Hybridbutiker – en flexibel lösning för service på landsbygden

En kvinna står på en veranda bredvid ett bord och stolar

Hybridbutiker blir alltmer populära inom service på landsbygden. Både Mobacks i Laxsjö och Handlar´n i Rötviken har tagit steget till hybridbutik, där kunderna kan handla både under bemannade och obemannade tider.

På Mobacks i Laxsjö har systemet bara varit på plats i några veckor.

– Det är jättekul och väldigt uppskattat, säger Barbro Åström Moback, som äger butiken tillsammans med sin man Calle.

För Mobacks har satsningen varit ett sätt att öka försäljningen. De planerar att dra sig tillbaka vid årsskiftet och vill ge nästa ägare de bästa förutsättningarna för att driva verksamheten vidare.

– Det går inte att jobba sju dagar i veckan. Det här möjliggör mer flexibla arbetstider. Samtidigt är det viktigt att folk kan träffas, det sociala behöver också finnas kvar, säger Barbro.

Butiken har öppet 10-18 måndag till fredag och 10-15 på lördagar. Då finns även möjlighet att sitta ner och fika eller köpa en matlåda att äta i butikens cafédel. På söndagar håller verksamheten stängt, men nu kan alltså kunderna handla alla dagar 06-00 med hjälp av självscanning.

– Vi hade bra försäljning första söndagen vi hade systemet i drift. Så pass att vi tjänade in hela månadskostnaden för systemet, berättar Barbro.

En kvinna vid entrén till en lanthandel

Lena Alke, Handlar´n i Rötviken.

Handlar’n i Rötviken har haft självscanning i ett år. För ägaren Lena Alke har det varit ett sätt att kunna erbjuda service även på kvällar och helger.

– Folk förväntar sig att det ska vara öppet, särskilt turister. Självklart är det tråkigt att inte kunna anställa, men det är svårt att få tag på personal och det lönar sig inte helger under lågsäsong. För mig är det en trygghet om jag skulle bli sjuk, säger Lena.

Hon undersöker möjligheter att utöka butiken med servering. En förutsättning för att få det att fungera är att kunderna även under ordinarie öppettider själva kan scanna sina varor så att Lena kan stå i köket.

– Det har varit lättare än man kan tro att ställa om. Jag tycker att fler borde göra det, säger Lena.

Viktiga servicepunkter på landsbygden

Båda butikerna är viktiga servicepunkter för sina lokalsamhällen. Här kan boende och besökare handla mat, tanka och få hjälp med olika ärenden. Butikerna erbjuder även hjälp med internettjänster som att handla på nätet, betala räkningar och söka information och är en viktig mötesplats i byn som fungerar som ambassadör för föreningar och turistmål i området.

Om hybridbutiker

För att kunna handla behöver du legitimera dig med Bank-ID. Systemet stöder alla nordiska Bank-ID. Det är inte möjligt att handla tobak, folköl eller receptfria mediciner under obemannade tider.

Meny