Barnbokstips: januari–mars

Bokomslag

Vi tipsar om aktuella barnböcker på hyllorna!

Bilderböcker

Följa John

av Pija Lindenbaum.

I boken Följa John får vi följa med en pojke ut på äventyr. Han är hemma sjuk medan mamma och pappa gått till jobbet. Men helt ensam är han inte, för John är också hemma. ”Det verkar som att det är jag som ska ta omhand”, tänker pojken. Och när John går ut är det bara att hänga med. Det blir en märklig promenad som tar det udda paret ner i tunnlar, in hos främmande grannar och upp i höga träd. Då plötsligt ser de mamma och pappa. Vart är de på väg?

Läsaren får uppleva allt ur pojkens perspektiv, hur han följer John och gör som honom, fastän han kanske egentligen inte vågar. Hela boken är som en upptäcktsresa, där allt inte är som det synes vara.

Roligt, finurligt och tänkvärt. Passar cirka 3–6 år.

Rekommenderad av Kristina, Krokoms och Ås bibliotek.

Vad viskar skogen, Aston?

av Lotta Geffenblad.

”Så härligt tyst det är i skogen”, säger pappa. Men Aston tycker inte att det är tyst. Han hör hur träden susar, prasslar och viskar på sitt eget speciella språk. Men vad säger de?

Plötsligt är pappa borta och träden kommer otäckt nära. De lägger krokben för Aston med sina rötterfötter. Men samtidigt talar de till honom. Kanske kan träden faktiskt hjälpa?

Lotta Geffenblad är tillbaka med en ny, finstämd bilderbok om Aston. Det är poetiskt, stillsamt och samtidigt lite mystiskt. En fin berättelse om att våga utforska skogen, som ibland kan kännas både stor och främmande. Passar cirka 3–6 år.

Rekommenderad av Kristina, Krokoms och Ås bibliotek.

För 6–9 år

Djurskötarna – kaniner och kusiner

av Emelie Andrén & Moa Graaf.

Minna är 8 år och älskar djur och särskilt kaniner. Hon ska få gå på en djurskötarkurs för barn tillsammans med sin kusin Sanna. Sanna jobbar på en gård där det finns massor med djur.

Minna tycker det är läskigt att lära känna nya kompisar, så hon håller sig lite utanför gruppen med barn som går på kursen.

Minna får börja med att vara med kaninerna tillsammans med Valle. Vilken lycka, hennes älsklingsdjur! De byter vatten, städar och plötsligt ser de att de glömt stänga grinden till kaninhagen. Är alla kaniner kvar eller fattas någon?

Passar de som knäckt läskoden och vill läsa lite mer text, med längre ord och sammansatta. För den som älskar djur, både killar och tjejer. Boken avslutas med en kort faktatext.

Rekommenderad av Cissi, Änge och Näldens bibliotek.

Brorsans kompis Robban

av Maja Hjertzell.

Den här boken handlar om Jim som är 8 år. Han funderar mycket över vänskap, och tycker att hans storebror verkar ha det betydligt roligare med sin nya kompis Robban, än han själv har med bästisen Torgny, som alltid vill bestämma. Brorsan och Robban är med varandra hela tiden, hemma hos Jims familj. Brorsan och Robban pratar tvärtomspråket, låtsasbrottas, skämtar och skrattar jämt med varandra. Tills Robban blir arg en dag, och drar därifrån. Och sen kommer han inte tillbaka. Jim undrar förstås vad som hänt.

Så möts Jim och Robban på skolgården någon dag senare. Dom pratar en stund. Robban ger tips på hur Jim ska göra för att Torgny ska sluta bestämma hela tiden. Och Jim passar på att berätta för Robban hur mycket hans brorsa saknar honom.

Det här är en jättefin bok om vänskap! En både allvarsam och rolig berättelse, skriven med mycket värme, som även skildrar åldersskillnaden mellan bröderna på ett verklighetstroget sätt. Och om hur svårt det kan vara med vänner ibland.

Boken passar barn från 6 år och uppåt. Varför inte prova den som högläsningsbok?

Rekommenderad av Johanna, Krokoms och Näldens bibliotek.

För 9–12 år

En odödlig vänskap

av Cecilia Lidbeck.

Jojo är en Android som får olika uppdrag, till exempel att agera kompis på ett födelsedagskalas hos ett barn som kanske inte har så många vänner, eller att vara testbarn till ett barnlöst par. Androiderna finns till för att fylla ut tomrum, behaga och göra livet bättre för människor. De får poäng och bedömningar efter sina uppdrag, och går det riktigt dåligt en tid, eller gör de något som provocerar eller bryter mot reglerna, riskerar de att avvecklas.

När Jojo kommer till Cordelia inser hon direkt att det kommer att bli tufft. Cordelia verkar både bortskämd och otrevlig, och ger Jojo elaka smeknamn. Men samtidigt finns det något hos henne som Jojo tycker om. Och i takt med att uppdragen hos Cordelia blir fler, växer en stark vänskap fram dem emellan. Och vänskapen ska komma att rädda dem båda. Passar 9–12 år.

Rekommenderad av Johanna, Krokoms och Näldens bibliotek.

Mysteriet på Greveholm

av Jesper Harrie.

