är det svårt att få igång en inflyttning om det inte finns förskola och skola. Att skola och förskola ska finnas kvar orört var något som man var helt överens om mellan grupperna. Under mötet lyftes oron över att kommunen under våren beslutat att flytta förskoleverksamheten från Rötviken till Valsjöbyn och i samband med det sagt upp gällande hyresavtal i den privatägda förskolelokalen i Rötviken.
Avståndet till kommunhuset och den service som finns där lyfte flera av grupperna som något som kan och bör förbättras. Frukostmöten för företagare blir omöjliga att delta i eftersom tiden är för dyrbar för att ägna åt resor. Den kommunala närvaron i bygden är viktig och här finns stor förbättringspotential. Många lyfte det starka engagemanget som finns i bygden men man undrar hur länge folk orkar och det blir allt svårare för byalagen att hitta nya krafter som kan ta vid.
Sara Anselmby avslutade mötet med att tacka för det stora engagemang som deltagarna visade och lyfte möjligheten att komplettera via hemsidan.
– Vi når inte alla på kvällsmöten av den här typen och därför finns det möjlighet att skicka in sina synpunkter via hemsidan. Dessutom kan det ju vara så att man kommer på fler saker som behöver lyftas, avslutade Sara Anselmby.
ladda ner sammanställningen från grupparbetet Pdf, 124.6 kB, öppnas i nytt fönster.