Translate site

Startsida Krokoms kommun

Chefer fälldes i arbetsmiljömålet

Idag kom domen i arbetsmiljömålet där två av kommunens chefer står åtalade för vållande av annans död. De båda cheferna fälldes.

– Det är en oerhört tragisk händelse som många är känslomässigt berörda av. Vi känner naturligtvis extra med familjen, men även med arbetskamrater och chefer. Våra chefer har självklart ett arbetsmiljöansvar i de delegerade arbetsuppgifterna som de ska utföra. Arbetsmiljömålet är nu prövat och tingsrätten har fastställt sin dom. Att de har gjort sig skyldiga till arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död känns inte rimligt. En rad arbetsmiljöåtgärder var vidtagna, säger Maria Söderberg, kommunstyrelsens ordförande.

Sedan den tragiska händelsen i juni 2010 har Krokoms kommun ytterligare utvecklat arbetsmiljöarbetet. Ett exempel på åtgärd som har vidtagits är att det numera är företagshälsovården som genomför utredningar om kränkning för att garantera en opartisk utredning. Kommunen som arbetsgivare arbetar i samverkan med de fackliga organisationerna mycket målinriktat och systematiskt med hälso- och arbetsmiljöfrågorna.

– Det är oerhört viktigt att vi får ett lärande i det här. Vi måste hela tiden granska oss själva och se om vi kan göra saker och ting på ett bättre sätt, säger Maria Söderberg.

Den här domen har stor principiell betydelse och Krokoms kommun välkomnar därför en prövning i högre instans.

Uppdaterad 2014-02-28 av Ulla Eriksson
Kommentarer
 1. Roger Olausson
  Tryggheten för oss kommun invånare känns inte bra..Kan chefer driva anställda till självmord vad kan då anställda driva kommun ivånarna till?
   
  2015-01-19
 2. greger
  Hur kan man vilja bo i en sån Korrupt skit-kommun ? Om man nån gång tänkt flytta tillbaka till Jämtland blir det defenitivt ej till er skit-komun !
   
  2014-02-23
 3. greger olofsson
  De som inte förstått sina uppgifter i anställningen bör avskedas. De kan få andra sysslor. T.e.x. Lokalvård.
  De bör i.a.f. inte hantera människor i sina dagliga uppgifter.
   
  2014-02-23
 4. Per Löfvenberg
  Hur kan Krokoms kommun ha förtroende för anställda som är dömda för vållande till en annan anställds död?
   
  2014-02-21
 5. Sten Barkman
  Skicka namnen + födelsenummer på de två chefer som blev dömda i Tingsrätten I Östersund för arbetsmiljöbrott för några dagar sedan. Tack. / Sten Barkman Edsviksvägen 1 C 18257 Danderyd.
   
  2014-02-21
 6. Göran Thybäck
  Kommunalrådet säger att en rad arbetsmiljöåtgärder var vidtagna, då undrar jag vilka åtgärder som avses?
   
  2014-02-20
 7. Lisa Eriksson
  Jag tycker att presskonferensen var ett praktfiasko. Mogna, vuxna människor som leder en kommun som känner sig tvungna att återigen misskreditera en avliden människa. Dessutom görs detta med mina skattepengar. Jag föreslår att ni byter personalchef, socialchef så att ni kan börja om. Det skulle minska skammen för Krokoms kommun. Ni kan kanske ha bytet av chefer i er tvåårsplan.
   
  2014-02-20
 8. Olle Jonasson
  Skickade en kommentar om domen mot cheferna. Inte sett den. Vilka kriterier har ni får att tillåta en kommentar. Eller var lägger ni kommentarerna? Med vänlig hälsning, Olle Jonasson
   
  2014-02-20
 9. Bisarre Ormsaltaren
  Jag välkomnar även jag en prövning i högre instans för att få ett prejudikat. Domen handlar dessutom om ett jättestort arbetsmiljöproblem inte minst inom vår korrumperade myndighetsvärld!
   
  2014-02-20
 10. Hans Sandberg
  Jo, Maria Söderberg, det är rimligt att chefer kan dömas till vållande till annans död - så lyder ju domen. Vi får hoppas att domen blir hårdare i nästa insatsn. Böte är ju inget. Gör inte kommunledningen och cheferna sitt förbyggande jobb kan det gå så illa som det gick i detta fall. Ett liv släcktes. Hans
   
  2014-02-20
 11. Håkan Gerdin
  Vad kommer att hända med cheferna? Uppenbart är dom inte kapabla att inneha chefspositioner. För det krävs en stor empati och det verkar inte vara deras stora styrka/ om man får tro media och domarna har dom agerat på ett psykopatiskt sätt, att vara chef och inte vara ledare som lyssnar på sina anställda. Sådana personer ska inte ha personalansvar.
   
