Translate site

Startsida Krokoms kommun

Medierna vinklade och utelämnade fakta om ändrad nyårsmeny

När media utelämnar eller vinklar fakta så att bilden som förmedlas ger stora rubriker som bidrar till aggression och rädsla i samhället i stället för en nyanserad helhet blir jag ledsen, arg och frustrerad

Jag är förvisso inte journalist och kanske inte förstår bevekelsegrunderna för en del texter som publiceras. Men om jag förstått Bill Kovach och Tom Rosenstiel rätt i boken ”The elements of journalism” så finns det tio element journalister bör fullfölja för att upprätthålla journalistikens roll som informationskälla. De tre första beskrivs så här: ”Den första förpliktelsen är sanningen”, ”Den första lojaliteten är medborgarna” och ”Journalistens disciplin är verifiering”.

Låt oss betrakta ÖP:s, LT:s, Aftonbladets med flera mediers rapportering om nyårsmaten på äldreboendet i Krokom i skenet av det.

Att det serverades korv med bröd alternativt mos i stället för korvgryta under nyårskvällen är oemotsägligt och för detta har också personalen bett om ursäkt och förklarat varför. Att det serverades en trerätters lunch är också ett obestridligt faktum. Just därför planerades den lättare måltiden på kvällen, inte många orkar äta två trerätters måltider samma dag. Lunchen bestod av bubbel och tilltugg, älgfärsbiffar med potatisgratäng och rödvinssås samt pannacotta, allt fint uppdukat på långbord med vita dukar. Att morgonen dessutom startade med en finare frukost för att välkomna nyåret är även det enkelt att ta reda på.

Vad rapporterade ovanstående media om tro? Jo just det, korv med bröd serverades på kvällen. Inte ett ord om övriga måltider eller inramning, inte en intervju med boende eller anhöriga på plats. I stället kablas en bild ut över hela Sverige att i Krokoms kommun misshandlar man de äldre så till den milda grad att de enbart serveras korv med bröd på nyårsafton.

Då ställer jag mig frågan utifrån Kovach/Rosenstiels tre första element: Är helheten sanningen eller är valda delar av helheten sanningen? Bedöm själva. Är den hatiska diskussion som uppkom på Facebook, de utskällningar och hot som hårt arbetande personal fick utstå och den rädsla som många anhöriga obefogat känner utifrån sina släktingars välmående förenat med medborgarlojalitet? Och har redaktionerna verifierat uppgifterna kring hur dagen och kvällen upplevdes genom att fråga de som bor där? Bedöm själva.

Det är enormt viktigt att media granskar myndigheter och makthavare (ytterligare ett av elementen i ovan nämnda bok) men lika viktigt är att det görs seriöst och att fakta värderas och verifieras.

Vi är inte på något sätt felfria i Krokoms kommun och det är ingen annan myndighet eller för den skull tidningsredaktion heller. Jag vill bara mana till besinning när det gäller att oöverlagt spegla en liten del i stället för att gå till botten med vad som egentligen hänt innan publicering. Eller ska jag förstå det som att helheten är ointressant?

Äldreboendet fick för övrigt besök av Radio Jämtland som bemödade sig ta reda på vad de boende och deras anhöriga tyckte om maten och nyårsafton. Ett undantag som jag bara kan applådera.

Jonas Törngren
Kommundirektör, Krokoms kommun


Uppdaterad 2017-01-06 av Åsa Sjödin
Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentarFölj Krokoms kommun på Facebook
Följ Krokoms kommun på Instagram
Följ Krokoms kommun på YouTube

KROKOMS KOMMUN Offerdalsvägen 8, 835 80 Krokom
Tel. 0640-161 00 vxl (mån-tor kl 08-17, fre kl 08-16)  |  Fax 0640-161 05 
Organisationsnummer: 212000-2478 | krokoms.kommun@krokom.se
VAT: SE212000247801

Cookies på krokom.se