Translate site

Startsida Krokoms kommun

Trerätters till nyårslunch – korv till middag

Dukningen vid nyårslunchen på nyårsafton

Så här fint dukade personalen upp för de boende på Blomstergården på nyårsafton.

Det blåste upp till en rejäl storm på internet med anledning av att de boende på Blomstergården serverades korv med bröd till nyårsmiddag. Tittar man lite närmare på menyn får man dock en helt annan bild än den som media förmedlade.

För de boende på Blomstergården inleddes nyårsafton med en nyårsfrukost, därefter följde en trerätters till lunch bestående av bubbel och tilltugg till förrätt, älgfärsbiffar med potatisgratäng och rödvinssås till huvudrätt samt pannacotta till efterrätt. Maten serverades vid långbord klädda med vita dukar. Med anledning av en oförutsedd personalbrist fick dock den planerade korvgrytan för middagen bytas ut mot korv med bröd och/eller hemlagad potatismos och gurkmajonnäs, något som kostchefen Lena Träskvik tycker vad en nödlösning.

– Ja, det var olyckligt att det blev på det här sättet. Kritiken som vi fått kring detta är fullt befogad och vi tar detta på stort allvar och drar lärdom av det som inträffade. Vi ska kunna matcha personalförändringar, men den här gången gick det tyvärr inte, säger hon och lägger till att de äldre på Blomstergården kommer att bjudas på en extra fin middag på trettondagsafton.

Bilden i media målades dock upp med utgångspunkt i endast en del av menyn, nämligen korv med bröd till middag. Jonas Törngren är kommundirektör och han säger att det såklart ger en negativ reaktion hos de allra flesta.

– Det var en nödlösning och vi hade inget annat val under de rådande omständigheterna. Men jag tycker att det är viktigt att hela bilden förmedlas av media på ett sakligt sätt och så har inte skett i det här fallet, säger han.

Anna Berkestedt Jonsson är socialchef i Krokom och hon berättar att det var med en obehaglig känsla i kroppen hon tog del av kommentarerna till artiklarna som skrevs i olika media.

– Det var bara P4 Jämtland som tog reda på hela bilden och den visar ju att både boende och anhöriga på Blomstergården var nöjda med nyårsfirandet. All fakta kring nyårsfirandet på Blomstergården fanns tillgänglig för alla medier men flertalet valde att endast berätta om att det serverades korv med bröd till middag, säger Anna Berkestedt Jonsson.

Mitt i allt detta finns personalen som jobbar dygnet runt med att ta hand om gamla och sjuka. Medarbetare som gör sitt allra bästa under rådande omständigheter och som får hantera de problem och oförutsedda händelser som uppstår på vägen.

– Jag vill ge en stor kram till alla fantastiska hjältar som har jobbat i våra verksamheter under jul- och nyårshelgen. Ni är fantastiska och ni gör ett viktigt och mycket bra jobb, avslutar Anna Berkestedt Jonsson.


Uppdaterad 2017-01-04 av Thory Andersson
Kommentarer
 1. GunvorCarlsson
  Jag är övertygad om att de gamla tycker att det är OK med korv och mos på kvällen, om de har fått RIKTIG MAT UNDER DAGEN. Själv gammal äter jag gärna fil och flingor på kvällen, även om det är nyårsafton eller annan helgkväll. Sluta gnälla, ni som inte är gamla själva. Ni vet inte hur det blir med aptiten och smaken senare.
   
