Translate site

Startsida Krokoms kommun

Krokom bäst på tillväxt i Jämtland

Näringslivsrådgivarna Gunilla Gisslen och Örjan Wiklund och näringslivschefen Anna-Carin Svedén är stolta och glada över utmärkelsen.

För andra året i följd kan Krokoms kommun stoltsera med bäst tillväxt av samtliga kommuner i Jämtlands län 2018. Förklaringen handlar om ett differentierat näringsliv och företag som satsar, bygger ut och nyanställer.

Det är kreditupplysningsföretaget SYNA som står bakom utmärkelsen Bästa Tillväxt, som bygger på en granskning av samtliga svenska aktiebolags bokslut. Utmärkelsen går till den kommun i varje län som har störst andel företag som ökar sin omsättning, nyanställer och går med vinst.

– Som en norrländsk inlandskommun är det här naturligtvis otroligt roligt. Det visar att vi har många duktiga företagare i kommunen och det är i första hand de som ska ta åt sig äran, säger Anna-Carin Svedén som näringslivschef i Krokom.

Anna-Carin säger att det handlar om att se möjligheterna, att tro på sin idé och att våga satsa, något som hon tycker kännetecknar företagandet i Krokoms kommun.

- Till en liten del tror jag att vi som arbetar med näringslivsfrågor i kommunen också kan ta till oss lite av den positiva utvecklingen. Vi försöker vara lyhörda för företagens behov och önskemål samtidigt som man givetvis gärna skulle vilja kunna göra mycket mer, säger hon.

Anna-Carin Svedén ser kommunens placering mitt i tillväxtstråket Östersund och Åre som en orsak till framgången, stråket har haft en fantastisk utveckling under de senaste 10-15 åren.

– Vi kan se att det finns ett växande intresse bland företag att etablera sig i kommunen även om vi är den minst kända. De förfrågningar vi får gäller också många olika branscher. Redan i dag har vi ett differentierat näringsliv med mestadels små företag inom allt från bland annat gröna näringar, turism, handel och industri., säger hon.

Stark framtidstro hos kommunens företag

Bland kommunens företag finns en stark framtidstro. Ett exempel är Hallströms verkstäder i Nälden som nyligen investerat i en helt ny fabrik i Ås. Det har gett fler nya välkomna arbetstillfällen. Andra stora företag är Norrskog Wood Products med tillverkning av sågade och förädlade trävaror och Andritz Hydro som bland annat tillverkar och reparerar delar till vattenkraftverk.

Anna-Carin Svedén pekar samtidigt på att det fortsatt finns en påtaglig utvecklingspotential inom flera branscher, inte minst inom turismnäringen som i dag är relativt småskalig. Särskilt vid en jämförelse med grannen Åre.

– Naturen är en stor tillgång för olika aktiviteter både vinter och sommar. I kommunen har vi exempelvis Sveriges främsta storslalombacke som lockar både landslag som vill träna och turister som vill njuta av fjällvärlden, men i ett lite lugnare tempo. Sommartid handlar det företrädesvis om fiske och vandring i orörd natur.

Det ska vara enkelt att driva företag i Krokoms kommun

Från kommunens sida arbetar man fortlöpande med att underlätta för företagen. Bland annat har en ny näringslivsstrategi antagits som utgår från att kommunen ska understödja allt företagande, till exempel genom enklare tillståndsprocesser och upphandlingsförfaranden, men också förbättrad infrastruktur som ger företagen ökad konkurrenskraft. Det handlar om allt från digitalisering till förbättrade kommunikationer och transporter.

Att det går bra för företagen i Krokom vittnar också arbetslössiffrorna i kommunen om. Den öppna arbetslösheten ligger på 4.9 procent, vilket är betydligt under riksgenomsnittet.

– Ett problem som vi brottas med som så många andra norrlandskommuner, är att många yngre flyttar efter gymnasiet. Här kommer vi från kommunens sida att arbeta aktivt med att få så många som möjligt att återvända efter att de utbildat sig klart. Här finns jobb för alla oavsett om man vill ha ett mer kvalificerat arbete, ett mer praktiskt arbete eller starta eget, avslutar Anna-Carin Svedén.

Uppdaterad 2018-11-15 av Åsa Sjödin
Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentarFölj Krokoms kommun på Facebook
Följ Krokoms kommun på Instagram
Följ Krokoms kommun på YouTube

KROKOMS KOMMUN Offerdalsvägen 8, 835 80 Krokom
Tel. 0640-161 00 vxl (mån-tor kl 08-17, fre kl 08-16)  |  Fax 0640-161 05 
Organisationsnummer: 212000-2478 | krokoms.kommun@krokom.se
VAT: SE212000247801

Cookies på krokom.se