Translate site

Startsida Krokoms kommun

Det är i Landön björnen strövar

Roger Bäck driver Wild Jämtland tillsammans med sin fru Evelina sedan april 2018.

Har du länge drömt om att få se en björn i det vilda? Då ska du ta ditt pick och pack och bege dig till Landön. För i Wild Jämtlands gömslen är det nästan björngaranti.

Tillsammans med frun Evelina driver Roger Bäck Wild Jämtland sedan i april. Wild Jämtland började redan för fem år sedan när naturfotografen Bosse Kristiansson startade upp verksamheten. Tyvärr avled han och därför låg Wild Jämtland lite på sparlåga i två år.

När Roger och hans fru fick en förfrågan om att återuppta verksamheten var svaret enkelt. För Roger är arbetet rena pojkdrömmen. Han kategoriserar sig själv som en björnnörd och har länge fascinerats av det mytomspunna djuret, som alla vet finns nära oss, men som få har sett.

– Jag har pratat med många jägare här uppe i Jämtland som jagat nästan hela livet, men aldrig sett en björn.

Roger har fått äran att se björn många gånger. Dels jagar han björn, men har också genom år av träning lärt sig hur man ska agera i skogen för att få möjligheten att beskåda en björn på avstånd. För dem som är skeptiska till att möta en svensk brunbjörn i skogen, men som ändå känner en lockelse att se det stora djuret i det vilda, är gömslena i Landön ett bra alternativ.

Björnrikt område

Roger och Evelina började mata på området i april och den 6 maj kom första gästen. Resultatet? Personen såg björn direkt. Några dagar senare satte sig Roger och Evelina sig själva i gömslet. På en natt såg de båda sju björnar.

– Vi har haft en kund hittills som inte har sett någon, så det är väl nästan 95 procents chans att man ska få se björn, säger Roger Bäck.

Det känns ändå som att det finns en ganska utspridd rädsla för björnen?
– Ja, och det är faktiskt många som kommer till oss just för att få bort sin rädsla för björnen. Vi har ett färskt exempel med en kvinna som var livrädd för björn. Innan hon klev in i gömslet darrade hon. Sedan fick hon se björn under natten och när jag hämtade henne under morgonen var hon jättelugn. Det var det som krävdes för att få bort rädslan. Jag tror att det finns en föreställning att björnen är ett blodtörstigt monster som springer runt i skogen och hugger ner allt den ser. I själva verket är getingen ett betydligt farligare djur än björnen, säger Roger Bäck.

Felix Persson, text och foto
                                                              

Uppdaterad 2018-08-01 av Åsa Sjödin
Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentarFölj Krokoms kommun på Facebook
Följ Krokoms kommun på Instagram
Följ Krokoms kommun på YouTube

KROKOMS KOMMUN Offerdalsvägen 8, 835 80 Krokom
Tel. 0640-161 00 vxl (mån-tor kl 08-17, fre kl 08-16)  |  Fax 0640-161 05 
Organisationsnummer: 212000-2478 | krokoms.kommun@krokom.se
VAT: SE212000247801

Cookies på krokom.se