Translate site

Startsida Krokoms kommun

Försenade IFO-utredningar anmäls till IVO

Krokoms kommun anmäler sig själva till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, efter att drygt femtio ärenden har tagit alldeles för lång tid att utreda. Orsaken är stor personalomsättning och hög arbetsbelastning. Hittills har ett fåtal ärenden upptäckts där barn eller familjer inte fått det stöd de haft behov av.

­– Nu går vi igenom ärende för ärende för att se hur många barn och familjer som påverkats negativt. Än har vi inte full överblick. När situationen uppdagades satte vi till extra resurser och personalen jobbar övertid både kvällar och helger för att vi ska komma till rätta med det här, säger Matz Norrman, chef på Individ- och familjeomsorgen, IFO.

Missförhållandet anmäls nu till IVO och totalt berörs 111 utredningar, varav 56 har gått över utredningstiden på fyra månader. Några enstaka ärenden har blivit liggande i över ett år.

Orsaken är bristande egenkontroll till följd av en hög arbetsbelastning och en stor personalomsättning, både bland chefer och medarbetare.

– Det är naturligtvis oacceptabelt och vi beklagar verkligen att någon alls har fått vänta på insatser. Vi har, liksom många andra kommuner i Sverige, haft ett hårt tryck på det sociala arbetet med barn- och unga det senaste året, samtidigt som det är stor efterfrågan och konkurrens om socionomer, säger Matz Norrman.

Kommunen har nu bemannat alla vakanser. Och för att göra arbetet inom IFO mer attraktivt har kommunen prioriterat anställda inom barn- och familjeomsorgen i årets löneöversyn. Ett traineeprogram för socionomer har startat inom kommunen och insatser för mer fortbildning och kompetensutveckling inletts.

Uppdaterad 2016-04-18 av Åsa Sjödin
Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentarFölj Krokoms kommun på Facebook
Följ Krokoms kommun på Instagram
Följ Krokoms kommun på YouTube

KROKOMS KOMMUN Offerdalsvägen 8, 835 80 Krokom
Tel. 0640-161 00 vxl (mån-tor kl 08-17, fre kl 08-16)  |  Fax 0640-161 05 
Organisationsnummer: 212000-2478 | krokoms.kommun@krokom.se
VAT: SE212000247801

Cookies på krokom.se