  2017-01-07
 2. birgitta Fondin
  Man måste ju fråga sig vad för gnällkärring denna Karin Malmsten är,läs Lisas inslag så KANSKE du kan förstå innan du yttrar dig,har själv jobbat inom äldreboende och förstår henne fullkomligt, rikta ditt missnöje mot sånt du "möjligen" vet eller håll ****
   
  2017-01-07
 3. Lisa
  Jag varken är insatt i frågan eller bor i kommunen men har sett detta via en länk från en vän på FB. Jag blir häpen över hela grejjen... är inte detta lite väl orättvis kritik mot personalen/ledningen på detta boende? Först och främst, det är väl ingen dålig mat med hemlagad mos och korv? Min mamma som gick bort i fjol fullkomligt älskade mos och korv, det var en höjdpunkt för henne när det serverades. Hade någon reagerat om det hade serverats till lunch och den trerätters måltiden de fick till middag? Det tror jag inte. Av min erfarenhet är de flesta äldre både piggare och har större matlust vid lunchtid, än middagstid. Om de nu fått en god frukost följt av en trerätters finare måltid till lunch vid fint dukade bord är väl det helt fantastiskt? De får möjlighet att njuta av både maten och upplevelsen vid en tidpunkt de flesta är som piggast. Att det serveras till lunch istället för middag har väl ingen betydelse? Det finns många äldreboende som förtjänar saftig kritik, men detta är bara löjligt tycker jag. Lägg krutet av kritiken där den behövs istället.
   
  2017-01-06
 4. Anne De Potocki
  Karin Mallmsten!
  Vad är du för gnällkärring?
  dom hade fått en fantastisk lunch och kunde inte på grund av
  omständigheter som det skrevs om inte servera planerad middag. Boende ,personal och anhörig vittnar om att dom
  har bra mat och blir väl omskötta, vilket är mer än man
  Kan säga om många äldreboenden idag.
  Att hinna ge dom mat och sen lägga dom utan att behöva stressa är nog så utmanande om man har personalbrist.
   
  2017-01-06
 5. Simon Vinokur
  Caisa Larsson, om du inte läste texten ovan så kan jag visa en liten del av den här:

  "Ja, det var olyckligt att det blev på det här sättet. Kritiken som vi fått kring detta är fullt befogad och vi tar detta på stort allvar och drar lärdom av det som inträffade."
  - Kostchefen Lena Träskvik
   
  2017-01-06
 6. Caisa Larsson
  Bra att det var en fin lunch men det är fortfarande bedrövligt med korv med bröd till middag vare sig det är nyår eller inte. Skämmes Krokoms kommun och förbättra er.
   
  2017-01-06
 7. Helena Bergbacka
  Jag tycker att det verkar vara bra mat på Blomstergården, man ska inte bygga allvarlig kritik pe en enstaka händelse.
   
  2017-01-06
 8. Georg Klein
  Vad är det för fel på korv? Numer är de flesta korvar, som tillverkas i Sverige av mycket bra kvalité. Jag själv älskar korv i alla former. Gott och dessutom lättuggat, för den som inte har så många tänder kvar.
   
  2017-01-06
 9. Magnus Andersson
  Karin.

  Det låter som om du var där. För det är väl inte så att du baserar hela din kommentar på gissning och spekulation baserat bå andrahandsuppgifter...?
   
  2017-01-05
 10. Christina Falkengård
  Min mamma var på Blomstergården i fem år. Hon mådde väldigt bra där och vi mådde bra eftersom hon hade det bra. Jag minns surströmming på premiärdagen, fint julfirande, kvällssmörgåsar, senare frukost för mamma som var nattmänniska, färsk frukt. Då kändes det också som om personalen hade det bra eftersom de hade kraft att vara så snälla mot de som bodde där. Men allt beror faktiskt på chefen på sådana ställen: bra chef, bra för personalen, bra för dem som har sitt hem där, bra för de anhöriga ...
   
  2017-01-05
 11. Åsa Sjödin   (Författarkommentar)
  Hej Karin!
  Helena Lindberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska, beskriver här nedanför hur kommunen arbetar med maten som serveras till våra äldre. Jag vill också bemöta några saker av det du skriver. Allt som skrivs i sociala medier är ju inte sant, som till exempel att det är 14 timmar mellan målen (middag och frukost. Som Helena skriver serveras ju både kvällsmål och nattmål på våra särskilda boenden.