Familjen Olsson består av mamma Astrid, pappa Leif och barnen Ivar, Lillan och Melitta. När Leif råkar förstöra satelliten som ska förse alla hushåll med tv-underhållning under julen, tvingas familjen fly till landet för att komma undan alla sura tv-tittare.

De lyckas underligt nog hyra ett övergivet slott på den skånska landsbygden och bestämmer sig för att fira jul där.

Men ganska snart börjar mystiska saker att hända. En rustning flyttar på sig och en grammofon spelar jazz, helt av sig själv. Barnen förstår snabbt att det spökar på slottet, och att det finns ett stort mysterium som måste redas ut.

Boken är baserad på SVT:s julkalender från 1996, Mysteriet på Greveholm, och är skriven av manusförfattaren Jesper Harrie, som också skrev manuset till tv-serien. För den som sett julkalendern på tv erbjuder boken stor nostalgi, och för alla som upptäcker Mysteriet på Greveholm för första gången genom bokens värld har en rolig, spännande och fantasifull berättelse att se fram emot.

Rekommenderad av Kristina, Krokoms och Ås bibliotek.

För unga

Tre – ett hål i själen

Av Kjetil Johansen.

En ung flicka hittas död, flytande i den lilla insjön vid Dypdal. Hon är naken och inlindad i plast. Hon har blivit mördad av någon hon kände. Så börjar ungdomsserien TRE. Sedan vrids tiden tillbaka tre veckor, och mordets förhistoria rullas upp dag för dag.

Vilde, Benedicte, Trine och Nora är kompisar, de går i samma klass en dag börjar Nick i klassen, vem är han? Var det de hörde om honom sant?

En serie om 10 böcker som måste läsas i ordning då de avslutas mitt i handlingen och återupptas i nästa bok.

Passar killar och tjejer i övre tonåren, eller de brådmogna.

Rekommenderad av Cissi, Änge och Näldens bibliotek.

Jag är bara ett jävla äckel

av Henrik Ståhl & Titti Persson.

Nu kommer allting att bli annorlunda. Henrik börjar sjuan på en ny skola och ska äntligen få börja om. Han ska få vara sig själv, utan att bli utsatt och mobbad så som han blivit under hela lågstadiet. Men så blir det inte. Helvetet är snart ett faktum även här och Henrik får utstå mobbning och misshandel på en helt ny nivå. Kan han på något sätt vinna över mobbarna? Finns det en väg ut ur mörkret?

Författarna Henrik Ståhl och Titti Persson gick i samma skola på högstadiet i Dalarna och har tillsammans skrivit boken. Den är skriven i romanform, men bygger på Henriks självupplevda situation under den egna högstadietiden. Henrik Ståhl är även känd som dramatiker, skådespelare och poddare och har turnerat på högstadieskolor Sverige runt med sin självbiografiska föreställning Henrik – en tönt.

Med skärpa och en stor dos av svart humor skildras verkligheten precis så rått och mörkt som det kan vara. Det är en ärlig och utlämnande skildring, som samtidigt inrymmer styrka och hopp om en bättre framtid. Bör läsas av alla högstadieelever, inte minst de som någon gång känt sig ledsna, ensamma och utsatta.

Rekommenderad av Kristina, Krokoms och Ås bibliotek.

Faktaböcker

Mitt hemliga språk – Den påhittigas guide till chiffer, koder, ett eget alfabet och ett sprillans nytt språk

av Sara Lövestam.

Det här är en faktabok om språk. Den behandlar fakta om språk i allmänhet, olika typer av språk, förklarar vad koder och chiffer är med mer. Läsaren får också veta skillnader mellan olika befintliga språk, till exempel kring syntax/ordföljd.

Läsaren får också tips på hur man kan skapa ett eget alfabet, och det förklaras ganska ingående vikten av att tänka igenom sitt eget språk noga, hur det låter, vilken melodi du ska använda i språket och hur du kan skapa nya ord på ett logiskt sätt. Den beskriver också hur du rent grammatiskt bör göra för att få korrekta meningar. I slutet får du chansen att med Saras hjälp testa ditt nya språk.

Passar 9–12 år.

Rekommenderad av Johanna, Krokoms och Näldens bibliotek.

Vadå, pengar?

av Lina Jakobsson & Anna-Paulina Räisänen.

Boken förklarar i berättelseform om pengars värde och hur man kan tänka kring pengar. Den handlar om My och Ruben som är ute och leker när de hittar en affisch om en cirkus i stan. De vill gärna gå men har inte pengar till biljetten. Hur ska de ordna det? Och vad är egentligen pengar?

My har hört att pengar är ett kort som man betalar med i affären. Vilken tur att Ruben just hittat ett kort. Nu kan de köpa biljetterna! Men... det är ju ett busskort.

De går vidare i sökandet efter pengar. De möter Doris som är ute och letar burkar. ”Så att jag kan köpa mat”, säger hon medan hon viftar med en läskburk. Nu vet My och Ruben vad pengar är!

De startar så småningom en hjälpklubb, sätter upp anslag om att de kan utföra sysslor för lön. Och till slut har de samlat ihop till biljetterna, till och med mer än de behöver. Då kan de ju köpa popcorn också!

Passar 3–6 år.

Rekommenderad av Johanna, Krokoms och Näldens bibliotek.

Meny