Translate site

Startsida Krokoms kommun

Tillsammans är vi vår arbetsmiljö

Det var över 150 medarbetare som valde att delta i årets upplaga av Vårruset. Det blev en härlig kväll med picknick efter loppet.

Hälsa och välbefinnande är grunden till trivsel och arbetsglädje på en arbetsplats. Därför är arbetsmiljö- och hälsofrågor också en viktig del i Krokoms kommuns strävan att skapa ett öppet och respektfullt klimat.

Ett systematiskt arbetsmiljöarbete ger förutsättningar för en god arbetsmiljö. I Krokoms kommun har hälsofrågor och friskvård en central roll i arbetsmiljöarbetet. Det är cheferna som ansvarar för att arbetet bedrivs aktivt på arbetsplatsen och till sitt stöd kan de bland annat ha hälsoombud som bevakar hälsofrågor och ger inspiration.

Marit Broström arbetar som HR-konsult (bilden) och hon ser hälsoarbetet som en viktig del i arbetsvardagen.

– Grunden för en bra verksamhet är friska arbetsplatser med medarbetare som både mår bra och känner engagemang för sitt uppdrag. Basen i det arbetet är arbetsplatsträffen, det är där vi pratar om hur vi har det och hur vi vill ha det. Det är arbetsgruppen tillsammans med chefen som skapar förutsättningar för hur arbetet ska bedrivas, säger Marit Broström.

Vi vill bygga laganda och stolthet

För att stimulera till fysisk aktivitet erbjuds medarbetare i Krokoms kommun bland annat friskvårdstid och en liten rabatt på gymkort. Subventionerad deltagaravgift i evenemang som Vårruset och Blodomloppet bidrar dessutom till laganda och stolthet. Varje år anordnas även en motionskampanj med små premier för genomförda aktiviteter, kampanjen avslutas med en utlottning av en resecheck.

– Vi har under våren kört en testperiod med webbaserad träning anpassad för att kunna utföras i vardagen. Det handlar inte om tuff styrketräning eller svettig konditionsträning utan vardaglig rörelse, en kort paus under arbetsdagen kan göra stor skillnad, säger Marit.

Sammanhållningen är viktig

Hälsa handlar inte bara om fysisk aktivitet. Trivselkommittén arbetar med att ordna gemensamt deltagande i lokala kulturevenemang som Föllingerevyn, Ladies night och nyårsrevyn, för att skapa sammanhållning och trivsel.

– Självklart ska vi ha schysta arbetsvillkor och bra löner men vi måste känna att vi är viktiga och att vi trivs och har roligt tillsammans. Det är något vi alla bidrar till. Trots stora geografiska avstånd är Krokom en lagom stor kommun för att vi ska kunna känna närhet till både kollegor och invånare, menar Marit.

När vi trivs och mår bra gör vi ett bättre jobb för dem vi finns till för, det råder det ingen tvekan om.

– Alla medarbetare är oerhört viktiga och har en roll i helheten. En sund och bra arbetsmiljö är inte något som chefen ska fixa. Arbetsmiljön är vi tillsammans, avslutar Marit.

Thory Andersson

Uppdaterad 2018-07-31 av Åsa Sjödin
Kommentarer
Lämna en kommentar
Lämna en kommentarFölj Krokoms kommun på Facebook
Följ Krokoms kommun på Instagram
Följ Krokoms kommun på YouTube

KROKOMS KOMMUN Offerdalsvägen 8, 835 80 Krokom
Tel. 0640-161 00 vxl (mån-tor kl 08-17, fre kl 08-16)  |  Fax 0640-161 05 
Organisationsnummer: 212000-2478 | krokoms.kommun@krokom.se
VAT: SE212000247801

Cookies på krokom.se