  Att vi skriver att personalen jobbar dygnet runt betyder såklart inte att det är en och samma person, det finns förstås ett schema som personalen arbetar efter. Däremot har vi verksamhet hela dygnet och det är den personal som arbetar skift som Anna riktar sig till.

  Här nedan kan du läsa Helena Lindbergs beskrivning av kommunens arbete med mat för våra äldre:

  Det genomförs kontinuerliga nutritionsbedömningar på samtliga personer som bor på särskilda boenden inom Krokoms kommun. Vid bedömningarna konstateras om en person har risk för undernäring eller är undernärd.

  Utifrån bedömningen vidtas individuellt anpassade åtgärder för att motverka undernäring. Det finns en rutin för att förebygga och behandla undernäring i kommunen samt en nutritionsplan och måltidspolicy för äldre. Målet är att den enskilde ska få sitt energi- och näringsbehov tillgodosett utifrån dennes individuella behov. På särskilt boende inom kommunen serveras frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag, kvällsmål samt nattmål. Det genomförs även kontinuerliga kvalitetsmätningar av måltidsordning och nattfasta inom kommunen som rapporteras till socialnämnden.

  Kostavdelningen träffar personalen på samtliga äldreboenden i kommunen ett antal gånger per år för att utvärdera och utveckla måltiderna inom våra särskilda boenden.

  Hälsningar,
  Åsa Sjödin, kommunikationschef
   
  2017-01-05
 12. Karin Malmsten
  Det var minsann ingen finare middag som var planerad på nyårsafton korvgryta är inte speciellt festligt. Tidsvinsten måste ha varit högst marginell Potatis skalades i alla fall om ni hade hemgjord potatismos till korven,så det var skalning och delning av några rotsaker och lök som var tidsvinsten. Sen puttrar ju grytan själv. Det var bra att det serverades varmkorv med mos. För då kom det fram hur attityden är.att nyårsafton är inte så viktig om man bor på äldreboende i Krokom. I debatten på Facebook är det tom några som sagt att det inte var frågan om middag utan det var som kvällsfika korven serverades. De äldre äter ofta huvudmålet mitt på dagen och då räcker det med något lättare till kvällen.Det är detta som är svält hos de boende på äldreboende. Frukost sedan lunch efter nån timme.med fika emellan.sedan fika igen och strax därefter något lättare inte middagsmat utan som kvällsmat På nyårsafton fick det bli varmkorv. Obs det var inte barnkalas utan nyårsafton för äldre. För en del den sista nyårsaftonen I livet. Sen då säkerligen läggning fort som möjligt så det mesta är klart innan kvällspersonal anländer. De gamla ska ha näringsrik mat ofta för de äter inte så stora portioner längre. Men hur är det i verkligheten ? De fick huvudmålet i 12 tiden gissar jag. Strax efter frukost. Sen fick de korven 18.00 senast. Då har man minst 14 timmar där som de ska klara sig till nästa frukost. Leif Mannerström har rätt . De äldre svälter på boendena. Till sist personalen är bra. Det bästa var att de reagerade så att detta blev känt. Men de jobbar inte dygnet runt som ni påstår här i texten. De jobbar sina pass. Men det mycket möjligt att komtmunen kör med delade turer så att personalen får slita extra hårt på Blomstergården.. Tur att de i alla fall inte var mer uttröttade än att de reagerade. Så får man hoppas på en rejäl attitydförändring vad gäller matordning på Blomstergården.
   
  2017-01-05
Lämna en kommentar
Lämna en kommentarFölj Krokoms kommun på Facebook
Följ Krokoms kommun på Instagram
Följ Krokoms kommun på YouTube

KROKOMS KOMMUN Offerdalsvägen 8, 835 80 Krokom
Tel. 0640-161 00 vxl (vardagar kl 08-17)  |  Fax 0640-161 05 
Organisationsnummer: 212000-2478 | E-post »