SOT-punkter ger trygghet vid kris

Lördagen 28 september kunde två SOT-punkter i Hotagen invigas. Det innebär en livsmedelsbutik och drivmedelsanläggning som kopplas ihop med ett reservkraftaggregat och fungerar som samlingsplats vid samhällsstörning. Det är resultatet av flera års arbete och ett viktigt steg för att stärka lokal och regional utveckling, med särskilt fokus på civil beredskap och samhällssäkerhet.

SOT står för "service och trygghet" och är framtagna för att trygga samhället vid en samhällsstörning.

– Vi som bor i norr kan tycka att det är ganska skönt med avstånd till trafik, fabriker och alltför många människor på samma plats. Men vid samhällsstörningar är det en nackdel. Det gör att gemenskap byts mot utsatthet och att säkerhet övergår i fara, sa Henrik Harr från Länsstyrelsen i sitt invigningstal på lördagen.

Satsning på att trygga framtiden i glesbygden

Varje SOT-punkt består av en livsmedelsbutik och en drivmedelsanläggning som kopplas ihop med ett reservkraftaggregat. Systemet säkerställer så att man kan både köpa mat och tanka bilen även om strömmen går. Vid en samhällsstörning ska det fungera som en ledningsplats för information och kommunikation. SOT-punkterna ägs och drivs av kommunerna i samarbete med civilsamhället.

– Krokoms kommun ser satsningen på SOT-punkter som en investering i framtiden. För att skapa trygghet och beredskap är det gemensamma arbetet otroligt viktigt, säger Maria Jacobsson, kommunstyrelsens ordförande.

Livsviktig resurs

Torbjörn Lektell driver Valsjöbua som är en av två SOT-punkter i Hotagen.

– Det är viktigt för hela bygden. Händer det något behöver vi kunna hantera det själva, för det kan ta lång tid innan vi får hjälp utifrån, säger Torbjörn.

Idén om SOT-punkter föddes i Hotagen när stormen Hilde drog in över området 2013 och slog ut strömmen på den norska sidan. Butiken Valsjöbua blev en naturlig samlingsplats där man kunde få information och hjälp, samt handla livsmedel och drivmedel. I dag är butiken en SOT-punkt.

– Som handlare är jag stolt över att vara en del av det här. Det handlar inte bara om att tillhandahålla varor, utan om att vara en livsviktig resurs för vårt samhälle när det verkligen behövs, säger Torbjörn Lektell.

Högtidlig invigning

Under invigningen lördagen 28 september hade bybor samlats både i Valsjöbyn och Rötviken, där den andra SOT-punkten finns, för att fira att SOT-punkterna äntligen fanns på plats. Dagen till ära fanns fjällräddning, polis, räddningstjänst och Röda korset på plats. Det bjöds på fika och en mycket uppskattad flyguppvisning med veteranflyg med 78-åriga Ivan Myhr bakom spakarna.

Investeringen av SOT-punkter har finansierats med hjälp av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Investeringen av SOT-punkter har finansierats med hjälp av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Investeringen av SOT-punkter har finansierats med hjälp av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Meny