dRural

Tina Miinin driver sedan 12 år Tinas Praliner i Helleberg. Det som då började med några egengjorda praliner som hon modigt undrade om Telegott i Östersund ville sälja, har nu blivit en riktig chokladsuccé över hela vårt land.

dRural är ett EU-projekt som bland annat syftar till att ta fram en digital marknadsplats i form av en app som ska underlätta för företag och privatpersoner.

EU tillhandahåller ett projektstöd på sammanlagt 150 miljoner kronor för satsningen. Detta sker mot bakgrund av att digitaliseringen av tjänster hamnat på efterkälken jämfört med produkter, detta oavsett om det handlar om hjälp med snöskottning, hårklippning, hantverkarhjälp eller transport. Med hjälp av EU-satsningen ska tjänsterna bli lättare att hitta på en samlad plats.

Jämtland först ut i Sverige
EU har valt ut särskilda pilotområden för projektet. Dessa pilotområden är Jämtland tillsammans med en region i Holland, en i Kroatien och ytterligare en i Spanien. I Jämtland är två kommuner involverade; Berg och Krokom.

Den digitala lösningen för Jämtland utvecklas av Geztio AB.

Samtliga tjänster kommer vara tillgängliga i en app som lanseras under sommaren 2023. Bland tjänsterna prioriteras tjänster hos företag och föreningar inom Krokom och Bergs kommun, samt kommunala tjänster.

OpenCall
Just nu och fram till och med december pågår en utlysning till alla företag som är intresserade att koppla sina system eller erbjuda sina tjänster via någon av regionernas lösningar. Varje företag kan erhålla ca 50 000:- när de valt att presentera sina tjänster samt ev koppla boknings eller betaltjänster till någon av regionernas lösningar. I vårt fall blir det appen Deztinations. Varje region har möjlighet att erbjuda OpenCall till 10 företag samt 1 företag som kopplar en AI-lösning till systemet. Detta företag erhåller ca 500 000:-

Du som företagare kan läsa mer och ansöka via vår samarbetspartner Geztios hemsida.

läs mer på geztios hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer på projektets hemsida Länk till annan webbplats.


loggor
Hjälpte informationen på sidan dig?

Meny