  2014-02-19
 12. Ronny Ekman
  Hallå! Maria Söderberg: Hur i helvete understår du dig att efter fällande dom i tingsrätten stå i nyhetssändning och säga att du har fortsatt förtroende för dessa chefer. Då kan vi ju slopa alla rättsinstanser i detta land om du som ordförande i kommunstyrelsen går ut och säger att detta är fel. Jag har följt detta fall sedan Lasses självmord och blivit så förbannad varje gång för jag har själv varit med om liknande händelser vid två tillfällen i mitt 50-åriga liv och då varit i stark beroendeställning som gjort mig, på sätt och vis, försvarslös. Att gå ut och säga som du gör är en spottloska i ansiktet på Lasses anhöriga som drivit detta fall och faktiskt vunnit en UNIK framgång och som du då avvisar som oviktigt genom att snack om fortsatt förtroende. Grattis till en snar avfolkning av kommunen och tillika förlust i alla val till hösten idiot!!!!!
   
  2014-02-19
 13. Håkan Andersson
  Läste i Aftonbladet och Länstidningen att ni låter de två personer som drev den stackars Lasse till att ta sitt eget liv och att ni inte ens framfört en ursäkt till Lasses familj. För mig är det ofattbart hur ni kan handla så. Fegt att inte ställa upp på intervju i radion och ynkligt att prata om att ni genomfört åtgärder. Inget annat än skitsnack. Jag antar att ni inte kommer att besvara min kommentar och att ni fortsätter skydda de två typer (jag vill helst använda ett mycket fulare ord för att beskriva dom) som såg till att Lasse inte längre finns och att en fru mist sin man och att tre barn mist sin far.
   
  2014-02-19
 14. Håkan Nilsson
  Självklart är de skyldiga enligt de uppgifter som är kända. Fängelse hade varit mera riktigt. Katastrof för den drabbade familjen. Mobbare skall aldrig komma undan i något sammanhang. Cheferna skulle få sparken direkt. Otroligt korkat beteende.
  F.d fackligt aktiv
   
  2014-02-19
 15. Håkan Nilsson
  Självklart är de skyldiga enligt de uppgifter som är kända. Fängelse hade varit mera riktigt. Katastrof för den drabbade familjen. Mobbare skall aldrig komma undan i något sammanhang. Cheferna skulle få sparken direkt. Otroligt korkat beteende.
  F.d fackligt aktiv
   
  2014-02-19
 16. Leif karlsson
  Jag hoppas att ni respekterar dagens dom och att ni inser och förstår att ni är vållande till en medarbetares död.
   
  2014-02-19
 17. Nej, jag vill inte ha komunala krokumsmobben efter mig
  Jag uppfattar Maria Söderbergs inlaga vittnar om en oförmåga och ovilja att lära av den fällande domen. Trist för invånare i Krokom att deras by sätts på kartan i ett kraftigt negativ samanhang - det framstår som om komunledingen envist kommer att klamra sig fast och befästa den dysfunktionella "Krokum-kulturen" - för många det enda Krokum är känt för - svaga ledare som inte vågar försöka bli bättre.
   
  2014-02-19
 18. Karl
  Maria Söderberg, att du har förtroende för chefer som drivit en annan människa i döden är häpnadsväckande. Hoppas ni även blir dömda att betala skadestånd till den dödes familj i högre instans.
   
  2014-02-19
 19. Johnny
  Det finns naturligtvis inga vinnare eller förlorare i en sådan här tragisk händelse...men...

  Vem bär vad och i vilken hand...?
  Chefen bär ansvaret i första hand...!

  Jag har läst om detta fallet i media från långt håll...jag kan känna den sorg och smärta familjen känner...jag kan också förstå om de känner ilska mot arbetsgivaren...

  Jag känner en glädje i domen som föll idag...att vi chefer i olika företag, myndigheter och kommuner ska förstå att våra medarbetare inte är några "resurer" utan riktiga människor...vi har betalt för det...vi har den positionen för att förstå det och domen visar att vi inte undkommer detta...det stärker mig i mitt arbete mellan mina medarbetare och vår huvudman...måste jag välja då väljer jag min grupp alla gånger...

