Translate site

Startsida Krokoms kommun

Lärare återgår i tjänst efter avstängning

Krokoms kommuns utredning med anledning av de främlingsfientliga kommentarerna på nätsajten Avpixlat har inte visat att läraren gjort något olagligt. Läraren kommer att återgå i tjänst från och med den 1 februari 2014 men är tills vidare sjukskriven.

Birgitta Lundgren är förvaltningschef för barn och utbildning i Krokoms kommun och hon betonar att det här naturligtvis har inneburit en stor förtroendekris. Barn- och utbildningsförvaltningen kommer att agera och vidta de åtgärder som krävs tillsammans med berörda för att få det att fungera i fortsättningen. 

– Var och en har rätt att uttrycka sina åsikter i Sverige. Även om det är mycket olyckliga uttalanden som läraren gjort har vi i vår utredning inte hittat några olagligheter eller att lärarens agerande påverkat hennes sätt att bedriva undervisning, säger Birgitta Lundgren.

Läraren, som arbetat drygt trettio år i kommunen, är ångerfull och hon säger att citaten, med all rätt, kan tyckas hemska och ovärdiga när de presenterades på det sätt som skedde. Hon ber om förlåtelse och säger att risken för upprepning är obefintlig.

För mer information kontakta:
Birgitta Lundgren, förvaltningschef för barn och utbildning
Telefon: 0640 161 61

Uppdaterad 2014-01-31 av Ulla Eriksson
Kommentarer
 1. Birgitta Lundgren, chef barn- och utbildningsförvaltningen
  Som arbetsgivare har vi att ta hänsyn till arbetsrättslagstiftningen och göra en bedömning utifrån den. Vi har haft juridiskt stöd i det arbetet. Var och en har rätt att uttrycka sina åsikter i Sverige, vi har en grundlag som reglerar den rätten. När det kommer till att utreda om ett brott har begåtts, exempelvis förtal eller hets mot folkgrupp, är det polisen som har ansvaret.

  Vi har i vår utredning inte hittat något som tyder på att lärarens agerande påverkat hennes sätt att bedriva undervisning. Det är grunden till vårt beslut att läraren kommer att behålla sin anställning i Krokoms kommun.

  Vi har förståelse för att detta väcker känslor. Debatten förekommer just nu i många olika kanaler och vi har svårt att bevaka alla. Därför stänger vi den här tråden och hänvisar till vår sida på Facebook, mejl eller telefon för att lämna ytterligare synpunkter.
   
  2014-02-07
 2. Anders Kronlid
  Från skollagen: "5 § Utbildningen ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar och de mänskliga rättigheterna som människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet samt solidaritet mellan människor.

  Var och en som verkar inom utbildningen ska främja de mänskliga rättigheterna och aktivt motverka alla former av kränkande behandling."
  Avstår att kommentera vidare. Var och en förstår att en människa som önskar livet ur barn i n t e kan uppfylla detta.
   
  2014-02-07
 3. Kajsa Gustafsson
  Hej, Birgitta. Det brukar finnas en del krav på en människa som ska arbeta med barn, som ska vara en del av barns utbildning och utveckling. Jag vill veta hur ni kommit fram till att "önska livet ur barn" och att hetsa och sprida hat mot folkgrupp-inte är en olaglighet? Och hur kan en sådan människas värdegrund inte påverka hennes sätt att bedriva undervisning? Hur får ni ihop det? "förtroendekris" Ja det är det minsta man kan begära. Men det är inte tillräckligt, hon är inte på något sätt lämplig att vara lärare. Hon ska inte jobba med människor.
   
  2014-02-07
 4. Rei Malmros
  Ska övriga Sverige tolka detta som att Krokums kommun accepterar hets mot folkgrupp och rent allmänt tycker att dess anställda personal ska önska att barn dör? Kanske ni känner er redo för en JO-anmälan då ni verkar vara lamslagna av att ta egna rimliga beslut utifrån lagar och en rimlig medmänsklig värdegrund. Är detta vad ni lär eleverna på Krokums kommuns skolor att det är ok att önska livet ur andra och att det är ok att deras lärare önskar livet ur dem, alternativt deras klasskamrater?

  Är Krokums kommun Sveriges första offentliga kommun ur garderoben med att vara rakt igenom rasistiska och antihumana?

  Önskar er all lycka till med er framtida profilering - Krokums kommun - vi önskar livet ur era barn!
   
  2014-02-06
 5. Klas
  När ni kommer fram till att lärarens beteende inte "påverkat hennes sätt att bedriva undervisning" är ni pinsamt naiva. Den som önskar livet ur barn ska INTE arbeta med barn. Nånsin. Att du inte förstår det, Birgitta Lundgren, är hårresande.
   
  2014-02-06
 6. Anders Holmberg
  Illa. Mycket illa. Jag förutsätter att Krokom tar sitt moraliska och arbetsgivarmässiga i denna sits, vilket endast blir förenligt med att skilja Stensby från tjänsten. Högaktningsfullt.
   
  2014-02-06
 7. Lena Kronberg
  Hur kan Birgitta Lundgren påstå att läraren, Marie Stensby inte gjort sig skyldig till något olagligt?

  Att önska livet ur barn, dessutom via kommunrns mail, vilket får betraktas som en handling hon gör i tjänsten, torde betraktas som olaga hot.
  Marie Stensby är olämplig för en tjänst där hon har hand om barn. Att hon dessutom befinner sig ensam med barnen i en undervisningssituation gör saken än allvarligare.

  Vi förutsätter att Stensby omeddelbart befrias från sin tjänst. Och att någon annan, lämpligare person tar över.
   
  2014-02-06
 8. Erica Fosse
  Det är anmärkningsvärt att man inte från förvaltningens sida förstår allvaret i detta. Att aktivt tagit del i att föra hets mot folkgrupp och sprida grov rasism är inte förenligt med varken svensk lag eller mänskliga rättigheter. Är detta verkligen något som förvaltningen i Krokum inte förstår? Då borde man avsäga sig sina tjänster med omedelbar verkan.
   
  2014-02-06
 9. Simon
  Jag kommer ALDRIG att besöka Krokom, en mindre NÅGONSIN överväga att flytta dit med risken att mina barn utsättas för denna "lärare". Krokoms kommun är en skamfläck!
   
  2014-02-06
 10. Alfonso Allende
  "Var och en har rätt att uttrycka sina åsikter i Sverige"

  Ja. Och det är en djupt gående åsiktsfrihet som dock tar slut någonstans där du börjar önska livet ur barn. Att hoppas att ensamkommande flyktingbarn svälter ihjäl sig är inte "att uttrycka sin åsikt", det är att bryta mot lagen om hets mot folkgrupp.

  Det är att någonstans fatta beslutet att sluta vara medmänniska. Det är att gå fascismens ärenden.
   
  2014-02-06
 11. Birgitta Lundgren, chef barn- och utbildningsförvaltningen
  Vi är alla överens om att det är mycket olämpliga uttalanden som läraren har gjort och det här har inneburit en stor förtroendekris. I vår utredning har vi inte hittat några olagligheter eller att lärarens agerande påverkat hennes sätt att bedriva undervisning.

  Barn- och utbildningsförvaltningen kommer att agera och vidta de åtgärder som krävs tillsammans med berörda för att få det att fungera i fortsättningen.
   
  2014-02-06
 12. Klas
  Hej, otroligt fegt av kommunen att låta denna kvinna arbeta kvar. Varför är ni rädda för att ta ställning? Att låta henne vara kvar är inte "neutralt", det är ett ställningstagande FÖR rätten att vara rasist.
   
  2014-02-06
 13. Christina Kjellsson
  Skandal. Att en person med dessa åsikter ens fått anställning hos er är anmärkningsvärt. Att personen dessutom ska arbeta med unga människor är allvarligt. Att vederbörande får fortsatt förtroende är högst märkligt och skadar hela Krokoms kommuns anseende. Bedrövligt.
   
  2014-02-01
Lämna en kommentar
Lämna en kommentarFölj Krokoms kommun på Facebook
Följ Krokoms kommun på Instagram
Följ Krokoms kommun på YouTube

KROKOMS KOMMUN Offerdalsvägen 8, 835 80 Krokom
Tel. 0640-161 00 vxl (mån-tor kl 08-17, fre kl 08-16)  |  Fax 0640-161 05 
Organisationsnummer: 212000-2478 | krokoms.kommun@krokom.se
VAT: SE212000247801

Cookies på krokom.se