  Att sedan läsa personalchefens tidigare kommentarer kring familjens polisanmälan...ja vad ska man säga....vad kan man säga...det är nog flera än de dömda som borde skämmas...
   
  2014-02-19
 20. Sven Göran Andersson
  Jag har idag hört inslaget i Lotta Bromés radioprogram om att Östersunds tingsrätt dömt två chefer i er kommun för arbetsmiljöbrott och jag kan jag inte göra annat än att hålla med målsägandebiträdet. Jag förstår därför inte varför Krokoms kommun tänker överklaga domen till högre instans.
  Hälsningar/Sven Göran A
   
  2014-02-19
 21. Ola Frejhammar
  Kan det verkligen vara sant att kommunen inte bett den drabbade familjen om ursäkt ??
   
  2014-02-19
 22. Olle Jonasson
  Domen "känns inte rimlig". Äntligen är fallet prövat i domstol och det vore lite anständigt om även Krokums kommun kan ta detta till sig. Försumlighet och "snällhet"kan också som i detta fall vara förödande. Det enda positiva kan bli att kommuner runt om i vårt land vaknar upp inför sitt arbetsmiljöansvar på riktigt!
   
  2014-02-19
 23. Christian Kristiansson
  Hej!
  I dag är en lyckans dag för mig när jag nåddes av domslutet att mördarna i Krokoms kommun fick vad de förtjänade och fälldes för vållande till annans död. Att de sedan har mage att yrka om prövning i högre instans visar vilken känslokyla och hänsynslöshet som dessa besitter så och även Krokoms kommun. Att detta grova brott nu fick en rättslig påföljd var oerhört viktigt eftersom det kan leda fram till flera dom i landet och i kommunerna eftersom det finns rötägg som lever i det fördolda men som nu kan tas fram och få sina synder bedömda och dömda. Stor heder till Östersunds Tingsrätt som vågade fälla dessa mördare.
  Hälsningar
  Christian Kristiansson
   
  2014-02-19
 24. Anette H.
  Krokoms kommun välkomnar prövning i högre instans? Snälla, har ni inte gjort Lasse och hans familj tillräckligt illa redan? Vill ni har svart på vitt att det borde vara OK att kommunala chefer tillåts mobba och trakassera en medarbetare och få denne att frivilligt säga upp sig? Och därmed undspilla alla kostnader?

  Krokoms kommun har verkligen gjort sig ett namn nu. På ett ytterst negativt sätt.
   
  2014-02-19
 25. Mats Johansson
  Hej
  Åhh jag blir så frustrerad och irriterad över detta. Ni behöver inte svara, men vidarebefordra gärna till Maria Söderberg.
  tack
  mvh /Mats Johansson

  En fråga;
  Är det rätt uppfattat att kommunstyrelsens ordförande i Krokom inte anser tingsrättens bedömning som rimlig, Vilka referensramar, omdöme har en sådan kommunstyrelses ordförande?

  Och några frustrationer, rekommendationer, och frågor;
  När man hör; "--en rad arbetsmiljöåtgärder var vidtagna" , så låter det som något teoretiskt checklista i nån processbeskrivning, långt från verkligheten. Kan det stämma?

  Och uttalande som bara låter som floskler/chefs-klyshor " ....oerhört viktigt vi får ett lärande i detta ...."

  Sätt ner foten, slå näven i bordet, och var stenhård mot sådan här behandling, oavsett om det är chefer eller medarbetare som utsätter/utsätts.
  Om inte chefer kan se sådant här, byt ut cheferna.
  Vad hade ni gjort om era barn hade utsatts för detta? Förmodligen ännu mindre, eller?

  mvh
  /Mats

  ----------------
  This is the mail system at host smtp12.stejtech.net.

  I'm sorry to have to inform you that your message could not
  be delivered to one or more recipients. It's attached below.

  For further assistance, please send mail to postmaster.

  If you do so, please include this problem report. You can
  delete your own text from the attached returned message.

  The mail system

  <information@krokom.se>: host mail2.krokom.se[82.99.14.8] said: 550 No such
  recipient (in reply to RCPT TO command)
  -------------------------------------
  From: matsirom@hotmail.com
  To: information@krokom.se
  Subject: För Lasses skull
  Date: Wed, 19 Feb 2014 10:25:10 +0100
  Hej
  Jag har ingen relation alls till varken Krokoms kommun eller Lasse. Jag har bara sportlov och 15 minuter över.

  För respekt, och för Lasses skull åtminstone, skulle ni inte kunna tänka er att lägga ut information om utgången på rättegången?
  Krokoms har väl ändå varit arbetsgivare? Och anställt dessa chefer?

  Och jag såg, kul för er att ni blev nominerade till Publishingpriset förra året. Det är en jättefin hemsida.

  mvh
  /Mats Johansson
   
  2014-02-19
 26. Ingemar Sandberg
  Det de blev dömda för är väl vad som hände 2010. Vad ni som kommun har gjort efter självmordet är väldigt ointressat. Detta visar all tydlighet att har skett med berått mod och under väldigt lång tid och deras inställning är förmodlingen den samma som 2010. Krokoms kommun visar vekligen dåligt omdömme. I hovrätten kommer de att frikännas för jurister vet inte vad mobbnig är och kommunen ser till att nya vitten framträder.Som avslutning inom kommunen sluter sig leden ingen se ingen hör och har tystnadsplikt så var den historien glömd!
   
  2014-02-19
 27. Nicke
  Det är så typiskt för kommunala chefer att hålla varandra om ryggen och vägra inse fakta... fy fan!
   
  2014-02-19
 28. Malin
  Hej!

  Måste bara säga något kring era kommentarer på ovanstående dom att ni har fortsatt förtroende för cheferna som ni för fram i nyheterna, det är på tok fel att uttrycka sig så när en familj mist sin pappa. Naturligtvis är det av största vikt att mer tydligt betona vikten av att ni som kommun bör göra mer för att förhindra att detta skulle ske. Ni skriver här på er sida; Att de gjort sig skyldiga till annans död
  känns inte rimligt...att uttrycka sig på detta sätt när en individ inte lever längre. Jag har inte läst allt i detta fallet men jag kände som medborgare i Sverige att något måste jag göra i detta fall. Hoppas verkligen att ni ser över omplacering etc kring dessa inblandade personer så att det inte upprepas åter.
  Mvh Malin
   
  2014-02-19
 29. Anders Bodeberg
  Till kommunledningen

  Det är med förvåning man under de senaste åren tagit del av arbetsmiljömålet där två av kommunens chefer stått åtalade.

  När nu tingsrätten sagt sitt så utgår man ifrån att kommunen har så mycket kurage och stake så att man kontaktar de efterlevande och framför en offentlig ursäkt. Om det stämmer av uppgifterna i pressen så har kommunens dialog med de närmast drabbade i familjen varit obefintlig. Är så fallet borde kommunen skämmas för sin okänslighet.
   
  2014-02-19
 30. Anders
  Intressant att kommunstyrelsens ordförande anser sig ha den juridiska expertisen att inte hålla med vad tingsrätten har dömt.

  Om tingsrätten har dömt att det är rimligt att man kan döma chefer för vållande till annans död genom att göra sig skyldig till arbetsmiljöbrott då borde det väl rimligen vara så också.

  Kommunen har felat, var vuxna om det och ber om ursäkt för vad ni har gjort. Fina förebilder ni är som kommunal organisation, mobbning och avsked och sedan skylla allt på den ni avskedat. Inte ens när ni får en dom emot er i tingsrätten har ni modet nog att stå för era misstag, uppryckning!
   
  2014-02-19
 31. Per Hagman
  " Arbetsmiljömålet är nu prövat och tingsrätten har fastställt sin dom. Att de har gjort sig skyldiga till arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död känns inte rimligt."
  --- Krokom kommune o dess två chefer ær skyldiga enligt ...Dom.
  Maria >Søderberg anser domstolsutslaget ær ...orimligt.
  Uppenbarligen saknar søderberg normal ødmjukhet.
  sæderberg o dessa två våldsmænn skall avgå.
  .
  Per Hagman.
  .

  .
  Per Hagman
   
  2014-02-19
 32. Jan
  Fy fan vilken jävla kommun. Tur att man inte bor där. Mobbarna kom lindrigt undan.
  Var när flytta mitt företag till er kommun, men tack o lov ändrade jag planerna i sista stund 2013
   
  2014-02-19
Lämna en kommentar
Lämna en kommentarFölj Krokoms kommun på Facebook
Följ Krokoms kommun på Instagram
Följ Krokoms kommun på YouTube

KROKOMS KOMMUN Offerdalsvägen 8, 835 80 Krokom
Tel. 0640-161 00 vxl (mån-tor kl 08-17, fre kl 08-16)  |  Fax 0640-161 05 
Organisationsnummer: 212000-2478 | krokoms.kommun@krokom.se
VAT: SE212000247801

Cookies på krokom.se